Analys: Så undviker du Enronsmittan

Enron-smittan löper på världens börser. I alla bolag som har kunnat misstänkas för tvivelaktig redovisning och där genomlyssningen har varit grumlig av komplicerade ägarsamband har placerarna dragit ören åt sig. Det lär pågå ett tag. Att bojkotta bolagen där signalerna pekar på ett nytt Enron kan därför vara en god placeringsstrategi även framöver. Här är bolagen med Enron-varning.

Enron-skandalen är inte över. I USA kommer Enronförhören i kongressen sannolikt att pågå flera veckor eller till och med året ut. 2002 innebär valår i USA och kongressledamöterna ser en möjlighet att sätta sig själva på kartan.

Efter skandalerna lär förre företag våga vara lika aggressiva i sin redovisningen som förr och revisorerna bli mer restriktiva. Beteendeförändringar som innebär lägre vinster mot vad som annars skulle ha redovisats och möjlig kurspress. Att placerar i bolag fria från Enron-smitta kan därför vara ett bra första förutsättning för att lyckas med sina placeringar framöver.

Ett sätt att minska risken för smittan är att helt sålla bort bolag med karakteristika som skymmer sikten och förebådar problem.

Hög skuldsättning – begränsat finansiellt utrymme ökar risken. Med en gräns på 30 procents soliditet försvinner 40 av Stockholmsbörsens bolag på ett bräde.

Komplicerade ägarsamband – ut åker Jan Stenbecks maktspindlar Invik och Kinnevik. Kors- och ask-i-ask-ägande skymmer sikten. Med en strikt tolkning försvinner också korsägande SCA och Industrivärden. Knölig bolagsstruktur diskvalificerar A-Com. Handelsbanken försvinner via sitt ägande i Skandia. Övriga banker äger i Investor och försvinner därmed eftersom Investor i sin tur äger aktier i andra bolag.

Konglomerat och investmentbolag – att äga aktier i andra börsföretag luktar makt, imperiebyggande, personlig förmögenhetsförvaltning, snåriga strukturer och rabatter snarare än lyckade affärer. Bort med allt från Investor till lilla industrikonglomeratet Tivox.

Knölig redovisning – Skandias nuvärdesberäkning förstår få. Ännu färre är det som litar på siffrorna. Även Nokia stökar till det med proformaredovisning.

Tunga goodwillposter – en majoritet av IT-bolagen har tunga ryggsäckar av goodwill efter tidigare företagsköp. Turnit och Sigma har rekorden med större goodwillposter än eget kapital. Bland IT-konsulterna är det bara Adera, MSC, Mind, Novotek och Tietoenator där goodwillen står för mindre än en fjärdedel av det egna kapitalet. Förvärvskungarna Assa Abloy, Securitas, Gunnebo, Observer, Eniro och Getinge diskvalificeras också. Perbio skonas inte heller eftersom de efterskrider gränsen på 25 procent av eget kapital. Hypertillväxt – med många, stora och snabba affärer är det lätt för företagsledningen att drabbas av fartblindhet, att affärerna görs till för höga prislappar och väsentliga detaljer prioriteras bort. Ut från listan åker bland annat Finnveden.

Storförluster – bolag där förlusterna är större än intäkterna finns framför allt inom prospektering och forskning. Själva potentialen är ofta lätt att bedöma. Olje- och metallpriserna är kända och marknaden för en läkemedelssubstans brukar också kunna uppskattas. Däremot är oddsen att de lyckas svårare att avgöra.

Jämförelsestörande poster – det sjunde och sista hindret är svårforcerat. Här elimineras alla bolag som har skyllt magra resultat på negativa jämförelsestörande poster i år eller i fjol. Ut åker bolag från skiftande branscher oavsett storlek.

Kvar av börsens uppåt tre hundra företag återstår blott 45 stycken. En hanterlig samling att börja leta guldklimpar ur. Allgon, Biacore, Billerud, Bossmedia, BTS Group, CF Berg, Clas Ohlson, Cloetta Fazer, Elekta, Europolitan, Fjällräven, Frango, Haldex, Hennes & Mauritz, Hoist, IAR Systems, IBS, JC, JM, Lindex, Mekonomen, Micronic, MSC, MTV, Neonet, New Wave, Nibe, Nilörngruppen, Novotek, Opcon, Orc Software, Poolia, Proffice, Profilgruppen, Protect Data, Q-Med, Readsoft, Sapa, Skistar, SSAB, Svedbergs, Telia, Tietoenator, Viking Telecom.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.