Analytiker hyllar SSAB:s megainvestering: ”Djärvt drag”

Trots den senaste tidens ifrågasättande av SSAB:s stora investering i en ny stålfabrik i Luleå tror DNB att investeringen kommer att tjäna företaget väl. "Detta djärva strategiska drag är rimligt och värdeskapande", skriver DNB:s analytiker Johannes Grunselius.
Analytiker hyllar SSAB:s megainvestering: ”Djärvt drag” - Luleå_from air_2022_2
Det råder delade meningar om SSAB:s nya stålverk i Luleå i analytikerkåren. Foto: SSAB

De kommande åren står SSAB inför en gigantisk investering på över 50 miljarder kronor när stålfabriken i Luleå ska byggas om och anpassas till Hybrit-projektets koldioxidfria produktion. Bland annat ska de gamla masugnarna bytas ut mot nya elektriska ljusbågsugnar.

Nordeas analytiker Anders Åkerblom sätter flera frågetecken framför SSAB:s satsning på grönt stål.

Den stora investeringen som SSAB dessutom planerar göra på ett bräde har utlöst en våg av kritik och ifrågasättande av aktiemarknaden. Afv har rapporterat om att Nordeas analytiker Anders Åkerblom pekar på att den stora investeringen sker i en miljö av fallande stålpriser.

”Här satsar man hela balansräkningen och framtida möjligheter att generera en god avkastning på eget kapital på något som riskerar att inte kunna att bära sin kostnad”, sa Anders Åkerblom nyligen.

“Tömma kassan”

Kort därefter ifrågasatte även Danske Banks analytiker Viktor Trollsten logiken i SSAB:s planer som riskerar  att tömma SSABs nettokassa på två år.

“Man måste med rätta ställa sig frågan om det är hållbart med att göra av med så mycket pengar på ett antal år”, sa Viktor Trollsten till Afv.

Nu går DNB:s analytiker Johannes Grunselius mot strömmen och skriver i en analys att SSAB:s investering kan öka bolagets Ebitda-resultat med 5 miljarder kronor per år, vilket i sin tur motsvarar en avkastning på sysselsatt kapital med 6%.

“Detta djärva drag”

DNB spår också att SSAB:s balansräkning kommer att vara fortsatt stark trots den stora investeringen. Bland annat som en följd av lägre fasta kostnader och att bolaget inte tvingas köpa dyra utsläppsrätter inom EU:s system för utsläppsrätter.

”Vi anser att detta djärva strategiska drag är rimligt och att det bör vara värdeskapande på lång sikt”, skriver analytikern Johannes Grunselius.

På kort sikt anser dock DNB att SSAB:s intjäningsförmåga påverkas av den svaga stålmarknaden. Därför sänker man rekommendationen till behåll, från tidigare köp. DNB sänker också riktkursen från 85 till 55 kronor

”Medan vi förblir säkra på de långsiktiga utsikterna för resultat, utdelningar och transformationsinvesteringar förväntar vi oss att nyhetsflödet förblir negativt åtminstone till slutet av året, och är allt mer oroade över SSAB:s resultat för det fjärde kvartalet.”

SSAB-aktien backade med 1,4% i den inledande handeln på DNB:s sänkta riktkurs, men hämtade sig sedan. Vid 15.30-tiden var aktien upp 0,4%.

Läs mer: Analytikern sågar SSAB:s gröna plan: ”Satsar hela balansräkningen”

Läs mer: Analytiker ser 90% uppsida i SSAB: ”Värderingen på all time low”

Läs mer: Analytiker sågar SSAB:s miljardsatsning: ”Gröna omställningen går inte på rosa moln”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Innehåll från annonsör