Analys: Kronrea på Stockholmsbörsen?
För knappt ett år sedan, 14 juni, kostade en amerikansk dollar 8,50 kronor. Idag är priset för samma dollar nästan 11 kronor eller 27 procent högre. I debatten hörs därför varningsrop att de svenska bolagen kommer att bli lättsmälta villebråd för köpsugna amerikanska bolag med högt värderade dollarsedlar och egna aktier som valuta.
En populärversion är att allt annat lika har svenska bolag blivit 27 procent billigare för amerikanska placerare och industriella köpare det senaste året. Ta tobaksbolaget Swedish Match som exempel. Bolaget har länge utpekats som en het uppköpskandidat tack vare fina kassaflöden och starka marknadspositioner inom snus och cigarrer.
Anta att den amerikanska tobaksjätten Philip Morris skulle få för sig att lägga ett bud på det svenska bolaget. En prislapp på runt 25 miljarder kronor eller dagens börsvärde plus en budpremie på 30 procent verkar rimlig.
För Philip Morris är Swedish Match en munsbit. Det gäller inte minste efter kronförsvagningen. Tobakskonglomeratet skulle kunna köpa fem stycken Swedish Match bara på det högre börsvärdet räknat i kronor som kommit av dollaruppgången mot den svenska skvalpvalutan det senaste året.
Under samma tid har värdet på British Aerospace bara till en följd av kronförsvagningen stigit mer än fyra gånger börsvärdet på Saab där företaget redan äger 35 procent av kapitalet. Bolag efter bolag kan därför köpas upp på luftpengar till följd av den svaga svenska kronan.
Det här är dock en allt för mörk bild. Turligt för de allra flesta svenska bolagen är det inte bara valutorna som har rört på sig. Det har också aktiekurserna gjort. De svenska bolagen har hållit ganska jämna steg med sina amerikanska konkurrenter det senaste året räknat i samma valuta. Därför går det inte dra alla bolag över en kam och säga att riskerna (eller chanserna) att bolagen står inför uppköp har ökat bara för att dollarn har stigit mot kronan det senaste året.
Höganäs och SKF har i jämförbar valuta till och med utvecklats bättre än respektive största anglosaxiska konkurrent. Höganäs har stigit med 36 procent det senaste året och den brittiska konkurrenten GKN har fallit med 3 procent omräknat till kronor. SKF har klättrat 26 procent medan amerikanska Timken bara stigit 19 procent i kronor.
Bulken av svenska bolag har varken utvecklats bättre eller sämre än sina amerikanska konkurrenter det senaste året när kursutvecklingen mäts i kronor. Det gäller skogsaktierna SCA och Stora Enso. Holmen har varit frikostlig med utdelningar och noterar därför bara en kursuppgång på 10 procent. I mittfåran ligger också Allgon, LGP Telecom, Electrolux och Getinge.
Gruppen Autoliv, Gambro, Saab, Sapa, Volvo, Scania och Swedish Match har alla varit föremål för uppköpsrykten. De lär inte minska av kronförsvagningen mot dollarn. Alla de här bolagen har utvecklats sämre än sina amerikanska och brittiska konkurrenter. Men de är långt ifrån representativa på Stockholmsbörsen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.