Analys: Kursraketen Munters inte för dyr

Fuktspecialisten Munters tillhör knappast börsens sexigaste bolag. Däremot har det kunnat visa upp en imponerande stabil tillväxt de senaste åren. Efter en kursuppgång på 50 procent sedan mitten av augusti får dock Munters på kort sikt svårt att överraska marknaden positivt,

Den extremt blöta hösten som västra Europa har upplevt i år har lett till en kraftigt ökad efterfrågan på Munters aggregat för att torka upp vattenskador. Den positiva effekten förtas dock till viss del av en lägre efterfrågan än normalt på andra håll i världen. Dessutom är det bara en liten del av Munters verksamhet som är beroende av väder och vind.

Det mesta av omsättningen kommer i stället från system för reglering av luftfuktighet inom tillverkningsindustrin och kylning av luft med hjälp av vatten. Det är områden där Munters är världsledande och bolaget har de senaste 27 kvartalen kunnat visa upp en ökad omsättning jämfört med samma kvartal året innan.

Marknaden för ventilation och luftreglering är minst sagt mogen och växer bara med cirka 3 procent om året. Munters skapar dock till stor del sin egen efterfrågan genom att hela tiden hitta på nya produkter och användningsområden. Därför har bolaget de senaste sex åren kunnat öka sin omsättning med i snitt 9 procent om året.

Målsättningen inför framtiden är att även fortsättningsvis kunna växa med mellan 8 och 10 procent om året. Samtidigt har Munters en målsättning om att rörelsemarginalen ska vara minst 10 procent och det är en högre nivå än bolaget hittills lyckats prestera.

Den högre marginalen ska nås bland annat genom att öka andelen försäljning som går till service och eftermarknad. Munters ska också satsa på att integrera framåt och få en större del av tillverkningskedjan i den egna verksamheten. På så sätt ökas förädlingsgraden och bolaget får bättre betalt.

I år kommer Munters att klara sitt tillväxtmål med råge bland annat tack vare förvärvet av italienska Euroemme som ingår i siffrorna i år. Rörelsemarginalen ser däremot ut att hamna en bit under 10 procent. För årets första nio månader stannade marginalen på 8,6 procent.

Munters aktie handlades i början av augusti till 90 kronor men har sedan dess stigit med 50 procent och står nu i cirka 135 kronor. Den kursen ger inte Munters ledning något utrymme att missa sina målsättningar för omsättningstillväxt och lönsamhet.

Med en snabb kursstegring bakom sig under hösten och så mycket av målsättningarna redan intecknade i aktiekursen är möjligheten för Munters att överraska marknaden positivt små. Givet att bolaget når sina målsättningar för omsättningstillväxt och lönsamhet framstår dock aktien, trots ett relativt högt p/e-tal på 17 gånger nästa års förväntade vinst, som rimligt värderad på dagens nivå. Rekommendationen blir därför att behålla aktien.

1999 2000p 2001p Oms, Mkr 2 594 3 165 3 481 Res f skatt 231 269 313 Vinstmarginal 8,9 8,5 9,0 Vinst/aktie 5,80 7,00 8,20 P/e-tal – 19 17

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.