Fastighet Bostadspriser
Analytiker: Bostadspriserna kan falla 20% om räntorna fortsätter att stiga
Nordeas förra analys pekade på att bostadspriserna kunde falla med 10%. Sedan dess har mycket hänt. Nu bedömer storbanken att Riksbankens ränta kommer att ligga på 2% vid årets slut.
“Det är väldigt stora räntehöjningar som kommer. Blir det 75 punkter i september innebär det den största höjningen sedan man införde inflationsmålet. Det är man inte van vid”, säger Gustav Helgesson, makroanalytiker på Nordea.
Är du förvånad hur snabbt utvecklingen gått?
“Egentligen inte eftersom jag har följt räntorna, men vi trodde på lägre höjning av räntan förra gången. Sedan dess har kommit in mer höjda förväntningar. Så både och skulle jag vilja säga”.
Hur långt kan det falla?
“Det största dokumenterade fallet är mellan 20-25% under 1990-talskrisen. Vi har trots allt svårt att se, givet utvecklingen, att vi ska se den typen av nedgång idag. Svensk ekonomi står sig stark ändå med en stark arbetsmarknad som troligtvis kommer att vara ganska het framöver. Men samtidigt om räntorna fortsätter att stiga så finns det en risk att det kan sjunka 20%, i ett riskscenario”.
Utvecklingen är främst beroende av inflationen, hur aggressivt som Riksbanken kan gå fram med sina räntehöjningar, menar Helgesson. Om inflationen skulle falla tillbaka tidigare än väntat så finns det en chans att de inte behöver ta i så mycket.
“Oavsett vilket, så är vi i ett nytt ränteläge. Skulle man höja till totalt 1,75% så är det ändå ett helt nytt ränteläge. Det kommer att ta tid för hushållen att anpassa sig”.
“Byggandet kommer i princip att tvärstanna”
Ni nämner bostadsbyggandet i analysen, hur påverkar det?
“Det var ju väldigt högt i andra kvartalet, lite oväntat högt. Sedan tar vi statistiken med en nypa salt, vilket även SCB gör. Men vi tror att byggandet i princip kommer tvärstanna. Det kanske inte är så kontroversiellt att tro det, men det tar ett år från byggstart till att det är färdigställt. Så det höga inflödet av bostadsrätter, utbudet, kommer fortsätta att vara högt under minst 1 år. Det är ännu en faktor som pressar priserna, men inflödet sjunker desto mer om ett år”.
Om vi tar 1990-talskrisen igen. Kan vi närma oss ett sådant läge denna gången?
“Ja, verkligen. I ett riskscenario, men det är om konjunkturen dyker mer än väntat. Men vi ser ingen krasch denna gången utan ser detta som en korrigering till ett nytt ränteläge”.
Borde politikerna göra något mer för att dämpa fallet, anser du?
“Man borde i så fall göra ingrepp i andra delar av ekonomi, som att stärka efterfrågan i ekonomin, snarare än att direkt försöka stoppa ett boprisfall”.
Kan du ge ett exempel?
“Startlån för unga, är ett exempel, även om vi egentligen inte räknar med den typen av interventioner från finanspolitiskt håll”, säger Helgesson och fortsätter.
“Men blir det panik så kan man inte utesluta att man kan få se en amorteringsrespit, men det är egentligen Finansinspektionens bord”.
Helgesson ser också en risk för en fragmenterad regering där det kan bli svårt att få igenom strukturella förändringar.
Den 7 september kommer storbanken med en ny analys kring konjunkturen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.