Analys: Ingen rabatt i Bureavknoppning

Den lönar sig inte att köpa aktier i A-listenoterade Bure nu för att komma över dotterbolaget Capio billigt innan det sätts på börsen i höst. Avvakta istället noteringen av sjukvårdsbolaget!

Bures aktiekurs har stigit den senaste tiden på information om ny inriktning och utdelningar till aktieägarna. Häromdagen såldes Nobel Biocare.

Bures aktie har länge tyngts av den politiska risken i sjukvårdsbolaget. Nu när bolaget förvandlas från Investment AB Bure till riskkapitalbolaget Bure Equity säljs eller delas många gamla innehav ut. Bure Hälsa och sjukvård byter namn till Capio och sätts på börsen i höst.

Som placerare kan man skrämmas av Capios konkurrent Caremas misslyckade börsintroduktion i våras (erbjudandet fick dras tillbaka). Men det går inte att dra några paralleller mellan de båda bolagen. Skälet till det bristande intresset för Carema var, förutom den allmänna börsturbulensen, en svag vinstutveckling i kombination med en för högt prissatt aktie.

Capio är mer än dubbelt så stort som Carema, och har kommit betydligt längre i sin utveckling. Bland annat har Capio en vinstmarginal på drygt fem procent efter goodwill. Det är mer än dubbelt så högt som Caremas 2,5 procent före goodwill. Capio består av tre affärsområden, Hälso- och sjukvårdstjänster, som är störst, Diagnostiktjänster och Äldrevård. 70 procent av verksamheten bedrivs inom Sverige, resten i Norge, Danmark, Polen, Schweiz och Storbritannien. Nästa steg blir att gå in i Holland och Tyskland. Enligt VDn Per Båtelsson ska bolaget växa med minst 20 procent per år, organiskt och genom förvärv. Men han antyder samtidigt att målet ligger betydligt högre än så.

Hälsa och vård är en marknad som växer explosionsartat över hela världen. Problemet är att det inte är efterfrågan som styr branschens tillväxt, utan köparens/offentliga sektorns resurser och politikernas tillfälliga bevekelsegrunder.

Det faktum att vårdköparen har så stark ställning är också en risk eftersom det innebär att Capio är helt i händerna på ett fåtal kunder. Den risken illustreras av att beställaren i Norge nyligen ensidigt beslutade om kraftigt reducerade ersättningar för vissa typer av röntgenundersökningar, vilket slog direkt mot Capios resultat.

För att minska sårbarheten och öka marginalerna säljer bolaget även sina tjänster till privata företag. Det kan vara diagnostiktjänster eller andra tjänster och tekniska lösningar som levereras till exempelvis läkemedelsindustrin. Det är också en politiskt brännhet fråga med privat drift av sjukhus och bland andra socialminister Lars Engqvist säger att sjukhus inte får drivas i vinstsyfte. Ett sätt för Capio att komma runt problemet är att sälja sina tjänster till ett sjukhus istället för att själva ta över verksamheten, som de gjorde med S:t Görans sjukhus i Stockholm.

”Man kan tänka sig att vi ställer infrastruktur eller management till förfogande”, säger VD:n Per Båtelsson.

En nyhet som ska minska kostnaderna och öka lönsamheten i sjukvårdsdelen är Capios hälso-portal som presenteras i höst.

”Portalen ska länka ihop den som söker information med rätt instans inom vården. Informationen blir gratis, det här handlar om att reducera kostnaden för information, som idag ligger på 30 procent av de totala kostnaderna i sjukvården. Vi kommer också att kunna utveckla nya tjänster på nätet”, säger Per Båtelsson.

I Bures halvårsrapport värderas Capio till två miljarder kronor. Det innebär ett värde på runt 35 kronor per aktie (med planerade 56,3 miljoner aktier). Ekonomi.24 värderar bolaget till omkring 40-45 kronor. Tillväxten är stark, uppskattningsvis mellan 30 och 15 procent de närmaste tio åren, men eftersom vi räknar med att ungefär hälften av tillväxten kommer att köpas, har den ett pris. Genom effektiviseringar, framförallt potentialen i hälsoportalen, kommer marginalen att kunna öka från nuvarande fem procent, men med en hårt pressad offentlig köpare som dominerande kund är det svårt att se att marginalerna skulle kunna öka dramatiskt.

Capio har ändå stor potential på sikt, det är en etablerad spelare med goda möjligheter att växa. Ledningen är medveten om den politiska risken och arbetar hela tiden på att minska den, genom att skaffa andra kunder än offentliga sektorn och genom att paketera sina tjänster på ett sätt som inte stöter allmänheten och socialminister Lars Engqvist.

Men eftersom Capio enligt vår värdering bara marginellt överstiger det värde den har i Bures portfölj är det ingen poäng att köpa Bure för att få Capio “billigt”. Avvakat därför noteringen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase