Analys: Ericssons historia imponerar inte
Idag skäller nästan alla på Ericsson. Men hur har Lars Ramqvist och Ericsson egentligen presterat de senaste fem åren? Mobiltelefonerna har visserligen varit Ericssons sorgebarn en längre tid. Men desto bättre har det gått för systemen. Men har systemen kompenserat för den svagare utvecklingen på mobiltelefoner och hur har Ericsson klarat sig jämfört med andra företag?
Ett sätt är att bortse från ledningens olika strategiska beslut och istället se på Ericsson som en svart låda och därefter jämföra bolagets nyckeltal med de största men framför allt bästa IT- och telekombolagen i världen. Det är en jämförelse som inte är speciellt smickrande – för Ericsson.
De bolag som Ericsson tävlar emot är Cisco Systems (internetväxlar), Dell (PC), EMC (datalagring), Intel (mikroprocessorer), Microsoft (dataprogram), Nokia (mobiltelefoner och system), Oracle (mjukvara för databaser) och tyska SAP (affärssystem). Till de här gruppen har sedan Motorola som Ericssonkonkurrent adderats.
Så här har omdömet räknats fram. Först har de totalt tio bolagen rangordnats i delmomenten försäljningstillväxt, vinstmarginaler och kursutveckling under perioden 1996-2000. Deras platssiffra har sedan summerats ihop. Bolaget med lägst sammanlagd platssiffra är således bäst och det med högst platssiffra sämst. Och så här gick det för Ericsson. Delgren 1 – Försäljningstillväxt Att öka försäljningen har varit Ericssons bästa gren. Bolaget har de senaste fem åren i genomsnitt vuxit med 23 procent. En siffra som skulle göra de flesta företag i andra branscher avundsjuka. Men i den här gruppen räcker det inte långt. Ericsson hamnar på en åttonde plats med bara Intel och Motorola bakom sig. Toppar listan gör det amerikanska nätverksföretaget Cisco Systems. Bolaget har haft mer än dubbelt så hög tillväxt som Ericsson.
Delgren 2 – Vinstmarginal Att tjäna pengar på sin försäljning har varit Ericssons dilemma. Dryga kostnader för forskning och utveckling och förluster inom mobiltelefonerna har tyngt resultat och marginaler. I genomsnitt har Ericsson, ungefär som ett ordinärt verkstadsföretag, tjänat 7 öre per omsättningskrona före skatt under perioden 1996-2000. Det ska jämföras med Microsoft där halva försäljningen varit vinst eller Intel där mer än var tredje försäljningskrona hamnat på resultatraden. Krisföretaget Motorola har haft en marginal på tunna 3 procent.
Delgren 3 – Kursutveckling En placerare som köpte Ericsson för fem år sedan har inga skäl att beklaga sig. Aktien har stigit med 26 procent i genomsnitt per år. Det är bättre än Stockholmsbörsens generalindex som klättrat 16 procent. Däremot står sig Ericsson slätt mot de andra bolagen. T ex hade en investerare som för fem år sedan köpt in sig med lika andelar i de tio aktierna i gruppen fått se sin portfölj stiga med 52 procent per år. Återigen är det bara Motorola som utvecklats sämre än Ericsson.
Totalomdöme När platssiffrorna summeras ihop blir det dött lopp mellan Cisco Systems, Dell och EMC. Alla tre har den totala platssiffran elva. För Ericsson betyder en åttonde och två niondeplatser (sammanlagt platssiffra 26) att bolaget slutar på näst sista och nionde plats. Det är inte speciellt smickrande för ett företag som har haft en världsposition inom ett så snabbt växande segment som mobiltelefoner och mobilsystem. Bollen har varit upplagd för smash men Ericsson har inte lyckats pressa in slaget innanför baslinjen. Sammanlagd jumbo är Motorola som abonnerar på sista plats i varje delgren.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.