Analys: Högre risk i Skandia
För Skandias VD Lars-Eric Petersson betyder det att vårens färdigdukade bord inte alls är lika prydligt uppdukat längre. Kursutvecklingen talar sitt eget språk. I juni stod Skandiaaktien i 250 kronor. Efter onsdagens rapport för det tredje kvartalet har aktien sjunkit till 160 kronor.
I resultatrapporten vägde den starka utvecklingen i Storbritannien och Sverige lätt jämfört med farhågor om lägre försäljningsökning på den amerikanska marknaden. När USA-chefen Wade Dokken i samband med en press-och analytikerträff på onsdagen började tala om gjorda och kommande kostnadsbesparingar liksom att man låtit agressiva konkurrenter ta marknadsandelar var det nog en och annan analytiker som drog öronen åt sig.
Så lät det inte tidigare, när Jan Carendi var ordförande för Skandia America. Om Lars-Eric Peterssons hårdare krav på lönsamhet slår på tillväxten är det inte säkert att det är positivt på sikt. Alternativt, att Lars-Eric Petersson gör en korrekt bedömning av ett nytt mer konkurrensutsatt marknadsläge med lägre tillväxttakt, är dessvärre lika tråkigt för Skandia-aktien.
Fjolårets starka försäljningssiffror på den amerikanska marknaden för det fjärde kvartalet liksom det första kvartalet 2000 tyder på att det blir tufft att överraska positivt under de närmsta kvartalen.
Skandias aktie är, kursfallet till trots, fortfarande hög. Med ett resultat som kanske hamnar kring sju miljarder kronor före skatt för helåret 2000 ger det en vinst per aktie efter skatt på cirka 1,90 kronor. Det betyder att Skandia-aktien handlas till 85 gånger årets förväntade vinst. I korten ligger förhoppningar om att Skandias amerikanska, svenska och brittiska framgångar ska spridas till resten av världen. För att det ska slå in krävs sannolikt en årlig tillväxt på 25 procent de närmsta tio åren, enligt Ekonomi24:s beräkning.
Om sedan Skandias vinst kommer att växa 10, 20 eller 30 procent per år de kommande tio åren blir upp till var och en att spekulera i. Skeptikerna hävdar att Skandias tid som extremt högt värderad tillväxtaktie nu är förbi. Skandia är för beroende av den amerikanska aktiemarknaden och för smalt inriktad på sparprodukter med ett stort inslag av fondprodukter. Skandia framstår som enbent, med den riskpremie det borde föra med sig. Den bilden förs just nu fram i en färsk analys av mäklarfirman HSBC. Scenariot ger en värdering av Skandia-aktien till 120 kronor.
Optimisterna pekar på att den långsiktiga tillväxten för sparandeprodukter förblir stark, att Skandia förvisso har få produkter men att utbudet nu breddas snabbt samt att låga kostnader i kombination med stordriftsfördelar ger högre lönsamhet än hos konkurrenterna. I ett sådant scenario är det ingen mening att sälja aktien nu. Den som vill köpa bör samtidigt tänka långsiktigt, tillväxtaktier som skär kostnader är inget som lockar investerare just nu.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.