Analys: Höga förväntningar på Micronic

För de som hyllar tesen att det är mer lukrativt att sälja hackor och spadar än att gräva efter guld så är Micronic Laser Systems ett av Stockholmsbörsens mest intressanta bolag. Trots att värderingen också tillhör börsens högsta finns det viss potential i aktien.

Ska det vara korrekt befinner sig Micronic egentligen ytterligare ett steg under spad- och hacknivån. Bolagets produkter, laserritare, framställer fotomasker som producenter av bildskärmar och halvledare i sin tur använder till masstillverka sitt guld, i deras fall komponenter och chips med mikroskopiskt små strukturer.

Det här har historiskt varit en nisch i snabb tillväxt och med mycket god lönsamhet. Micronics omsättning har sedan 1995 ökat nio gånger till 704 Mkr och vinstmarginalen har exklusive 1999 då Asienkrisen dödade marknaden, i genomsnitt varit knappt 20 procent. Den höga värderingen av bolaget, 80 gånger fjolåret vinst och sju gånger omsättningen, visar att aktiemarknadens förväntningar även framöver är mycket högt ställda. Tillväxtoptimsterna får stöd av undersökningsföretaget Dataquest som visserligen kraftigt har sänkt sina prognoser för försäljningen av laserritare, men räknar fortfarande med starka ökningar. Försäljningen av ritare till bildskärmsbranschen, tror de ska stiga med 20 procent per år till 670 Mkr 2003. Här har Micronic nästan hela marknaden och har i kraft av sin marknadsposition mycket god lönsamhet. Bolagets vice VD Sven Löfquist ser inget som skulle ändra på det.

Den riktigt stora potentialen finns dock på den nästan tio gånger större marknaden för halvledarritare som Micronic för två år sedan gjorde en inbrytning på. Ett naturligt steg då två tredjedelar av kunderna på bildskärmssidan också finns i halvledarindustrin. Enligt Dataquest växer den marknaden något snabbare eller med 24 procent per år. År 2002 tros marknaden vara värd 4,8 miljarder kronor.

Här strider Micronic i första hand mot Etec, ett brittiskt företag i den amerikanska Applied Materialskoncernen. Etec har 70 procent av marknaden för halvledarritare.

Micronic säger sig ha trumf på hand för att bryta Etecs dominans. Traditionellt har elektronstrålesritare använts när kundernas krav på upplösning varit höga. Har kostnadseffektiv produktion haft högsta prioritet har däremot laserritare varit det första valet.

Micronic har hittills bara konkurrerat på marknaden för laserritare och har snabbt tagit 15 procent av den marknaden. Det stora lyftet hoppas Micronic få med nästa generations ritare. Med ny teknik, SLM (Spatial Light Modulator), kan upplösningen i laserritarna konkurrera med den i elektronstråleritarna. Plötsligt öppnas hela marknaden upp. ”Om ett eller två år har vi de systemen framme”, säger Sven Löfquist.

En märkeshändelse i den utvecklingen var när bolaget i januari offentliggjorde en genombrottsorder till japanska Hoya dit Etec tidigare installerat tio system.

Det finns en hel del för de två företagen att slåss om. De höga inträdesbarriärerna i form av höga fasta kostnader för forskning och utveckling, Micronic satsade ifjol en fjärdedel av omsättningen, har skapat en bransch med få aktörer och höga marginaler. Och allra högst marginal får den som kan slå ut de höga fasta kostnaderna på flest enheter.

Att göra prognoser från kvartal till kvartal är en dödsdömd sysselsättning i Micronic. Stora men få order betyder en hackig försäljningskurva. Orderboken ger inte heller någon större vägledning eftersom framför allt maskiner beställda av asiatiska kunder inte orderförs.

Slutsatsen är att Micronic mer än andra bolag bör analyseras på lite längre sikt. Summa summarum ser utsikterna ljusa ut för bolaget. Frågan är om de är tillräckligt ljusa för att motivera den höga värderingen av aktien.

Bolagets marginalmål på 15 procents rörelsemarginal ser rimligt ut. Den har historiskt varit högre men satsningarna på nya produkter lär kosta på, åtminstone de närmaste åren. Nyckelvariabler i prognosarbetet är istället den allmänna efterfrågan på laserritare, hur väl bolaget kommer att lyckas i halvledarsegmentet och inte minst hur den nya SLM-tekniken kommer att påverka omsättningen.

Ett ganska försiktigt antagande är att bolaget uppfyller ledningens mål på 30 procents omsättningstillväxt. Till och med 2003 motsvarar det en dubblering av marknadsandelen för ritare till halvledarindustrin (15 procents marknadsandel för hela segmentet) och en bibehållen marknadsposition i bildskärmssegmentet. Då är aktien fullvärderad enligt en vinstflödesmodell vid dagens kurs på 268 kronor.

I ett aggressivare scenario där Micronics lansering av SLM-tekniken slår väl ut och bolaget lyckas ta en tredjedel av marknaden till halvledarindustrin så kommer bolaget att omsätta runt 2 miljarder kronor 2003. Det ger ett aktievärde på 350 kronor och en uppgångspotential på 30 procent.

Ett genomsnitt av de båda kalkylerna ger ett värde på 310 kronor. Ett svagt köp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.