Analys: Hitta rätt bland tillväxtaktierna
Ouppfyllda förväntningar, punkterade marknader, verksamheter som visade sig vara mer konjunkturkänsliga än väntat och en mer skeptisk syn på tillväxt bland investerarna har förvandlat många av tillväxtaktierna till kursförlorare.
Kurserna har till och med fallit mer än vinstförväntningarna de närmaste åren. Tabellen till höger visar att alla större tillväxtbolag idag prissätts lägre i förhållande till vinsten än under hysterin för två år sedan. En majoritet är också billigare än förra året vid den här tidpunkten på året.
De lägre värderingarna kan tolkas som att placerarna antingen har höjt sina riskpremier eller sänkt sina långsiktiga förväntningar på vinsttillväxt. En tredje möjlighet är att tillväxtaktierna är undervärderade och det är köpläge.
Ett sätt att både sålla ut köpkandidater och samtidigt få riskspridning är dela upp dem efter köpskäl och sedan välja ett bolag i varje kategori.
Kategori 1: Organiska tillväxtaktier De här bolagen har en särskild lyster på aktiemarknaden. Men av tabellen framgår att Nokia och Hennes & Mauritz, som både har lyckats växa av egen kraft och vara lönsamma, idag prissätts lägre i förhållande till vinsterna än för både ett och två år sedan.
En vikande tillväxt som förklaras av ”tillfälligheter” eller ”det beror på konjunkturen” är betydligt bättre än ”marknaden har mognat” eller ”vi har förlorat marknadsandelar och konkurrenterna har närmat sig” som tyder på mer permanenta tillväxttapp.
När Hennes & Mauritz i bokslutet sänkte takten i sin butiksexpansion kunde en i övrigt stark rapport inte rädda aktien. Modekedjan förklarade sin försiktighet med den svaga amerikanska konjunkturen. Slutsatsen att det vinnande konceptet håller på att krackelera är för tidig att dra.
Nokia knaprar marknadsandelar som få men måste också få hjälp av en mobilmarknad som återvänder till forna tillväxttal. Nokia skyller på konjunkturen men alltfler frågar sig om försäljningen verkligen kommer att öka i den takt som krävs för att Nokia ska kunna uppfylla sitt långsiktiga omsättningsmål på 25-35 procents tillväxt.
Aktieval: Nokia är både dyrare och mer riskabel än Hennes & Mauritz. Kläder framför mobiler blir valet.
Kategori 2: Förvärvarna Förvärv är svårt. Tumregeln är att fler av dem sänker snarare än ökar värdet på köparen. Förvärvskanonerna Assa Abloy och Securitas är två lysande undantag som placerarna tror på. Förtroendet är så stort att Securitas med ett p/e-tal på 38 gånger 2003 års vinst just nu värderas högst av alla tillväxtbolag på Stockholmsbörsen.
I fjol utmanade låsbolaget Assa Abloy efter vinstvarning och problem för Securitas larmsida. Sedan dess har Securitas hämtat tillbaka förlorad mark och återvänt till sin expansionsplan. Attacken 11 september gav aktien en ny skjuts uppåt.
Aktieval: Det viktigaste urvalskriteriet är förtroendet för företagsledningen. Det är svårt att skilja Assa Abloys VD Carl-Henric Svanberg från Securitas Thomas Berglund. Skillnaden i värdering mellan de två ser därför väl stor ut. Det talar för Assa Abloy.
Kategori 3: Turn-around aktier Ericsson, OM och Skandia har alla jobbat mot svaga marknader de senaste två åren. Men trion har även haft rikligt med egentillverkade problem. Tillfällig svacka eller mer bestående är nyckelfrågan. Den som tror att bolagen kommer återvända till fin gammal form kan värdera dem efter deras rekordvinster.
För två år sedan tjänade Ericsson 2,65 kronor per aktie. Klarar bolaget att ni dit igen motsvarar det ett p/e-tal på 17. Få tror att de når dit förrän tidigast 2004. Utifrån Skandias toppvinst 3,38 kronor, 1999, är sparbolagets värdering lika hög.
I trion har OM städat bäst så här långt. Blodflödet från den kapitalslukande paneuropeiska elektroniska börsen Jiway har stoppats och aktien har lämnat det djupaste träsket. OMs rekordvinst är 5,76 kronor från 2000. Nästa år tror analytikerna enligt SME att IT- och börsförtaget nästan når upp till den igen. Värderingen är 21 gånger toppvinsten.
Aktieval: Lägst risk är det i OM som har en större del av framtiden i egna händer än Ericsson och Skandia. Ericsson och Skandia är lågt värderade men svårbedömda.
Kategori 4: Teleoperatörerna Teleoperatören Europolitan är Stockholmsbörsens mest renodlade vadslagning på den tredje generationens mobiltelefoni, 3G. Investeringar i storleksordningen knappt halva bolagets börsvärde de kommande åren ska framöver ge utväxling på vinsten.
Den svaga acceptansen för förstadietekniken GPRS och växande tvivel om marknadens storlek och företagens intäktsmöjligheter har successivt sänkt placerarns framtida vinstförväntningar och värdering på bolaget. Idag betalas Europolitan till p/e 17, ungefär samma multipel som ett välskött verkstadsföretag.
Tele 2 och Telia är inte bara beroende av 3G. Den som ville köpa telekoncernen Tele 2 i början av fjolåret fick betala fyra gånger omsättningen. Idag är det betydligt billigare, 1,8 gånger omsättningen.
Aktieval: Europolitan och Tele 2 är extremt svårbedömda och passar bara de spelbenägna. Telia är den stabilaste av de tre. Men vinstförväntningarna har sjunkit snabbare än kursen och höjt p/e-talet och gjort aktien till en av de dyraste på börsen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.