Analytiker: Det krävs ett himmelsblått scenario för att bli mer positiv till Nibe

Både Handelsbanken och Carnegie Fonder tror att det hårt pressade värmepumpsbolaget Nibe kan se ljuset i tunneln.
Nibes VD Gerteric Lindquist.
Gerteric Lindquist, visar runt bland de rostfria varmvattenberedarna som tillverkas på fabriken i Markaryd. Foto: Jonas Ljungdahl/BILDBYRÅN

Värmepumpsbolaget Nibe har haft ett minst sagt knackigt år bakom sig. Senaste 12 månaderna har aktien rasat 42,5%.

I en färsk analys framgår det dock att Handelsbanken tycker att det ser ut att vända. Under rubriken “Det värsta bakom oss, men det räcker inte” utvecklar bankens analytiker Gustaf Schwerin sitt resonemang om Nibe:

“Även om visibiliteten är låg för närvarande, både i det korta och det långa perspektivet vad gäller vägen mot förändrad energimix och minskade utsläpp, så tror vi dock att det värsta ligger bakom oss.”

Han menar att Nibe-aktiens värdering, med en EV/EBIT-multipel på x23, är svår “att försvara när ett av de allra bästa kvalitetsbolagen, Atlas Copco, prissätts lägre.”

Himmelsblått scenario

Handelsbankens analytiker fortsätter:

“För att motivera en mer positiv syn på aktien, behöver vi måla upp ett himmelsblått scenario där EU:s mål för 2030 nås och att Nibe växer snabbare än marknaden med stabila marginaler.”

Det innebär att Handelsbanken sätter en riktkurs på tre års sikt på 65 kronor per aktie. Den kortsiktiga rekommendationen är behåll då bankens analytiker menar att “nedsidesrisken känns begränsad” men att det också är “svårt att bli alltför optimistiska givet nuvarande lager- och efterfrågesituation” för värmepumpsbolaget.

Simon Blecher på Carnegie Fonder
Simon Blecher är förvaltare på Carnegie Fonder.

Även Carnegie Fonders Sverigefond, som förvaltas av Mattias Sjödin och Simon Blecher, är positiva till Markarydsbolaget. I en färsk månadsrapport för augusti skriver fondförvaltarna: “Nibes försäljning och resultat pressades fortsatt av den svaga efterfrågan på värmepumpar, men lägre räntor gör att vi tror att det värsta snart kan vara över för Nibe.”

Nibe släppte sin kvartalsrapport den 16 augusti där omsättningen sjönk 15,2% till 10 mdr kr och rörelseresultat kom in på 669 Mkr, ett fall på 63,8%.

Läs mer: 

Analytikernas dom för de riktigt starka aktierna – här är det köpläge: ”Undervärderat”

Analytiker: Ser inga skäl till att ändra ljumma synen på Telia-aktien

Swedbank satsar på svenska aktier – och Nibe: ”Fel att peta”

Här hittar du de senaste köpråden för svenska aktier

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market