Analys: Elva trender i rapportfloden
1.Att överträffa vinstvarningar gick hem. Det är betydligt lättare att uppfylla prognoserna efter att ha varnat att vinsten blir lägre än den faktiskt blev. Tietoenator gjorde manövern i niomånadersrapporten med lyckat resultat. Autoliv tog till samma knep. För säkerhets skull varnade bolaget två gånger innan bokslutskommunikén. Resultat – den redovisade vinsten blev 5 procent högre än analytikerna förväntat sig och aktien stack iväg uppåt.
2.Åtstramningsprogram var placerarnas favoritmedicin. Verkstadsaktierna konkurrerade om att lansera besparings-, åtstramnings- och strukturprogram som svar på vikande konjunktur och fordonsefterfrågan i USA. Det visade sig vara ett framgångsrikt grepp för att få upp aktiekurserna. SKF upprepade att bolaget ”rustar för hårdare tider” och Electrolux minskar antalet anställda med 2000 personer. Volvo har ett åtgärdsprogram som löper sedan i somras.
3.Telekom svajade om målen. Det blev en kamp in på mållinjen om att undvika det största kursfallet när Ericsson och Nokia rapporterade. För andra kvartalet i rad gjorde Sveriges stolthet Ericsson placerarna riktigt oroliga och fick analytikerna att justera ned sina vinstprognoser och riktkurser. Resultatet var något sämre än väntat men framför allt skruvades försäljningstillväxten ned till 15-20 procent.
Veckan efter kontrade Nokia med en hel bukett av varningsflaggor och tecken på att bolaget inte kontrollerar utvecklingen som i fornstora dar. 1) Sänkte tillväxt- och vinstprognosen för första kvartalet. 2) Tog ned prognosen för mobiltelefonmarknaden från 550 till 500-550 miljoner telefoner. 3) Sade indirekt att rörelsemarginalen skulle sjunka kraftigt i början av året.
Vem vann? Ericssonaktien har fallit 21 procent sedan rapporten och Nokia med 25 procent.
4.I väntrummet. Jon Risfelt, VD på teleoperatören Europolitan, måste vara utrustad med en stor portion tålamod. För i väntan på att GPRS och 3G ska få datakomkonsumtionen att explodera lever bolagen på tal som inte växer och dessutom sjunker i pris. Europolitan hade en abonnenttillväxt på magra 3 procent. Den positiva sidan är att vinsterna är lätta att förutse. Analytikerna hade således inga problem att pricka in vinsten. Desto svårare är det att spå utvecklingen för datakommarknaden. En marknad som allt färre tycks tro på och aktien har rasat efter rapporten.
5.Först tar vi Manhattan. Högmarginalföretaget Höganäs fortsätter att ta andelar på pulvermarknaden i USA sedan det amerikanska bolaget såldes. Trots svag efterfrågan från fordonsindustrin, bolagets största kundgrupp, tecknar VD Claes Lindqvist en ljus bild för Höganäs. Resultatet ska förbättras avsevärt i år är det tänkt. Placerarna har applåderat upp kursen 12 procent.
6.Vinstrekord var inte allt. För ett tillväxtbolag hör vinstrekord till vardagen och signalerar att bolaget är på väg mot ännu högre vinster. För cykliska branscher som skog är det en varningstriangel för tuffare tider och nedgång. Både SCA och Munksjö slog vinstrekord 2000. Stora Enso lyckades också bra och varnade för sämre tider.
7.Redovisningstrixen som marknaden ratade. ABB är inofficiell världsmästare på omstruktureringar och engångskostnader. Efter bolagets bokslut är man också utmanare i grenen ändrade redovisningsprinciper. En annan het kandidat är Skandia som kvartal efter kvartal gör investerarna snurriga med sättet som bolaget värderar sina tillgångar på. Då bolagen också svek och visade svag tillväxt drog aktiemarkanden upp var sitt rött kort för bolagen. Sedan rapporterna har Skandiakursen rasat 23 och ABB-aktien 10 procent. 8.Förvärvscome-backen. Årets återkomst stod hallandsföretaget Getinge för. Kombinationen av förvärv av operationslampsföretag dagen före bokslutet följt av ett klart bättre resultat än analytikerna hade förväntat sig var det som behövdes för att få placerarna att börja drömma sig tillbaka till Getinges glansdagar när bolaget radade upp förvärv, rationaliserade och visade upp kraftiga vinstökningar. Branschkollegan Nobel Biocare fick också sina aktieägare på gott humör och aktien steg.
9.Kostnadskrisen. OM Gruppen anlitade konsulter, bjöd på Londonbörsen och drog igång den paneuropeiska internetbörsen Jiway. Baksidan var att kostnaderna drog iväg uppåt. Något som gjorde att resultatet blev 10 procent sämre än analytikerna hade förväntat sig. Det är tur för OM att orderböckerna fylls på i rask takt och marginalerna på börshandel än så länge är skyhöga.
10.Tillväxtaktierna i A- och B-lag. Tillväxtaktierna är villebråd vid rapporttillfällena. Uppfyller företagen vinstkraven blir de hjälteförklarade. Misslyckades de döms de ut och straffas obarmhärtigt. Den här rapportupplagans vinnare heter Securitas och Hennes & Mauritz. Knepet var inte att överträffa vinstförväntningarna, det gjorde inget av bolagen, utan att lösa tidigare problem och skingra dimman som skymde framtiden. Sämre klarade sig låsföretaget Assa Abloy. Trots att vinstförväntningarna uppfylldes på någon miljon när så hakade placerarna upp sig på osäkerheten om tillståndet i Yale, bolagets största förvärv hittills.
11. Gammal är äldst. Tietoenator och WM-data, börsens två största IT-konsulter, visade att störst också är bäst och att utvecklingen sannolikt har vänt uppåt igen efter baksmälleåret 2000. Sanering efter köpfesten är däremot det som gäller för internetkonsulterna och både Adcore och Cell Network tvingades skriva av hälften respektive en fjärdedel av all förvärvad goodwill.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.