Analys: Connova kan bli en kursdubblare
Connova har samma karaktärsdrag som andra börsnoterade programvaruföretag. Bolaget går med förlust och drabbades av den svaga programmarknaden precis före och efter millennieskiftet. Att nästan varje försäljningskrona letar sig ned till sista raden i resultaträkningen får investerarna att vattnas i munnen. Connova är inget undantag.
Mycket talar för att bolaget, efter att fått se värdet på aktien sjunka från som mest 162 kronor i våras till 49 kronor, går en ljusare framtid till mötes. Marknaden börjar så smått återkoma. ”Nu börjar det ta fart”, säger VD och huvudägare Björn Persson.
Programmet, Biz Manager, ett egenutvecklat system för abonnenthantering och debitering har fått goda recensioner. Ursprungligen är det byggt för betal-TV, men konstruktionen är tillräckligt öppen och klarar även av att administrera tjänster och handel för företag inom internet och telefoni. Något som Connova också breddat sin affär till.
Programmet ligger rätt i tiden. TV-bolagen går från analog till digital teknik som både ger mer kapacitet men framför allt möjlighet att utveckla nya tjänster. På samma sätt som intresset från dagens bredbandsföretag är riktat mot kablar och nätutbyggnad har företagen inom betal- och kabel-TV varit fokuserade på teknik snarare än att utveckla tjänster. Därför utvecklades egna datasystem, som nu inte är anpassade till de nya tjänsterna.
Inom markbaserad digital-TV är totalt tre projekt i Europa i gång hittills. Björn Persson tror på åtminstone ett sådant projekt per land. Men det riskerar att ta tid, då frågan först ska malas i de politiska kvarnarna. Utvecklingen inom digital kabel-TV är också svårbedömd. Sammanslagningar betyder färre men större projekt. Här räknar Björn Persson med ett antal system per land. Inom digital satelit-TV kommer det också att finnas efterfrågan från någon operatör per land. Sammanlagt talar det för en marknad på fyra, fem system per land.
För Connova ger ett normalstort projekt intäkter på 10-20 Mkr. Hälften av dessa är licensintäkter. Den andra hälften är projektintäkter för leverans och uppgraderingar. Ovanpå detta kommer intäkter för underhåll.
Systemet har visat sig vara konkurrenskraftigt. Bolaget har tagit två av de tre projekten för markbaserad digital-TV. Det i Sverige (Senda) och det i Spanien (Quiro). I Storbritannien var bolaget inte med i upphandlingen.
Om styrkan är produkten har svagheten varit bristen på referensobjekt. Det är något som nu håller på att ändras. För markbaserad digital-TV är snart spanska Quiro bolagets bästa visningsobjekt. Spanien ligger geografiskt bättre till än Kiruna där det svenska markbaserade nätet är stationerat.
Inom digitala kabel-TV har Teledanmarks bolag förutsättningarna att bli ett bra referensobjekt. Systemet är ännu inte igång på riktigt men enligt Björn Persson blir det en stor operation från dag ett.
Aktien: Bolaget har tagit väl mycket stryk. De större utländska konkurrenterna betalas till mellan 10-50 gånger omsättningen. Connova värderas till fem gånger. I dagens kurs ligger förväntningar om en omsättningstillväxt på 30 procent och uthålliga vinstmarginaler på cirka 20 procent om några år. Blir företaget en kommersiell succé kan både tillväxten och aktiekursen mer än dubbleras från dagens nivåer. Den chansen är väl värd att ta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.