Analys: Starka IT-jättar
Av de totalt 20 IT-konsulterna som hittills rapporterat har… …jättarna Tietoenator och WM-data överraskat positivt. …de snabbväxande telekomkonsulterna AU-system, Hiq och Sigma alla levererat bättre resultat än vad analytikerna hade räknat med. …elva bolag gått med förlust det första kvartalet. Motsvarande siffra i fjol var fyra stycken bolag. …elva företag en omsättning som är mer än 25 procent större än första kvartalet i fjol. …nio bolag en värdering som är lägre än hälften av bolagets omsättning det senaste året.
De flesta ledningars marknadsbedömningar utgår från att tillväxten 2001 återgår till mer normala nivåer än under fjolårets backsmälla. Men brasklappar saknas inte. Fjolårets huvudproblem, då suget efter enkla web-lösningar kollapsade, har i år byts mot en generell konjunkturavmattning, en vikande efterfrågan från telekomsektorn i allmänhet och Ericssons neddragningar i synnerhet.
För IT-kosulterna går det att teckna bilden av att det är mer komplicerade projekt som dras igång, att kunderna håller hårdare i sina investeringar och satsar mer på rationaliserings- än tillväxtprojekt. Totalt har det inneburit längre beslutsprocesser, mer utdragna säljcykler samt viss prispress.
Överlag svävar IT-konsulterna i ovisshet om hur Ericssons neddragningar och lågkonjunktur kommer att drabba branschen. De flesta är ense om att resurskonsulterna är de som åker ut först. Problemet är att inga IT-konsulter säger sig vara resurskonsulter. Andra argumenterar med att de bara verkar inom produktutveckling, ett område som företagen inte bedöms dra ned på i första skedet.
De åtgärdsprogram som sjösattes under hösten har följts upp av nya i rapporterna. Adcore, Adera, Framfab, Icon, Mind och Softronic rapporterade nya strukturförändringar för att komma tillrätta med felsatsningar. De flesta tillkomna under fjolåret när den europeiska IT-marknaden skulle vinnas med det svenska teknologiförsprånget i ryggen.
Adcore beslutade t ex att gå ur marknaderna i Finland och Frankrike och släppa de köpta bolagen till ledningarna. Adera har lagt ned kontoret i München. Cell Network har sålt två bolag. Icon har avyttrat verksamheter i London, Stockholm och Berlin. Den längsta listan av avyttringar står Framfab för. Positivt i rapporterna var att visa åtgärdsprogram börjat att bita. Internetkonsulten Mind tillhör dem som har krympt sin verksamhet mest och dragit ned från 433 anställda vid årsskiftet till 234 personer efter att ha sålt det franska dotterbolaget och avvytrat verksamheten i Karlstad. Bolaget är tillsammans med lilla MSC de två bolag som lyckats minska sina kostnader jämfört med det första kvartalet i fjol. Å andra sidan är de också nästan ensamma om att inte redovisa någon intäktsökning.
En annan trend är att hårdvaruförsäljningen ser ut att gå en ny vår tillmötes. WM-datas hårdvarugrossist Atea gjorde ett rejält resultatlyft. IMS spår en ny efterfrågevåg på produkter kopplade till kontrakt för hem-PC finansierade av organisationer och företag.
IT-konsulterna tillhör de som fallit mest på börsen sedan toppen för ett år sedan. Utifrån aktiemarknadens värdering av bolagen kan följande slutsatser börsvärde i förhållande till försäljningen de senaste året kan bolagen delas in i fem kategorier. Värderingen har mäts som bolagets börsvärde i förhållande till omsättningen de senaste tolv månaderna, det så kallade p/s-talet.
1.Hiq-klassen (P/s-tal: 4,9) Hiq är en klass för sig bland börsens IT-konsulter. IT- och managementkonsulten nosar på 20 procents vinstmarginal. Det är klart högst i branschen. Högst i branschen är också omsättningstillväxten som var 86 procent jämfört med första kvartalet i fjol. Värdering är därefter.
2.Tietoenator och telekomkonsulterna (P/s-tal: 2,0-2,7) Bolagen i den här klassen tjänade pengar under årets första kvartal. Enea undantaget. Att bolaget ändå platsar i gruppen beror på att aktiemarknaden sätter ett högt värde på realtidsoperativsystemet OSE, även om det krympt stadigt den senaste tiden. Tietoenator har dragit fördel av sin starka position i Finland är störst bolaget och har fokuserat verksamheten. Det gillar placerarna.
3.Mittfåran (P/s-tal: 1-1,9) I den här kategorin tjänar bolagen också pengar men har inte samma skyhöga tillväxttakt som telekomkonsulterna i kategorin ovan. WM-data är på väg upp från en svacka och vinstmarginalen ligger en bra bit bakom Tietoenators. Kipling är den konsult som sticker ut. Bolaget gjorde en stor förlust men placerarna attraheras ändå av bolagets telekomsatsning.
4.Osexigt och ”lightkris”-företagen (P/s-tal: 0,5-0,9) Gruppen av företag som betalas till 0,5-0,9 gånger omsättningen följer två teman. Majoriteten av dem har eller ska genomföra åtgärdspaket för att komma till rätta med förluster. Inget bolag är dock i akut kris. Av de här företagen tjänade bara RKS pengar. Den lilla IT-konsulten är det dock få som bryr sig om.
5. Krisbolagen (P/s-tal: under 0,5) Fyra internetkonsulter och ett hårdvaruföretag som vill omvandla sig till IT-konsult huserar i den här gruppen. Av internetkonsulterna klarade sig Cell Network bäst under det första kvartalet och gjorde ”bara” en förlust på 11 öre per omsättningskrona. Lägst värdering av alla IT-konsulterna har Adera. Bolaget värderas till 100 Mkr av börsen. Ett kostnadsbesparingsprogram som ska spara 90 Mkr på årsbasis genom att 140 personer lämnar är lanserat. Framfab är rysaren i gruppen. Inklusive strukturkostnader och nedskrivning av goodwill har Framfab det senaste året gjort en förlust före skatt på 4,3 miljarder kronor. Motsvarande siffra för Icon är 2,8 miljarder kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.