Analyshus: Castellum kommer dela ut igen – om ett år

Castellum kommer inte skeppa ut någon utdelning till aktieägarna för verksamhetsåret 2023 - men för 2024 ser det ljusare ut, tror DNB. Om analyshuset får rätt i sina prognoser kommer Roger Akelius få över 300 Mkr i utdelning under 2025.
Analyshus: Castellum kommer dela ut igen – om ett år - Roger ak
Foto: SVT och Castellum.

Historiskt har Castellum varit särskilt omtyckt av utdelningsjägare, mycket tack vare sitt stabila track record av höjda utdelningar år efter år. Efter att ha höjt utdelningen 24 år i rad var bolaget snubblande nära att bli en så kallad utdelningsaristokrat – en titel bolag erhåller efter 25 år i rad av höjd utdelning. Det dräller av amerikanska utdelningsartistokrater, men till dags dato finns inget svenskt bolag som lyckats roffa åt sig titeln.

Bruten trend

Trenden med höjda utdelningar bröts i november 2022 när fastighetsbolaget valde att ta paus, efter påtryckningar från Castellums största ägare Roger Akelius.

“Vi befinner oss i en turbulent tid med stora osäkerhetsfaktorer på finansmarknaden även framöver. Att prioritera en stärkt balansräkning och värna bolagets kreditbetyg bedömer vi i detta exceptionella läge vara det mest gynnsamma för såväl aktieägare som obligationsinnehavare, även om beslutet att föreslå en paus i utdelningstraditionen är tråkigt”, kommenterade Castellums ordförande Per Berggren då i ett pressmeddelande.

Enligt en färsk analys från den norska banken DNB Markets kommer Castellum sannolikt att återinföra utdelningen för verksamhetsåret 2024. Anledningen till det uppges vara mer gynnsamma ränteutsikter, det vill säga lägre räntor.

Spår utdelning om 4,7 kronor

Banken spår att Castellum delar ut totalt 2,3 mdr kr, vilket blir 4,7 kr per aktie. Det skulle motsvara en utdelningsgrad om 50% av förväntat genererat kassaflöde från verksamheten 2024, enligt DNB:s kalkyl. För storägaren Roger Akelius skulle en utdelning på den nivån inbringa honom en bra bit över 300 Mkr.

För en månad sedan lät Castellum meddela att styrelsen i bolaget förespråkar fortsatt paus av utdelningar till aktieägarna.

“Mot bakgrund av den förändrade kapitalmarknaden och den genomförda företrädesemissionen om ca 10 mdkr tidigare i år kommer styrelsen inte att föreslå att årsstämman beslutar om utdelning för 2023”, hette det.

DNB Markets upprepar i analysen köprekommendation på Castellum. Riktkursen dras i sin tur upp till 150 kr, från tidigare 125 kr. Under tisdagsförmiddagen var aktien ned 1% och bytte händer till kurs 134 kr.

I övrigt inom sektorn upprepar DNB Markets säljrekommendation för en annan aktie som traditionellt varit en flitig utdelare – Hufvudstaden. Där drar DNB upp riktkursen till 125 kr från 115 kr.

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du de senaste köpråden för svenska aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Kareby Finans