Analys: Ericsson har inte fallit färdigt

Ericsson-kraschen efter tisdagens kapitalmarknadsdag i London har fått analytikerna att slita sitt hår och fondförvaltare att be kunder om ursäkt. Ändå kan Ericsson-aktien sjunka ytterligare tia från dagens nivå på drygt 40 kronor. Det skriver Ekonomi24:s Sophie Nachemson-Ekwall i en aktieanalys.

Först vid 30 kronor är Ericssons resa från hyllat IT-under till snabbväxande verkstadsföretag definitivt över. Från toppen kring 240 kronor våren 2000 ger det ett kursfall på 85 procent. Resan ner kommer då att ha kostat 1400 miljarder kronor.

Utgångspunkten är de budskap som Ericsson-ledningen presenterade på kapitalmarknadsdagen. Det ena var att ”det blir oförändrad eller marginell tillväxt under 2002”. Ett annat budskap var att marginalmålet 10 procent och tillväxten i försäljningen skjuts upp till 2003-2004, det vill säga efter det att operatörernas balansräkningar tillfrisknat och konsolideringen är klar.

Finansanalytikerna har översatt orden till siffror. Vinstprognoser för 2002 har reviderats ned med cirka 35 procent till 87 öre. För 2003 reviderades prognosen ner till 1,75 kronor. Detta enligt SME:s sammanställning över vad flera mäklarhus räknar med (främst svenska hus med köp eller neutral rekommendation). I år, som redan är ett förlorat år, väntas en förlust kring 2 kronor.

Med en aktiekurs på 42 kronor (torsdag eftermiddag) betyder det att Ericsson handlas till ett p/e-tal på 24 på 2003 års vinst.

Ekonomi24 har gjort en enkel kassaflödesvärdering av Ericsson. Avstamp är 2004: Rörelsemarginalen antas vara konstant 9 procent, strax under ledningens mål, mobiltelefonerna är ute ur bilden. Däremot varierar tillväxten i försäljningen, den variabel som visar sig vara mest avgörande för Ericssons verkliga värde.

Tre scenarier presenteras:

1.Tillväxten blir långsiktigt 10 procent, dvs hälften så hög som ledningens prognos. Motiverat värde: 30 kr.

2.Tillväxten blir 20 procent, helt i linje med ledningens prognos. Motiverat värde:57 kr.

3.Tillväxten blir någonstans där emellan, dvs 15 procent. Motiverat värde 40 kr.

Till dessa scenarier kan läggas ytterligare tre punkter. En procent på marginalmålet upp eller ner slår ungefär 1 krona per aktie. En nyemission för att stärka balansräkningen kan spä ut vinst per aktie och sänka aktiekursen med några kronor. En kapitalinjektion till det med Sony delägda mobiltelefonbolaget kan även de kosta pengar. Tillsammans kan de påverka värderingen med ett antal kronor.

Ekonomi24 har även tittat på p/e-talet för att få en känsla för hur investerarna värderar Ericssons framtidsutsikter. Istället för att jämföra med andra aktörer som Cisco, Lucent, Nokia och Alcatel ställs Ericssons nuvarande värdering mot den som gällt historiskt, vid tidpunkten innan IT-boomen.

Hösten 1998, strax före börskraschen i oktober, värderades Ericsson till p/e 20. Det året trodde placerarna att Ericsson skulle göra en vinst på 14 miljarder efter skatt, dvs i nivå med vad analytikerna tror att Ericsson ska tjäna 2003. Sedan kom börskraschen, Ericsson-aktien föll, och p/e-talet steg till 24. Peter Malmqvist, finansanalytiker på Aragon tycker sig se ett mönster i historiken.

”I kristid vill placerarna har rabatt för att köpa aktien i ett klimat som är osäkert. Då låg rabatten på 15 procent”, säger Peter Malmqvist.

Tillämpat i september 2001 ger ett liknande synsätt på Ericsson en aktiekurs på 35 kronor.

Ericssons p/e-tal kan också jämföras med andra verkstadsföretag. Atlas och Sandvik värderas ungefär hälften så högt som Ericsson. Skillnaden kan delvis motiveras av att Ericsson forskar mer, något som borde bädda för en högre vinsttillväxt. Haken är att det visat sig att en stor del av forskningsprojekten lagts ner i förtid samtidigt som osäkerheten kring 3-G gör att den egentliga lönsamheten i 3-G-forskningen kan ifrågasättas. Kanske är det mer realistiskt med p/e 18 på 2003 års vinst. Ericsson-aktien är då värd drygt trettio kornor.

Ovanstående är absolut inte något skräckscenario. Det är bara ett försök att på ett pedagogiskt sett återspegla kurseffekten av det gigantiska reningsbad som nu sveper genom världens telekomindustri.

Ericsson har hittills vunnit hälften av alla UMTS-kontrakt i Europa (40 procent globalt) och har samtliga stora teleoperatörer som kunder. Ericsson kommer av allt att döma att fortsätta att vara ett tillväxtföretag. Men det kommer under överskådlig tid att ske i en långsammare takt än under den explosiva GSM-eran. Väsentligt långsammare takt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight