Analys: Upp till bevis för Utfors
Sedan starten har Utfors för de 1,7 miljarder kronor aktieägarna skjutit till dragit bredband och byggt upp ett eget privat data- och telenät av modernaste snitt för att erbjuda företagskunder bredbandstjänster. Till skillnad från bredbandsleverantörerna till hushållen, där kunderna efterfrågar ett snabbare internet och på sikt konsumtion av video och andra digitala tjänster, säljer Utfors in bredband som ett sätt att sänka kostnaderna.
Genom att centralisera och ta steget från lokala nätverk till att koppla ihop alla företagens enheter i ett internt tele- och datakommunikationsnätverk ska bolagen kunna rationalisera sin verksamhet och spara resekostnader genom e-konferenser och administrationskostnader för data- och IT-avdelningen.
Även om Utfors både erbjuder telefoni, uppringd och fast internet så är det företagens behov att kommunicera internt som Utfors ska tjäna pengar på. På tre års sikt tror VD Jan Werne att IP-porten, Utfors erbjudande, kommer att stå för fyra femtedelar av all försäljning. I slutet av april hade Utfors 629 avtalade accesser. Förra året hade bolaget inga. Omsättningen är ännu blygsam och var 9 Mkr i första kvartalet.
Utfors har sagt att det krävs 3 000 IP-portar för ett nollresultat vilket ska ske under andra halvåret 2002. Bolaget siktar högre och på 3-5 års sikt ser Utfors så här på…
…marknaden Utfors har gjort bedömningen att det finns cirka 100 000 anslutningspunkter (företagsenheter) i Sverige och dubbelt så många i Norden. Konkurrenten Tele1 Europe (under namnändring till Song) mäter i antalet företag och gör uppskattningen att det finns 100 000 nordiska företag med fler än tio anställda som omsätter minst 12 000 kronor i månaden på tele- och datakommunikationstjänster. Av den här marknaden räknar Utfors med att plocka 5-20 procent under en femårsperiod.
…efterfrågad kapacitet Enligt Jan Werne är marknadsacceptansen för stora bredbandskapaciteter det mest kritiska på kort sikt. ”Det här är ett nytt sätt att tänka. Det är som att flyga till New York på en kvart. Människor frågar sig om det är sant. Nu börjar det att försvinna och det kommer att bli massaccepterat under andra halvåret.”
På tre års sikt räknar Jan Werne med att företagen kommer att efterfråga 0,5-1 Mbit i bandbredd per anställd. Per företagsenhet är det 25-75 Mbit i genomsnitt. …prispressen ”Moores lag tror jag gäller, dvs att kapaciteten dubbleras på 18 månader för samma pengar”, säger Jan Werne. Människor uppfinner nya produkter och tjänster som kräver mer bandbredd. Men någon kapacitetsbrist tror han inte på. ”Det kommer att byggas nytt så att det finns kapacitet. Det blir mer så att du får mer kapacitet för pengarna.” Genomsnittsintäkten för Utfors ligger idag på knappt 200 000 kronor per år och företagsenhet varav huvuddelen är 2 Mbit-anslutningar. Det är en intäktsnivå Utfors tror sig kunna behålla även framöver. Att köpa en anslutning på 100 Mbit kostar idag runt 480 000 – 600 000 kronor om året och en på 10 Mbit runt 300 000 kronor.
…behovet av ett eget nät ”För att lyckas krävs ett eget nät”, säger Jan Werne. Med övertygelsen att 80-95 procent av all trafiken på ett par års sikt kommer att vara data konstruerade Utfors ett nät optimalt för data och inte för tal som de äldre näten.
Syftet är att Utfors ska kunna garantera kapaciteter på upp till 1 Gbit, göra det lättare att differentiera erbjudanden men fram allt kunna producera till lägre kostnader. Enligt informationsdirektör Markus Boberg kan Utfors producera samma tjänst till en tiondel av Telias kostnad. En sidoaffär är även att sälja kapacitet vidare.
Aktien Förmoda att Jan Wernes spådomar om marknadsandel (genomsnitt 12,5 procent), efterfrågad kapacitet och priser slår in. Då kommer Utfors på 3-5 års sikt serva 25 000 företagsenheter till en styckeintäkt på 200 000 kronor per år. Totalt skulle det innebära intäkter för IP-porten på 5 miljarder kronor. Till det kommer sedan Utfors övriga affärer.
Kan Utfors driva runt affären med kostnader för trafik i andras nät på 35 procent av omsättningen, årliga personalkostnader på 250 Mkr (runt 500 personer mot drygt 300 idag), övriga kostnader på 400 Mkr så ger det en vinst på drygt 1,8 miljarder kronor vid en omsättning på 5 miljarder kronor. Med dagens börsvärde motsvarar det 1,3 gånger vinsten.
Om hårdare prispress eller lägre levererade kapaciteter sänker de årliga intäkterna till 2,5 miljarder kronor så ger samma kostnader en vinst på 680 Mkr. Det motsvarar en värdering på 3,4 gånger vinsten.
Utfors ingår i klubben av infrastrukturprojekt som inte bevisat att de kan gå med vinst. Ett aktieköp handlar därför ännu mest om tron på att många företag kommer att efterfråga mycket bandbredd i sina nät och att vara villig att acceptera hög risk. För den som är hälften så optimistisk som Utfors VD Jan Werne är värderingen trots den höga risken inte utmanande.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.