Analys: Höganäs het uppköpskandidat
Höganäs tillhör börsens absolut mest lönsamma bolag. De senaste fem åren har vinstmarginalen stadigt legat över 20-procentstrecket. Bolaget bryter nu ny mark i Nordamerika och givet att marginalerna håller sig uppe kan Höganäs se fram emot en stark vinstutveckling de närmaste åren. Aktiekursen har trots det fallit med knappt 20 procent hittills i år och handlas kring 150 kronor. Även med försiktiga antaganden kan en kurs runt 180 kronor motiveras och dagens reapris öppnar möjligheten för ett uppköp av Höganäs. En bidragande orsak till Höganäs goda lönsamhet är dess position som världsledande på marknaden för järn- och metallpulver. Höganäs har en marknadsandel som uppgår till cirka 30 procent. Bolaget satsar också stora resurser på att ta fram nya produkter och även här ligger Höganäs i framkant av utvecklingen.
Marknaden för järn- och metallpulver, som till största delen utgörs av komponenttillverkare till fordonsindustrin, har de senaste åren vuxit med cirka 6 procent per år. Tillväxttakten kommer dock att öka de närmaste åren eftersom en allt större andel komponenter tillverkas med hjälp av järnpulver.
Höganäs kommer dock att kunna ta ytterligare marknadsandelar eftersom bolaget startat ett intåg på den nordamerikanska marknaden. Höganäs genomförde i början av året två förvärv i USA. Dels köptes stålverket First Miss Steel och dels pulvertillverkaren Pyron. Genom dessa båda förvärv etablerades snabbt en närvaro på den nordamerikanska marknaden, som utgör ungefär halva världsmarknaden för järnpulver.
Höganäs ska de närmaste åren plöja in 300 miljoner kronor i First Miss Steel för att förvandla det gamla stålverket till en modern anläggning för pulvertillverkning. Kapaciteten i verket väntas uppgå till cirka 100.000 ton mot slutet av nästa år. Det kan jämföras med Höganäs totala försäljning i dag, som ligger på cirka 300.000 ton. Ett rejält tillskott således.
Det var i samband med att Höganäs amerikanska intressebolag Hoeganaes Corporation hamnade i händerna på den brittiska komponenttillverkaren GKN som beslutet togs att etablera en egen närvaro i USA. Inträdet på den nordamerikanska marknaden har också varit en källa till oro kring Höganäs. Risken är att GKN inte väljer att stillatigande se på när Höganäs tar sig an Nordamerika, utan kontrar genom att i sin tur ge sig in på Europamarknaden med ett priskrig som följd.
Något sådant har dock ännu inte skett och risken minskas av det faktum att GKN genom att även vara tillverkare av komponenter utgör en konkurrent till sina potentiella kunder på järnpulversidan. Komponenttillverkarna vill inte köpa järnpulver av sin värste konkurrent. Det här är också ett faktum som spelar Höganäs i händerna på den Nordamerikanska marknaden.
Höganäs senaste kvartalsrapporter har innehållit en del orosmoment i form av stigande kostnader och en press på marginalerna. Satsningen i USA är en orsak och stigande råvarupriser en annan. Förväntningarna för 2000 är ändå att Höganäs klarar att hålla sina marginaler över 20-procentnivån. Går bolaget helskinnat ur innevarande år finns ingen anledning att tro att marginalerna ska kollapsa den närmaste tiden.
Med det omsättningstillskott som väntas från USA de kommande åren och med antagandet om marginaler kring 20 procent även fortsättningsvis, kan ett värde på aktien kring 180 kronor motiveras. Aktien har varit notoriskt trög i år och något lyft kan kanske inte väntas i det korta perspektivet. Ett köp kan ändå motiveras av att dagens låga värdering gör Höganäs till en klar uppköpskandidat.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.