Analytiker: Denna banksektor drabbas hårdast av minusräntorna

Den finländska banksektorn är, relativt sett, den största förloraren inom euroområdet av ECB:s negativa räntor. Det skriver det tyska fintechbolaget Deposit Solutions, som har en inlåningsplattform och som ägs av bland annat Kinnevik, i en undersökning baserat på centralbanksdata.
Analytiker: Denna banksektor drabbas hårdast av minusräntorna - nordea-huvudkontor-700_binary_6947973.jpg

“Europeiska banker har betalat över 20 miljarder i ränta till ECB sedan negativa styrräntor infördes för fem år sedan”, skriver Deposit Solutions med tillägg att den negativa räntebördan för bankerna ökat från år till år.

I genomsnitt påverkade avgifterna från den negativa räntesatsen euroområdets bankvinster negativt med cirka 4 procent under fjolåret, enligt beräkningen.

“Bland de största ekonomierna i euroområdet bar tyska banker den tyngsta bördan i absoluta tal och förlorar 9 procent av vinsten på grund av avgifterna”, heter det vidare med tillägg att den negativa räntan störst påverkan på bankerna i Finland och Cypern, i båda fallen omkring 14 procent.

“Finländska banker har drabbats hårdast i euroområdet sett i förhållande till bankernas vinst. De har betalt över 900 miljoner euro till ECB på sin överskottslikviditet sedan negativa räntor infördes”, skriver Deposit Solutions.

Den nordiska storbanken Nordea är numer en finländskflaggad bank. Även svenska storbanker har framhållit att Riksbankens minusränta har en negativ inverkan på inlåningsnettot, inte minst till följd av att hushållskunders inlåning inte belastas med minusränta.

“Banker som verkar som slutna system har få möjligheter att öppna upp och lindra effekterna de negativa räntorna har på lönsamheten. De kan höja avgifter eller minska inlåning, men båda dessa åtgärder överför de negativa effekterna av penningpolitiken till konsumenten. Banker som istället positionerar sig som plattformar kan erbjuda kunder insättningar hos en tredje part via befintliga bankkonton” säger Deposit Solutions vd och grundare Tim Sievers i en kommentar och slår ett slag för banker att göra så kallad “open banking” till en del av affärsstrategin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase