Analytiker och förvaltare räknar med att H&M köps ut från börsen: ”Sista aktien blir dyr”

H&M ska köpa tillbaka aktier för 3 miljarder. Det i kombination med Stefan Perssons ständiga insynsköp gör att det kommer att dröja sex år innan jätten köps ut från börsen, enligt Danske Bank-analytikern Daniel Schmidt. Förvaltaren Lars-Erik Lundgren tycker i sin tur att det vore bra om H&M blir utköpt: "Den sista aktien lär bli dyr", säger han till Afv.
Analytiker och förvaltare räknar med att H&M köps ut från börsen: ”Sista aktien blir dyr” - H&M DELÅR
H&M:s finanschef Adam Karlsson, VD Helena Helmersson och IR-chef Nils Vinge i samband med en rapportpresentation. Foto: Chris Anderson

H&M-aktien har varit en av Stockholmsbörsens vinnare i år, med 38% kursuppgång sedan nyår, mycket av den efter en stark Q2-rapport i juni. Efter dagens positiva niomånadersrapport har kursen stigit ytterligare några procent.

Rapporten, som presenterades av VD Helena Helmersson på onsdag morgon, tolkas som en bekräftelse på en svagt positiv utveckling, och låg i stort i linje med marknadens förväntningar. Med vissa oväntat positiva signaler.

“Jag tycker att det viktigaste är att bolaget visar en tillförlitlig resa mot en 10%-ig marginal. Marknaden tror inte att man når dit – den förväntar sig bara 8% nästa år – men jag tycker att det man uppnått hittills bygger förtroende”, säger Daniel Schmidt, aktieanalytiker på Danske Bank.

H&M:s ledning har satt upp både lönsamhets- och tillväxtmål för de kommande åren, som man flera gånger under presentationen upprepade att man står fast vid. Omsättningen från 2021 ska dubblas fram till 2030, och lönsamheten vara tvåsiffrig senast 2024.

H&M Shein
Daniel Schmidt är aktieanalytiker på Danske Bank. Foto: Alexander Donka

Rörelsemarginal rör sig rätt

För det brutna räkenskapsårets första nio månader, december 2022-augusti 2023, ökade rörelseresultatet till 10,2 miljarder kronor, från 6,3 miljarder ifjol. Det genererade en rörelsemarginal på 5,9% (3,9%), vilket är en bra bit ifrån dubbla siffror, men mellan kvartalen har utvecklingen varit positiv. Under Q3 nådde marginalen 7,8%.

Resultatet per aktie ökade därmed efter skatt till 4,39 (2,68) kronor, över de nio månaderna.

H&M, Mkr Q3-2022/2023 Konsensus Förändring mot konsensus Q3-2021/2022 Förändring
Nettoomsättning 60 897 57 450 6,0%
Rörelseresultat 4 739 4 576 3,6% 902 425,4%
Rörelsemarginal 7,8% 1,6%
Resultat före skatt 4 373 4 270 2,4% 689 534,7%
Nettoresultat 3 319 3 263 1,7% 531 525,0%

“En stor del av förbättringen ligger på kostnadssidan där det stora sparprogrammet på 2 miljarder som man inledde förra året, börjar synas. Strukturella förbättringar i sourcing har gjorts, och lagren har också kontinuerligt gått ner, som man hade föresatt sig. Det har stärkt bruttomarginalen något, trots högre rea-procent och neturala externa faktorer”, säger Daniel Schmidt.

Bruttomarginalen var något svagare för nio månader 50,3% (51,1%), men tog in 60 basispunkter i Q3 till 50,9%.

En blandad bild alltså, där Helmersson framhöll att ett ökat kassaflöde från den löpande verksamheten – upp från 18,2 till till 24,7 miljarder kronor – skapar mer handlingsutrymme.

“Jämfört med för några år sedan så ser balansräkningen mycket bättre ut. Man har gått från en nettoskuld på 10-12 miljarder till en nettokassa i samma storleksordning. Det är en jättestyrka, tycker jag”, säger Schmidt.

Varulagret en positiv överraskning

För retail-företag slår varulagret igenom starkt i resultaträkningen och för H&M har det länge ansetts ligga för högt. Under Q3 minskade det med 14% jämfört med samma kvartal ifjol till 40,4 miljarder kronor – en positiv överraskning enligt marknaden.

Det minskade lagret motsvarar 17% av försäljningen på rullande 12 månader, den lägsta nivån för ett 3Q sedan 2017. H&M refererar till lägre inköp än normalt i kvartalet, medan Ålandsbankens analytiker menar att ett högt antal prisnedsatta varor under sommaren indikerar att H&M fått ned genomsnittlig inköpskostnad i varulagret.

Det förbättrar förutsättningarna för att nå vad H&M:s ledning kallar en “normaliserad bruttomarginal”, vilket förmodas betyda cirka 53% på helårsbasis. En nyckelkomponent för att nå målet om en rörelsemarginal på 10% under 2024.

Källa: Ålandsbanken

För varmt, eller tomt i plånboken?

Lars-Erik Lundgren.
Lars-Erik Lundgren, fondförvaltare i Aktie-Ansvar, vars post i HM är värd knappt 60 miljoner kronor.

Svagare ser det ut på inkomstsidan, där H&M:s försäljning var ner 10% i lokala valutor i september.

Ledningens förklaring var att vädret framför allt i norra Europa varit ovanligt varmt och inte lockat till höstinköp. Det orsakade frågor om tappet inte också kunde bero på vikande efterfrågan i stort.

“Det är skitsvårt att säga. Man kan bara konstatera att H&M presterat sämre än marknaden de senaste kvartalen. Samtidigt kommer dåliga siffror varje vecka på sälj i bland annat Tyskland, vilket rimmar med att det varit varmt. Så det tvivlar jag inte på”, säger Schmidt.

Lars-Erik Lundgren, förvaltare av Aktie-Ansvars Sverigefond som äger en post i H&M, håller med:

“Det där går ju inte att veta. Här får man lita på att ledningen är säker på sin sak när de går ut och och säger så. Med tanke på andra saker de lovat och faktiskt levererat på, som lagerminskningen, kanske man får ge dem litet förtroende i den här frågan också”, säger han.

Fel storlek

Inte bara i Sverige är H&M en marknadsaktör med folkhemsstatus, vars beslut får bred uppmärksamhet. Bolagets nya policy att ta betalt för returer i Storbritannien skapade en backlash på sociala medier, där kunder pekade på missvisande storlekar som problemet. BBC citerar kunder som säger att samma storlek kan variera “chockartat mycket”, och en att “en M-storlek kan variera från S till XXL”. Det gjorde att Helena Helmersson fick svara på flera kritiska frågor från det brittiska mediehuset efter rapportpresentationen. Hon sa att bolaget tar proaktiva steg för att underlätta valet av storlekar så att kunderna vill behålla det de beställer.

Perssons plan

I samband med rapporten bekräftades också att stämmans beslut om ett återköpsprogram av B-aktier för 3 miljarder kronor, sätts i verket i dagarna. Det är en manöver som påskyndar processen mot det mål många antar att ägarfamiljen Persson siktar på, nämligen att över tid helt köpa ut H&M från börsen.

När Afv i februari i år räknade på de aktieköp som Perssons redan gjort via investmentbolaget Ramsbury Invest, visade de sig uppgå till totalt 50 miljarder kronor över de senaste 5 åren. Det innebär att familjen idag äger 57% av kapitalet och kontrollerar 79% av rösterna, enligt Holdings.

Schmidt på Danske Bank säger att om Perssons håller samma utköpstakt som hittills skulle det ta ytterligare sex år tills bolaget är borta från börsen.

En positiv utveckling för aktieägarna, tycker Lundgren på Aktie-Ansvar:

“Jag säger inte att det är 100% säkert att de kommer att köpa ut, men det vore väl bra. Den sista aktien lär ju bli dyr, så att säga.”

Men han har svårt att tro att storägarna plötsligt skyndar på upploppet.

“Varför skulle familjen som redan har all makt helt plötsligt börja låna upp en massa miljarder för att öka takten, om det ändå är mer eller mindre klart om sex år? Jag menar, perngar behöver de ju inte. De sitter inte precis i sjön”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF