Analys: Elektronikgruppen – Distributör blir tillverkare

Elektronikgruppen håller på att förvandlas från en lokaldistributör till en internationell nischtillverkare. Men kommerdet att betala sig?

Elektronikgruppen representerar ett hundratal globalatillverkare av elektronikkomponenter på den nordiska marknaden.Sortimentet omfattar olika typer av elektronikkomponenter, såvälstandardkomponenter (motstånd och kondensatorer) som meravancerade halvledarkomponenter. Bolaget säljer ävenfiberoptiska produkter såsom kablage, kopplingsboxar, lasrar,samt optiska mätinstrument och laserskurna stenciler förkretskortstillverkning. För att bli en kvalificerad underleverantör tillelektronikindustrin inriktas Elektronikgruppens tekniskahandelsverksamhet mot mer förädlade och komplexa produkter.Därutöver strävar bolaget efter att höja förädlingsvärdet påkomponenterna genom att erbjuda kunderna mer service.

Snabb ökning av egentillverkning

Utöver själva distributionsverksamheten har bolaget även startattillverkning av magnetkomponenter för data- ochtelekomindustrin, fiberoptiska produkter och laserskurnastenciler. Elektronikgruppen har också i mindre skala börjatbygga upp fiberoptiska telekommunikationsnät, exempelvis såkallade stadsnät. De egentillverkade produkterna svarade för 20 procentav omsättningen 1997. Året innan låg andelen på cirka 5 procent avförsäljningen. Tillverkningsenheterna ligger i Sverige, Finland,Estland och på Filippinerna. Förmodligen har försäljningsandelenfrån egentillverkade komponenter fortsatt att öka under året.Nästa steg blir att etablera sig på den nordamerikanskamarknaden. Diskussioner förs om ett djupare samarbete inom bådeutveckling, tillverkning och försäljning med ett stortamerikanskt företag. Elektronikgruppen ligger även i diskussioner om attta över en viss del av produktionen från en tillverkare itelekomindustrin. Här handlar det dock inte om, som det normalt brukarnär det gäller outsourcing, att ta över den befintliga produktionen ochanläggningarna. Tanken är att Elektronikgruppen ska sätta upp enhelt egen produktionsanläggning.

År 2000 ska mer än halva Elektronikgruppens försäljninggenereras från den egna produktionen. Genom att tillverkakvalificerade komponenter i egen regi tar bolaget även enaktivare roll i kundernas produktutveckling. EnligtElektronikgruppen ska en större andel egentillverkadekomponenter ge förutsättningar för högre marginaler. Hittillshar dock bolaget inte bevisat att så är fallet.Att producera komponenter är inte samma sak som att distribuerakomponenter. Risken i Elektronikgruppen ökar i och med attbolaget drar i gång verksamhet som man inte tidigare harerfarenhet av. Efter ett svagt 1996 ökade såväl omsättningen somresultatet rejält under fjolåret. 1998 inleddes också starkt, mentillväxten har successivt minskat under året. På vissa delar avmarknaden har det skett en nedgång. Under augusti och septemberhar det dock åter pekat åt rätt håll, enligt bolaget.1997 tillhörde Elektronikgruppen-aktien börsvinnarna. Även omkursen rasat rätt ordentligt sedan i somras ligger aktien ändådrygt 10 procent upp jämfört med årsskiftet.Aktien värderas till p/e 13 i Affärsvärldens vinstprognos för iår och till p/e 12 i nästa års prognos. Elektronikgruppensberoende av de snabbväxande data- och telekomsektorerna borgarför en spännande utveckling framöver. Men först måste bolagetbevisa att hacket i tillväxten endast är en tillfällighet.Lyckas Elektronikgruppen växa i takt med kunderna ska aktienvärderas klart högre än i dag.

Elektronikgruppen

VD Bengt-Olof LarssonSO Rune BrandingerNoterat sedan 85-04-10Börsvärde 319 miljoner kronorAntal anställda 1997 357Ägare, % Kapital RösterBengt-Olov Larsson 4,9 26,6Ulf Sjunnesson 1,0 5,1Bilpartner 7,4 4,0Mats Regard 0,5 2,5Thomas Säwensten 0,5 2,5 9månmkr 1997 1998 1998p 1999pOmsättning 454 332,5 477 510Resultat f skatt 32 27 38 42Vinstmarginal, % 7,1 8,0 8,0 8,2Vinst/aktie, kr 4,10 – 4,80 5,25P/e-tal – – 13 12Not: P/e-tal beräknad på aktiekurs 63 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase