Analys: SEB på väg åt rätt håll
Visst är det kul när kostnaderna sjunker och intäkterna stiger. I SEB bäddar det för att räntabiliteten på eget kapital på 19,1 procent i niomånadersrapporten kommer att fortsätta stiga. Även om siffran inkluderar reavinster så pekar den åt rätt håll.
Tre tydliga signaler lämnas i niomånadersrapporten:
1.Tyska Bfg-bank har precis påbörjat sin expansion på den tyska sparmarknaden. Tillsammans med övriga satsningar ibland annat Storbritannien och de baltiska länderna har den tillgängliga kundbasen vuxit från 1,5 miljoner för ett år sedan till 4 miljoner kunder. Vice VD Lars Lundquist tror inte ett ögonblick på att fondsparandets storhetstid skulle vara slut för bankerna. Någon prispress på fondprodukter räknar han inte heller med. I Europa finns ingen prispress alls, säger han i samtal med Ekonomi24.
2.Bankens problem med resultatsvängningarna inom affärsområdet Merchant som ägnar sig åt storföretagsaffärer är åtgärdade. Under överseende av chefen för Merchantbanken Annika Bolin har resultatet – mätt som nettot av finansiella transaktioner – inte bara stabiliserats utan också lyft. Tredje kvartalet blev ett rekord. De viktiga är dock att affärsrisken sjunkit och följdaktligen dragit ner andelen kapital som knutits upp i verksamheten. Priset SEB betalat – att tacka nej till ett antal affärer, nedläggning av den egna handeln och avveckling av kontoren i Hong Kong och New York, är hittills något som uppskattas av aktiemarknaden.
3.Kostnaderna är under kontroll. Hittills i år har kostnaderna sjunkit från 72 procent av intäkterna till en nivå kring 63 procent. I den nordiska bankrörelsen ligger k/i-talet på 57 procent. Enligt finanschefen Anders Rydin kommer den nedåtgående trenden också att fortsätta.
Till detta kan läggas ett starkt resultat för investmentbanken Enskilda. Vinsten hittills i år på 955 miljoner kronor är mer än en fördubbling jämfört året innan. Då har banken ändå mäktat med att betala bonusar till corporate financefolk, aktiemäklare och analytiker på 350 miljoner kronor. I den siffran ingår också kostnader för att ”köpa över” personal.
Trots positiva framtidsutsikter är det svårt att glömma det förflutna. SEB har alltför ofta dragits med i nya trender – i färskt minne finns fastighets- och finansutlåning på 1980-talet och lån på tillväxtmarknader under mitten av 1990-talet.
Risken är att den pågående storsatsningen på europeiska internetkunder och bred fondförvaltning slutar – om inte lika illa med stora förluster – så i uteblivna vinster och förlorad fokus på hemmamarknaden Sverige och Norden. I Europa är SEB långt ifrån ensam om att slåss om kunderna. Därtill är produktutbudet knappast unikt, även om SEB just nu bedömer att banken har ett försprång inom internet. Beslutet att lämna delar av storföretagsfinansieringen inom Merchantbanken kanske bara ger kortsiktiga vinster. Priset, en eroderad marknadsposition, är svår att kvantifiera idag. För Lars Thunell finns det all anledning att fortsätta agera med sitt invanda höga tempo.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.