Analys: Med tvekan godkänt, Barnevik
Att värdera ledningsuppdrag och inte minst en ordförandes prestationer kompliceras av att inget företag är det andra likt. Här är ändå ett försök. Aktiekursens utveckling, rekrytering respektive strategi och storaffärer har bedömts för Investor, ABB, Sandvik och Astra Zeneca dvs de fyra bolag där Barnevik varit ordförande i sedan 1997. Således har inte utvecklingen under hans tid som ordförande i Skanska 1992-1997 bedömts. Betygsskalan är ett till fem. Har det varit bra att äga aktier där Barnevik varit ordförande? Svaret är både ja och nej. Astra och Zeneca blev ett 1999. Fusionen som bland annat mötte hårt motstånd från Aktiespararna och inledningsvis också gick trögt visade sig dock bli en bra affär för aktieägarna. De två senaste åren har aktien dessutom gynnats av flykten från IT- och konjunkturkänsliga aktier till defensiva sektorer som läkemedelsbolag. Det välskötta Sandvik har också haft en bra kursutveckling. Råttboet ABB är ett väl dokumenterat kursfiasko och Investor har inte hängt med index.
Poängsumma: 2,8 (se tabell)
Hur har Percy Barnevik lyckats med sina VD- och styrelserekryteringar där han varit ordförande? I en promemoria från 1998 skriver Barnevik att ”i företag som ej dramatiskt förändrar färdriktning är det en mycket stor fördel att kunna rekrytera internt – speciellt i stora och komplexa företag som t ex ABB.” Det är en princip han följt till punkt och pricka. Även Tom McKillop, Zenecas VD och senare högsta chef på det sammanslagna Astra Zeneca, kan Barnevik sägas ha ärvt i samband med fusionen.
Mest lyckad, men kanske också det lättaste beslutet, var nog utnämningen av den energiske Clas-Åke Hedström som efterträdare på VD-posten i Sandvik. Han tog över efter den försiktige Per-Olof Eriksson. Två interna kandidater har avlöst varandra i ABB. Kombinationen överrocken Barnevik och Göran Lindahl blev ingen succé. Frågetecknen finns fortfarande kring Jörgen Centerman som varit ett år på posten. Utnämningen av Marcus Wallenberg till VD för Investor kan inte heller sägas ha varit någon katalysator för investmentbolaget, även om det sannolikt inte var Barneviks förstahandsval.
Rikligt med pluspoäng får Percy Barnevik däremot för sin förmåga att locka utländska styrelseledamöter.
Poängsumma: 3,5
Har bolagen där Percy Barnevik varit ordförande gjort några lyckade storaffärer eller strategibyten? I Investor rivstartade Barnevik med två storaffärer. Det av aktiemarknaden misstrodda skogsbolaget Stora fusionerades med det betydligt aggressivare finska skogsbolaget Enso. Det slog väl ut.
Astra fördes sedan samman med brittiska Zeneca 1999, också det en lyckad kombination. Sedan dess har flyplanstillverkaren Saab fått en ny storägare i British Aerospace. Därefter har inte mycket hänt av storaffärer även om Investor försökt som i SEBs fusion med Föreningssparbanken. Den skrala utvecklingen i Ericsson spiller över på Barnevik och Investor.
De senaste åren har ABB mer ägnat sig åt att städa ut gammalt snarare att än att bygga nytt. Strategibyten har varit legio men hittills med magert resultat. Några avgörande storaffärer som lyft värdet på bolaget har Percy Barnevik inte heller varit med om de senaste åren. På pluskontot finns Sandviks köp av finska Tamrock som blev en fin affär.
Poängsumma: 3,0 Summa summarum kan Percy Barnevik tacka sin lyckliga stjärna Sandvik där han redan 1973 anställdes som controller. Utan det stabila verkstadsbolaget och Astra Zeneca hade Barneviks CV som ordförande indikerat en underpresterare. Nu hamnar snittet på 3,1 – en medelmåtta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.