Analytiker om Axfoods miljardköp: ”Kommer krävas eftergifter”

Stor potential men ingen självklarhet att det går igenom. Så bedömer analyshuset Kepler Cheuvreux Axfoods förvärv av City Gross, inför Q2-rapporten.
Analytiker om Axfoods miljardköp: ”Kommer krävas eftergifter” - handel livsmedel mat dagligvaror butik
Foto: Svensk Dagligvaruhandel

Axfood äger idag 10% av City Gross och vill köpa resterande del från Bergendahls för två miljarder kronor.

Inte bara Axel Johnsons dagligvarujätte ser möjligheter i förvärvet. Även Magnus Råman, aktieanalytiker hos Kepler Cheuvreux, ser positivt på affären i en analys inför rapporten för andra kvartalet.

Det finns utsikter om goda vinstbidrag på medellång sikt, med ett direkt intäktsbidrag på 9,1 miljarder kronor.

Utöver det skapar ett förvärv “ytterligare potential för att öka försäljningen på lång sikt genom expansionen av stormarknadskedjan i norra Sverige”, enligt Råman.

Köpet beskrivs som en mycket bra “strategisk matchning” för Axfood, med potential för värdehöjande omsättningstillväxt och resultatförbättringar. Analyshuset upprepar sin köprekommendation med riktkurs 330 SEK.

Ingen formalitet

City Gross-affären är dock kontroversiell på en marknad som ofta anklagas för att vara alltför koncentrerad till ett fåtal spelare. Tillsammans får Axfood och City Gross omkring 25% av marknaden.

“Vi ska pröva om förvärvet påtagligt hämmar en effektiv konkurrens. Och det ska vara i hela landet eller en avsevärd del av det”, sa Maria Ulfvensjö Baltatzis, enhetschef på Konkurrensverket, till Afv när affären blev känd.

Kepler Cheuvreux ser inte på prövningen som en formalitet:

“Vi tror att vissa eftergifter kan komma att krävas för att konkurrensmyndigheten ska godkänna förvärvet och att ett godkännande inte kan ses som en självklarhet”, skriver man. 

Den synen stöds av en av Europas främsta jurister på konkurrensområdet, Ali Nikpay, som också har särskild insyn i dagligvarubranschen.

I en tidigare intervju med Affärsvärlden sa han att han tror affären kommer att bli stoppad.

“I det nuvarande politiska och ekonomiska klimatet måste myndigheten ha väldigt goda skäl för att låta en sån här affär gå igenom. Utgångspunkten kommer vara att det är skadligt för konsumenterna”, sa han och tillade:

“Frågan är om parterna kommer ha argumenten och bevisen för att den inte är det. Min gissning är att det kan bli tufft.”

I det främsta referensfallet på området, fråm 2018, ville Storbritanniens näst största livsmedelskedja Sainsbury’s gå samman med den tredje största, Asda, men affären stoppades helt.

Kepler upprepar sitt köpråd för Axfood-aktien och har en riktkurs på 330 kronor.

LÄS ÄVEN:

Internationell expert om City Gross-affären: “Min gissning är att den stoppas”

Myndighet: “Bristande konkurrens ger omotiverat dyr mat”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.