Analytiker: ”Fingerprint ser billigt ut”
Fingerprint kom i dag med sin rapport för det första kvartalet 2017. Den var en besvikelse.
Biometribolaget redovisade en rörelsevinst på 71 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 619 miljoner kronor samma period i fjol. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -324 miljoner kronor (+280). Det var ett svagt, men lönsamt kvartal enligt Fingerprints vd Christian Fredrikson. Enligt SME Direkt hade analytikerna i snitt räknat med ett rörelseresultat på 110 miljoner kronor.
Handelsbankens analytiker Daniel Djurberg ger sin syn på rapporten.
– Fingerprint har ett jobbigt dilemma i att få rätt storlek på lagret och kom in något bättre på bruttomarginalen, säger han till Affärsvärlden.
Vid lunchtid handlas Fingerprint-aktien på -10 procent, runt 29 kronor per aktie.
– Jag kan konstatera att givet scenariot att man kan behålla sin marknadsandel strax norr om 25 procent så ser aktien rätt billig ut, framförallt om det blir något med smart cards. I min värld tror jag på fyra leverantörer som tar 80-90 procent av leveranserna, tror man på det så ser det väldigt billigt ut, säger Djurberg.
Redeyes analytiker Joel Westerström anser att det var väntat att Fingerprint skulle komma in med en svag rapport. Men att bolaget också sitter i knivig sits. Bolaget pratar om att det kommer att vända upp, samtidigt som förtroendekapitalet är i botten. Vidare hävdar analytikern att Fingerprint just nu levererar i linje med Redeyes bearcase.
– Bolaget måste börja återvinna förtroende, som det är i dag spelar det inte så stor roll vad det säger. De måste börja slå prognoser, och komma med ett mer positivt nyhetsflöde i form av nya kunder, säger Westerström.
Westerström anser att finns en viss oro i det rejält svaga kassaflödet i kombination med kraftigt vikande försäljning. Samtidigt ska bolaget finansiera förvärv i form av Delta ID.
Vad tror du om aktien på lång sikt?
– Stannar Fingerprint kvar på Stockholmsbörsen så ser jag en ordentlig uppsida från dagens nivåer. Men då krävs så klart att bolaget ska börja leverera och att det här är temporära problem. Bolaget ligger i framkant på något om kommer att bli mycket större än det är i dag. Tittar man fundamentalt på bolaget så ser det ganska billigt ut, men det stora förtroendekapitalet är förbrukat, säger Joel Westerström.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.