Analys: Mind har nått botten
Mind är Stockholmsbörsens lägst värderade internetkonsult sett till antalet anställda. Förklaringarna är flera men företagsledningen får på nästan samtliga punkter ta på sig skulden.
Mind lyckades få till stånd en notering på O-listan den 13 juni men ägarna var för giriga. Trots att noteringskursen sänktes från prisintervallet 48-58 kronor till 38 kronor, ansåg analytiker och investerare att värderingen inte gick att räkna hem. Fram till idag har börsvärdet i det närmaste halverats, som lägst har aktien handlats till 15 kronor, 60 procent under noteringskursen.
Mind skyller på att branschen som helhet tagit mycket stryk. Men ledningen har svårt att förklara den stora fokuseringen på så kallade dotcom-företag under våren som fick till följd att de osäkra fordringarna uppgick till 14 Mkr i halvårsrapporten.
Vad värre är är att en stor del av kundproblemen kan knytas till bolag som har Kjell Spångberg som ägare. Det gäller bland annat Dressmart och Oppido. Spångberg är också storägare i Mind, en koppling som i ljuset av de senaste månadernas händelser visar att Mind i flera fall handlade överilat.
Halvårsrapporten var heller ingen munter läsning med ett resultat före skatt på -56,1 Mkr och en rejäl varning för att innevarande kvartal långt ifrån kommer att motsvara förväntningarna.
Drygt tre månader efter börsnoteringen har alltså Minds belackare fått rätt.
Men mycket talar för att botten nu är nådd. Niomånaders-rapporten den 24 oktober väntas inte bli någon munter läsning men de väntade beläggningsproblemen under tredje kvartalet får anses vara inräknade i dagens kurser.
Viktigare är att Minds ledning har rensat ut bland de riskfyllda dotcom-projekten och styr om verksamheten mot bank/finans och telekom. Minds prognos är att den delvis nya kundstrategin ska göra att bolaget går med vinst före goodwill från och med första halvåret nästa år. Lyckas ledningen få upp beläggninssiffrorna och undvika förlustprojekt är det rimligt att anta detta.
Ett annat tecken på att lönsamhetstänket är ett annat idag än för bara några månader sedan är beskedet att rekryteringstakten mattas av under hösten. Då ska man betänka att Mind vuxit från 50 till 530 på drygt ett år genom en rasande rekryteringstakt och nio förvärv.
Det är bland förvärven och rekryteringarna som Minds framtid ligger. Kash Net Solutions och Corda, som köptes tidigare i år, utgör kärnan i Minds satsning mot kunder i banksektorn. Sammantaget har Mind drygt 100 anställda inom affärsområdet bank och finans.
Sedan tidigare finns en rad intressanta kundkontakter hos företag som exempelvis OM, Meritanordbanken och Robur. Förhoppningen är att kunna öka volymen på uppdragen i den här sektorn genom ett bredare erbjudande och ökade personalresurser.
Mind har också öppnat ett kontor med telekominriktning i Karlstad där majoriteten av de 20 anställda kommer från Ericsson. Även här har Mind flera utvecklingsbara kundkontaker. Ett av de viktigare är ramavtalet med Telia som Mind i hård konkurrens vann tillsammans med ett fåtal andra aktörer för ett år sedan.
Mind har som målsättning att växa med över 100 procent årligen. Det tillväxtmålet nåddes redan i augusti och tempot sänks därför under resten av året. Därefter väntar balansgången mellan tillväxt och lönsamhet. Risken är att Mind fortsätter att dra på sig stora kostnader när företaget fortsätter att köpa bolag för att klara tillväxtmålet i framtiden.
Mind avfärdar inte tanken på nya bolagsaffärer redan i år men ur investerarnas synpunkt är det bara pressreleaser med nya kundavtal som räknas under hösten.
Mind kan också vara aktuellt i en helt annan typ av uppköp. Med en värdering per anställd på 1,6 Mkr är Mind Stockholmsbörsen lägst värderade internetkonsult. Det, tillsammans med att Mind inte hunnit speciellt långt utanför landets gränser, gör att en internationell aktör med siktet inställt på Norden borde ha Mind på uppköpslistan.
I ett kortare perspektiv är en sådan affär inte trolig, främst beroende på det just nu tuffa börsklimatet för köpande bolag och starka krav på lönsamhetsfokusering på hela branschen. Situationen kan vara en helt annan om några månader.
Hårt pressat har Mind överlevt de första tre månaderna på börsen. Företaget verkar nu ha fått andrum att ta tag i verksamheten efter börsfokuseringen under första halvåret. Nu gäller det att ta vara på möjligheterna som finns i bolaget.
Lyckas ledningen undvika fler snedsteg och istället börjar infria löftena finns det en intressant framtid i aktien sett till dagens nivåer.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.