Analytiker: FI-åtgärder stöttar ekonomin – inte bostadsmarknaden

Finansinspektionens besked att banker får medge undantag från amorteringskravet till åtminstone mitten av 2021 innebär ett likviditetsstöd för amorterande hushåll. Detta stimulerar ekonomin, och innebär en välbehövlig lättnad för hushåll med stora lån, men det ger inget större stöd åt bostadsmarknaden. Det säger Tor Borg, analytiker på Boverket..
Analytiker: FI-åtgärder stöttar ekonomin – inte bostadsmarknaden - tor-borg-700_binary_6992592.jpg

“Det blir en sorts likviditetsstöd till hushåll som har bolån. Med tanke på att medianlåntagaren amorterar över 3.000 kronor i månaden är det klart att det kan få effekt på ekonomin och hushållens utrymme för konsumtion”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Däremot tror han inte att amorteringsundantaget kommer att få någon större effekt på bostadsmarknaden.

“Det är ju bara en tillfällig paus. Nya bolån som tas nu kommer att vara amorteringsfria först, men behöva amorteras sen. I bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler (KALP) kommer fortfarande amorteringar att ingå, så det blir inte lättare att få ett bolån. Det är därför svårt att se att detta skulle påverka efterfrågan på bostäder särskilt mycket”, säger Tor Borg.

Banker får ge undantag från amorteringskravFinansinspektionen (FI) föreslår att banker får möjlighet att ge alla nya och befintliga bolånetagare ett undantag från amorteringskrav, med hänvisning till spridningen av coronaviruset och dess effekter på svensk ekonomi. Undantaget gäller till och med juni 2021. 

Däremot kan det bli en tydlig lättnad för hushåll som amorterar mycket.

“För de som sitter risigt till är det klart att det blir lättare att dra runt huset om man slipper amortera. Tack vare detta kanske vissa kan bo kvar och slippa sälja huset”, säger han.

Han säger också att börsfall och stigande arbetslöshet i coronapandemins spår kommer att få bostadspriserna att sjunka.

“En prisnedgång ligger absolut i korten, om den sedan blir 5 eller 10 eller 15 procent är helt omöjligt att säga”, säger han.

Han säger vidare att Riksbankens köp av bostadsobligationer ger en god möjlighet att bolåneräntorna ligger kvar på nuvarande nivåer, eller rentav sjunker något. Innan Riksbanken meddelade att de ska köpa bostadsobligationer ökade spreadarna på bostadsobligationer, men de har nu dämpats igen.

“Vi vet ju inte vad räntorna hade varit utan Riksbankens köp, men hade bolåneräntorna gått upp i det här läget är det klart att det fått rätt ordentliga effekter. Låga räntor är väldigt viktigt för bostadsmarknaden”, säger Tor Borg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET