Analys: Välskött och högt värderat Capio

Det O-listenoterade sjukvårdsföretaget Capio är en av börsens hjältar. I ruinerna av alla kraschade IT- och mobila drömmar har vi här ett vinstdrivande tillväxtbolag med en verksamhet som kan visa sig betydligt mindre politiskt känslig än många hittills har befarat.

Ingen vet om och i vilken omfattning vi kommer att använda bredband eller 3G i framtiden. Men den åldrande befolkningen kommer att behöva mer vård, och den offentliga sektorn behöver hjälp att omstrukturera verksamheten. Därför öppnar också staterna i Europa i allt större utsträckning upp för privata lösningar. Exempelvis har Storbritanniens premiärminister Tony Blair gått ut och deklarerat att vården ska få mer pengar och en större del ska läggas ut på privata entreprenörer.

Än så länge är det en öppen fråga vilka som blir den här marknadens ledande aktörer, marknaden är splittrad och det finns inga stora multisar på sjukvårdsområdet. Capio, som knoppades av från Bure i oktober förra året, har en lika god chans som någon annan att ta en betydande del av kakan. De har redan börjat, med det stora förvärvet i våras an den brittiska sjukhusgruppen Community Hospitals Group, som är Storbritanniens fjärde största hälsoföretag.

Capio är tillsammans med onoterade Carema det dominerande vårdbolaget i Sverige och Skandinavien. Företaget driver bland annat St Görans sjukhus i Stockholm, Cityklinikerna, företagshälsbolaget Previa och bolag inom radiologi och labtester. Capio är förutom i Sverige också verksamt i Norge, Danmark, Polen, Storbritannien och Schweiz. Planen är att inom kort även gå in i Tyskland.

Målet är en försäljningsökning på minst 20 procent per år, varav hälften skall komma från organisk tillväxt och resten från förvärv. Hittills har bolaget legat högt över sina mål, under första halvåret ökade försäljningen med 30 procent. Vinstmarginalen låg då på 6,8 procent, målet är att ligga på 7-9 procent.

Capio har tre affärsområden, Äldrevård, Hälsovård och Diagnostik, där Hälsovården utgör den överlägset största delen. Äldrevården är ett nytt område och orsaken till att bolaget går in där är att äldrevården blev en propp i sjukhusverksamheten. För att hela vårdkedjan ska flyta tar Capio nu över verksamhet inom även denna del.

Ett par viktiga hörnstenar i Capios affärsidé är att förstå kunden/beställaren, det vill säga den offentliga sektorn, att förstå verksamheten och effektivisera användningen av resurser – vilket har gjort att Capios pris ligger 16 procent under kostnaderna för likvärdiga enheter inom svenska landstinget – och slutligen att använda IT för att effektivisera.

För att kunna kapitalisera på industrialiseringen av vården krävs volym volym volym, och det vet Capio. Här kommer bland annat IT in i bilden. 35 procent av vården består idag av informationshantering. Capio har nu utvecklat en IT-plattform som skall användas inom hela koncernen för att effektivisera hanteringen. På så sätt ska informationens andel av vården minska till 20-25 procent.

Genom en bättre informationshantering blir det också lättare att planera vårdbehovet och därmed utnyttja vårdresurserna bättre.

Två kärnfrågor bland investerarna har alltid varit ersättningen och den politiska risken. När det gäller ersättningen har Capio tillsammans med svenska vårdbeställare tagit fram en ersättningsmodell som bygger på att entreprenören får betalt i förhållande till utförd volym och kostnad. Det här är en modell som Capios VD Per Båtelsson hoppas kommer att sprida sig i Europa.

När det gäller osäkerheten säger Per Båtelsson att större delen av verksamheterna är framförhandlade långtidsavtal och intäkterna därför förutsägbara. Exempelvis St Görans sjukhus har idag ett avtal som löper till och med 2006. Endast tio procent av intäkterna är enligt Båtelsson mer volatila, därför att det är statligt satta taxor som Capio inte kan påverka.

Sedan Capio noterades på börsen i höstas har kursen stigit med 50 procent, till dagens 74 kronor. Toppen på 88,50 nåddes i somras, före sexmånadersrapporten som visade en svagare vinstutveckling än väntat. Exklusive engångseffekter och fastigheter steg rörelseresultatet med 23 procent, medan vinsten efter finansnetto steg med mer blygsamma fyra procent.

En känslig del i Capio är just förvärvskostnaderna, skuldsättningen ökade markant vid köpet av den engelska sjukhusgruppen. De här kostnaderna slår igenom kraftigt på värderingen och större negativa avvikelser här får betydande, om än tillfälliga, effekter på nedåtsidan. Men det är inget unikt i ett tillväxtbolag.

Capio är visserligen mycket högt värderat, P/e-talet ligger på 40. Men bolaget har en genomarbetad strategi, har visat att det går att tjäna pengar på affärsidén och verkar på en tillväxtmarknad. Tillväxten kommer dels från den rent organiska tillväxten, dels genom att den offentliga sektorn lägger ut allt mer vård på entreprenad. Förutsatt att Capio inte kommer med några större obehagliga överraskningar i kommande rapporter bör kursen inte ta stryk trots den höga värderingen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.