Analys: Nokia skåpar ut Ericsson
1.Mobiltelefonförsäljningen Att försäljningen av mobiltelefoner sackar visar båda bolagens rapporter. Ändå tar det sig helt olika uttryck. Ericsson har förlorat hälften av den försäljning man hade första kvartalet i fjol. Nokia har ökat sin med 20 procent. Ericssons skrala försäljning var betydligt lägre än vad analytikerna väntat sig. Nokias var klart bättre.
Ericsson talar om en vikande marknad och ”avsevärt lägre försäljningspriser”, ett stort utbud med stora lager hos distributörerna och lägre subventioner från operatörerna. Nokia säger att de egna lagren av mobiltelefoner samt de hos återförsäljarna planat ut på en lägre nivå och möjliggjort ett ”välbalanserat leveransflöde”. Slutsatsen är att Nokia fortsätter att plocka marknadsandelar på framför allt Ericssons och Motorolas bekostnad och ser ut att vara på god väg mot sitt mål om 40 procents marknadsandel.
2.Systemförsäljningen Tillväxten i Ericsson systemförsäljningen var precis så svag som väntat. Tillväxten låg under fjolårets tre första kvartal på över 30 procent och föll sedan till runt 20 procent sista kvartalet. Det första kvartalet slutade ökningen på blott 13 procent. Någon snabb vitalisering ser inte Ericsson. Tvärtom. ”För andra kvartalet 2001 räknar vi med långsammare försäljningstillväxt inom system. Vi förväntar oss att världsmarknaden för mobila nät växer med 5-15 procent”, skriver Ericsson. I fjol växte marknaden med 20-25 procent.
Nokia som är betydligt mindre på system fortsätter att ha stora framgångar och växte med 35 procent. Det var i det övre intervallet av vad bolaget sagt tidigare. Ericsson kan försvara sin svagare utveckling med större exponering mot den amerikanska marknaden. En annan att finländarna har varit mindre restriktiva med finansiering den senaste tiden.
3.Marginaler Nokia slår Ericsson på fingrarna inom samtliga affärsområden. Ericsson levererade en kalldusch på systemsidan och mäktade bara med ett rörelseresultat om 1,8 miljarder kronor eller en rörelsemarginal på bleka 4 procent. Svagare försäljning och högre kostnader för forskning och utveckling har tyngt. Trots att Nokias systemsida endast är 40 procent av Ericssons var rörelseresultatet 10 gånger högre eller 18 miljarder kronor. Det svarar upp mot en rörelsemarginal på 18 procent och var något bättre än väntat.
På telefonsidan överträffade Nokia de högt ställda resultatförväntningarna med 16 procent och lyckas bibehålla den höga rörelsemarginalen på över 20 procent. Även Ericssons förlust var mindre än vad analytikerna hade räknat med även om resultat döljs av stora engångsposter.
4.Helårsprognoser När det gäller framtiden målar Ericsson en otydlig bild medan Nokia vågar sticka ut hakan och ge en sifferprognos.
Ericsson skriver. ”Andra kvartalets resultat kommer inte att bli bättre än första kvartalets” och att ”Osäkerhet om varaktighet och omfattning av konjunkturnedgången omöjliggör en prognos för helåret.” Någon nära förestående uppgång i konjunkturen har Ericsson inga indikationer på.
Nokia ger klara besked och vidhåller sin försäljningsprognos på 20 procents ökning av försäljningen för såväl andra kvartalet som helåret. Dessutom räknar Nokia med rörelsemarginaler i intervallet 16-19 procent vilket ger ett rörelseresultat på 5,8-6,9 miljarder euro (53-62 miljarder kronor). För det andra kvartalet spår Nokia en vinst per aktie på 0,20 euro.
Även framöver räknar Nokia med stark tillväxt om 25-35 procent 2002. Ericsson är mer luddiga i sin rapport och skriver att ökad kapacitet för röst- och datakommunikation och framväxten av mobilt internet driver efterfrågan på 3G. 5.Prognos för mobiltelefonförsäljning Nokia behåller sin tidigare prognos på en världsmarknad om 450-500 miljoner levererade telefoner i år. Ericsson, sade så sent som vid Cebitmässan för ett par veckor sedan att man trodde på 450-525 miljoner telefoner. Nu har prognosen justerats ned till 430-480 miljoner telefoner. Det är i linje med vad Motorola tigare sagt.
6.Kassaflödet Ericsson blöder och redovisade ett kassaflöde på minus 17,7 miljarder kronor före finansiella aktiviteter. Huvudskälet är enligt Ericsson förlusten för mobiltelefonerna och att kunderna är långsammare med att betala. Nokia har ett positivt kassaflöde från rörelsen på plus 17 miljarder kronor. Nokia säger att bulken av finansiering för den första fasen av 3G nu är klar.
Den sammanlagda bilden av de två bolagens rapporter är att samtliga poäng går till Nokia. Någon stor seger var det dock inte i aktiemarknadens ögon som med en 24 procentig uppgång den senaste månaden tagit ut den starka rapporten i förskott. Istället passade placerarna på att plocka hem lite vinster och aktien backade med ett par procent. Ericssonaktien har också stigit den senaste månaden. Det hade dock skapat högre förväntningar än vad Ericsson mäktade med att leva upp till. Aktien backade 12 procent och kostade vid 11.30-tiden runt 60 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.