Analyschef: Festen för fastighetsaktier fortsätter

Nordiska fastighetsaktier har stigit med 39% i år. 2021 ser därmed ut att bli det tionde året i rad med positiv avkastning för sektorn. Det visar en rapport från Pangea.
Fastighetsaktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fastighetskonsulten Pangea har släppt en rapport över nordiska fastighetsaktier på samtliga listor. Rapporten visar bland annat att de har stigit 39% i år och 2021 ser därmed ut att bli det tionde året i rad med positiv avkastning.

Mikael Söderlundh. Foto: Pangea Partners

”Fastighetsaktier har gått som tåget under hela 2010-talet. Många har väntat på en korrektion med resonemanget att inga träd kan växa till himlen. Men sektorn klarade till och med coronakrisen. I början av pandemin fick sig den en törn men 2020 slutade ändå på plus. Det visar på en styrka i sektorn”, säger Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea.

Vad ligger bakom den starka börsutvecklingen för fastighetsbolagen?

”Givetvis har en fördelaktig marknad med låga räntor hjälpt till. Men fastighetsbolagen har också blivit duktigare på att utnyttja obligationsmarknaden och många gör värdeskapande affärer. Vi kan se tydligt att de bolag som är mest aktiva på köpsidan och visar stark tillväxt är de som värderas mest aggressivt just nu.”

Hur länge kan det fortsätta?

”Vi har svårt att se vad som skulle kunna avbryta festen. Fastigheter är en kapitaltung sektor. Om det lånade kapitalet blir ett problem, antingen genom högre finansieringskostnader eller att tillgången på kapital blir sämre och det blir svårare med refinansiering, kan det svaja till.”

Så en nedtrappning av obligationsköpen skulle kunna skapa oro inom fastighetssektorn?

”Fastighetsbolagen har många olika kapitalkällor, både från banker och kapitalmarknaden. I grunden är det bra att sprida riskerna. Men om det skulle bli lägre likviditet på kapitalmarknaden och högre obligationsräntor tror jag flera bolag skulle behöva dra ned på förvärvstakten.”

Förvärvstakten har varit hög och vi har sett bud till höger och vänster under året. Hur kommer det sig?

”Det är nog delvis ett resultat av att fastighetsmarknaden har varit väldigt lönsam. Bolagen har haft en överlikviditet att satsa i nya strukturer och även utomlands. I en uppåtgående marknad är det bra att göra mycket affärer och växa snabbt. Dessutom finns det tydliga skalfördelar inom sektorn.”

Vilka är de främsta skalfördelarna?

”Dels är det lättare för stora bolag att få billigare finansiering. Det blir i sig ett självspelande piano, för den som har billigast finansiering når längst i budgivningar och då blir man ännu större. De senaste åren har vi sett att snittköparen på direktmarknaden har blivit större för varje år som gått. Skalfördelarna finns både inom finansieringen och på förvaltningssidan. Kostnaden per kvadratmeter sjunker ju större ytor bolagen äger.”

Fastighetsaktierna handlas till historiska premier på över 80%, det låter väldigt mycket?

”Ja, de är rekordstora. Svenska fastighetsaktier handlar till 85% i genomsnitt. För Norden som helhet ligger fastighetsaktiernas substanspremie på 73%. Man ska dock komma ihåg att det är en handfull bolag som driver upp det. Tittar man på medianen istället handlas fastighetsaktierna till runt 30-40% premie och vissa sektorer som handel och hotell ligger till och med på en liten rabatt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase