Analytiker: Därför har blankarna flytt bostadsbyggaren

Blankarna har länge vittrat blod i Bonava - fram tills nu. Andelen blankat kapital befinner sig nämligen kring lägstanivåer senast sedda våren 2021.
"Emissionen möjliggjorde för blankarna att täcka sina positioner till låga kurser", lyfter DNB:s analytiker Simen Mortensen som en trolig förklaring till blankarnas reträtt.
Analytiker: Därför har blankarna flytt bostadsbyggaren - Sm
Foto: Tomas Oneborg / TT. Till höger DNB:s analytiker Simen Mortensen. Foto: DNB

Nybyggandet av bostäder har kollapsat och tidvis fått flera bostadsbyggare att gå på knäna. Besqab har varit en av de värst drabbade och har fusionerats med Aros Bostad. Sedan räntehöjningscykeln påbörjades, för ungefär tre år sedan, är Bonava ned 90% på börsen och JM med 40%.

Enligt Boverkets prognos kommer det bli värre innan det blir bättre. I år väntas nybyggnation av 19 500 bostäder sparkas igång, att jämföra med fjolårets 27 000 påbörjade bostäder. 2022 var motsvarande siffra 59 000, enligt myndigheten.

Den kyliga bostadsmarknaden har dukat bordet för investerare som spekulerar i nedgång, vilket visat sig i Holdings blankningsstatistik.

Stockholmsbörsens tio mest blankade fastighetsbolag

Aktie Andel blankat kapital Värde (Mkr)
SBB 15,6% 989
JM 12,3% 1 467
Balder 5,4% 4 325
Castellum 4,2% 2 730
Cibus 3,3% 267
Fabege 3,0% 837
Wallenstam 2,8% 906
Corem Property 2,0% 186
Nyfosa 1,5% 272
Atrium Ljungberg 1,3% 333

Källa: Holdings

Blankarflykt

Årsskiftet 2022/2023 markerade starten på när blankarna kastade sig över Bonava. Bara några månader senare toppade andelen blankat kapital på drygt 5% samtidigt som aktiekursen fortsatte sin utförslöpa.

Men i mars i år har de som tror på nedgång nästan helt lämnat skeppet. Andelen blankat kapital har dykt från 4 till 0,2% i Bonava. Så pass låga nivåer sågs senast våren 2021.

DNB:s fastighetsanalytiker Simen Mortensen tolkar inte blankarreträtten som en typ av bottenkänning för bostadsbyggaren. Han pekar i stället ut Bonavas miljardemission som en trolig anledning till att blankarna flytt skeppet.

DNB:s analytiker Simen Mortensen. Foto: DNB

“Emissionen utgjorde ett bra tillfälle för blankarna att täcka sina positioner till låga börskurser”, säger han till Afv.

När Bonava i februari gick ut med villkoren för sin miljardemission stod B-aktien i knappt 13 kr. I den fullt garanterade företrädesemissionen sattes teckningskursen till 4:90 kr, vilket innebar en ordentlig rabatt.

Tror du att blankarna hittar tillbaka till Bonava?

“Troligtvis inte i ett kort perspektiv. Många investerare hade korta positioner i tron om att Bonava behövde ta in nytt kapital – vilket bolaget också gjorde – och de korta positionerna täcktes ju i samband med emissionen”, säger Simen Mortensen och fortsätter:

“Allt beror nu på hur snabbt bostadsmarknaden återhämtar sig.”

Bostadsbyggaren JM är fortsatt en populär aktie bland blankarna. Det har den varit länge. I december sågs nytt rekord med närmare 18% av kapitalet blankat för att därefter ha minskat till dagens dryga 12%.

JM är för närvarande den tredje mest blankade aktien på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF