Analytiker kritiska till Ericssons storägare
”Det är fel med starka ägarblock, de tittar inte i första hand till företagets bästa utan det handlar i stället om maktkamp mellan de två blocken”, säger en analytiker.
Handelsbanksfären, där förutom Industrivärden också en rad stiftelser ingår kontrollerar 42,6 procent av rösterna i Ericsson och Wallenbergsfären 38,9 procent. Tillsammans har sfärerna bara 9 procent av kapitalet.
De tolv Ericssonanalytiker som Ekonomi24 talat med tycker att den stora knäckfrågan just handlar om rösträtten och de röststarka aktierna. De anser att detta system bör försvinna och att principen en aktie en röst ska gälla.
”Det är ett otidsenligt sätt att utöva kontroll över bolaget på. Makten kan vara viktigare än lönsamheten för dem som kontrollerar makten, de skyddar sin egen ägarkonstellation snarare än ser till bolagets värdeutveckling”, säger en annan analytiker.
Systemet med de röststarka aktierna gör att andra storägare inte kan påverka styrelsens sammansättning. Istället är det Industrivärden och Investor som i praktiken tillsätter den. Detta tycker analytikerna är allvarligt eftersom anser att dagens styrelse inte håller måttet.
“Styrelsen har inte lyckats göra grundläggande förändringar i bolaget, den har inte insett vad det är Ericsson säljer. Jag saknar en brist på öppenhet från den, styrelsen är inte lyhörd”, säger en analytiker som får medhåll:
”Styrelsen har inte kontakt med omvärlden, utan lever i sin lilla klubb. De har lång erfarenhet av företagande men inte känsla för produkter som ska sälja. Det finns ingen koppling till konsumentbranschen i styrelsen, som helt enkelt är för dammig.”
Så länge Investor och Industrivärden har makten blockeras förnyelse.
”Det kommer inte in nya ägarrepresentanter i styrelsen som sätter en blåslampa på företagsledningen. Det går inte att förändra styrelsen så länge som rösträttsbegränsningen finns kvar”, säger en annan analytiker.
Om styrelsen är en belastning är ordföranden Lars Ramqvist kanske dess största. Tio av tolv vill se att han byts ut.
”Han är inte den moderna symbolen för ett bolag som behöver vara hett, han är mer en person från det gamla industri-sverige där industrin gick hand i hand med staten. Vi lever inte i den världen längre.”
Förtroendet för VD Kurt Hellström visar sig dock vara starkt och det är alltså inte han i första hand som anses vara Ericssons problem.
”Jag tror att han gör ett bra jobb, han kan verksamheten i Ericsson”, är ett omdöme.
”Det är onödigt att byta ut honom, det är viktigt med kontinuitet”, säger en annan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.