ANALYS: Celsius – Nya finansiella tillgångar

Försvarsföretaget Celsius laddar med finansiell kompetens i styrelsen.Det är precis vad bolaget behöver för att bli slagkraftigare.

Inför Celsius bolagsstämma i dag, onsdag, har bolagets VD Lars GJosefsson haft en fulltecknad almanacka. Det har varit extrastyrelsemöte och täta kontakter med försvarets beställare FMV,försvarsmakten och försvarsminister Björn von Sydow, som allahar fått besök av Celsiuschefen. VD Josefssons arbetssituationlär inte ha underlättats av att han samtidigt har hoppat omkringpå kryckor till och från mötena till följd av en skadad hälsena.Debatten och spekulationerna kring den framtidaförsvarsindustrin har varit mycket intensiva, allt sedanregeringen lade fram sin försvarsproposition i början av mars.

Förstärkning från finansvärlden

I dag framstår utfallet i försvarsbudgeten som mycket väsentligtför Celsius framtid. Men om några år kan det visa sig attförändringarna i Celsius styrelse var betydligt viktigare förbolaget än resultatet av försvarsdiskussionerna.På bolagsstämman kommer nämligen en tredjedel avstyrelsemedlemmarna att bytas ut. De tre tillträdande harsamtliga bakgrund i finansvärlden. Kvinnan i den nya styrelsenblir Peggy Bruzelius, som har ett långt förflutet i bland annatABB Financial Services samt ett betydligt kortare i SEB. In iCelsius styrelse kommer också Peter Fallenius, som ärekonomidirektör på Aga, samt den i svenska sammanhang ännuokände Dag Detter.Dag Detter rekryterades nyligen till näringsdepartementet föratt ansvara för dess enhet för statligt ägande. Han har tidigarearbetat som Nordenchef för investmentbanken BZW och var den somför BZW:s räkning sydde ihop avtalet när Incentive såldeförsvarsföretaget Hägg-lunds till brittiska Alvis under hösten1997.Förändringarna i Celsius styrelse är intressanta och de tyder påatt bolaget inser att det står inför en period av stora ochomvälvande förändringar inom både den civila och militära delen.Celsius lär behöva styrelseledamöternas kunskaper i finansieringoch affärsutveckling. Den finansiella ställningen är svag med ensoliditet på låga 27 procent, vilket är under bolagets mål på 30procent, och en skuldsättningsgrad på, med svenska mått mätt,höga 110 procent. Balansräkningen räcker inte om Celsius skafortsätta att vara en bred leverantör till försvarsindustrin ochsamtidigt satsa på nydanande tekniska uppfinningar, som tillexempel bilradarn. Dessutom står Celsius inför en kraftigexpansion inom civilt flygunderhåll.

Framgång för flygunderhåll

Det är i synnerhet den delen som är i behov av kapital.Affärsområdet har varit en stor framgång sedan det hamnade iCelsius ägo i samband med köpet av försvarsteknikföretaget FFV ibörjan av 1990-talet.Flygunderhållsdelen har på två år mer än fördubblat sinomsättning från 1,2 miljarder kronor till 2,8 miljarder kronoroch står i dag för 20 procent av Celsius totala omsättning ochinte mindre än 29 procent av orderingången.Rörelseresultatet för flygunderhåll har stigit från 61 miljonerkronor 1996 till 209 miljoner kronor 1998.Tillväxten är ett resultat av att flygbranschen förändrats.Flygbolagen lämnar över ansvaret för underhållet tillflygplanstillverkarna och fristående aktörer som Celsius.Marknaden har de senaste åren lyckats visa upp tillväxttal på10-15 procent. Även om branschen är på väg att tappa fart tillföljd av en förväntad avmattning i flygandet, spårbranschbedömare en årlig tillväxttakt på 6-7 procent de närmasteåren.

Strategin för företagen på flygunderhållsmarknaden är att växagenom förvärv. Celsius mål är att nå en omsättning på 6-7miljarder kronor år 2002. Tillväxten är nödvändig, eftersombolaget hela tiden måste nå stordriftsfördelar för att kunnaslåss med konkurrenterna som också växer kraftigt. Expansionenkommer som sagt att kräva kapital, något som Celsius i dagslägetsaknar.Eftersom civilflygsunderhåll är Celsius i särklass mest lönsammadel är ledningen säkerligen mycket mån om att behålla delen inomkoncernen, även om verksamheten inte har några beröringspunktermed bolagets övriga verksamhet.Men detta kräver att andra enheter säljs. Bolaget har förvissooffentliggjort att verksamheterna inom nischföretag är tillförsäljning, men för att nå målet för flygunderhåll krävsförsäljningar även inom den militära delen.Nischföretagen har haft en omsättning, rensad förengångsintäkter, på drygt en miljard kronor de senaste åren. Hithör ett par oljeriggar som är uthyrda på långtidskontrakt tilldet brasilianska oljebolaget Petrobras. Vidare finns härCityvarvet i Göteborg, Öresundsvarvet i Landskrona och KockumsIndustrier, som tillverkar stora stålkonstruktioner till blandannat oljeindustrin och kärnkraftsföretagen.Det intressantaste av bolagen i affärsområdet ärundervattenssystemet Alpha-Prime, som är ett system för attseparera gas, olja från sand vid havsbotten i stället för ovanvattenytan.

Sökes: europeisk försvarslösning

Om tekniken fungerar som tänkt kan Alpha-Prime-systemet, enligtCelsius, minska kostnaden för att ta upp olja med 2 dollar perfat.Också Alpha-Prime är till salu, även om Celsius nog vill väntaoch se vad fullskaletesterna av systemet, som är planerade tillsommaren, ger för utfall.Det mest fördelaktiga för Celsius vore om den sedan längeemotsedda sammanslagningen av den europeiska försvarsindustrinäntligen kom i gång. Förutsättningarna förbättras i takt med attde europeiska vapentillverkarna försvagas av neddragningar påförsvarsutgifterna i Europa.Det finns dock risk för att strukturförändringarna inomförsvarsindustrin i Europa fortsätter att dröja. Anledningen äratt en stor del fortfarande är privatägd, och dit haromvandlingstrycket ännu inte spridit sig.Lyckas omvandlingen av den europeiska försvarsindustrin ärCelsius ett betydligt intressantare bolag än i dag.Styrelseförändringarna ger bolaget den finansiella kompetens somdet behöver för att kunna utnyttja läget till sin fördel.För Celsius är det viktigt att den europeiska försvarsindustrinsnabbt sätter i gång med strukturarbetet. Det civilaflygunderhållet har inte råd att vänta på kapital från ägarna.

Celsius ID-kortVerksamhet: Celsius utvecklar, tillverkar och underhållerprodukter och utför tjänster för försvarsverksamhet och flygunderhåll.

VD: Lars G JosefssonStyrelseordförande: Lennart NilssonBörsvärde: 3606 mkrAntal anställda: 10.900 personerÄgare % Kapital RösterSvenska Staten 24,9 61,7Robur 15,2 7,8SPP 3,3 1,7AMF Försäkring 2,6 1,3Zenit 2,5 1,3Källa: Affärsvärldens Ägarbevakning

Celsius 1998 1997 1996Celsius 1998 1997 1996Omsättning 14 293 11 644 11 112Rörelsevinst# 386 294 99Rörelsemarginal % 2,7 2,5 0,9Soliditet % 27 25 25Utdelning kr 5,00 3,40 3,40# Rörelsevinsten rensad för engångsposter

Vänta med köp: Neutral

Sedan avknoppningen av Enator i juni 1996 har Celsiuskursentappat 32 procent mot Affärsvärldens generalindex. I det kortaperspektivet finns det risk för att negativa beslut kringförsvarsprioriteringarna fortsätter att hämma aktiekursen.På längre sikt är det dock omvandlingen av den europeiskaförsvarsindustrin som avgör kursutvecklingen för Celsius.Bolaget är i dag lågt värderat. Med en förväntad vinst på sammanivå som i fjol, det vill säga 400 miljoner kronor efterfinansnetto, värderas företaget till ett p/e-tal på 11.Marknaden hyser dock stor osäkerhet om huruvida Celsius ärtvunget att ta rejäla engångskostnader på grund avpersonalneddragningar till följd av försvarsbeslutet.Civilflygsdelen framstår som den mest intressanta iCelsiuskoncernen. En särnotering eller försäljning borde värderaden till över 2 miljarder kronor.Om Celsius lyckas omvandla koncernen till ett mindre och vassareföretag ska aktiekursen upp betydligt. Innan det har skett, omdet nu sker, finns det dock ingen anledning att köpaCelsiusaktier.

Frågor till VD

Tror på Bamse

Intervju med Lars G. Josefsson.

Det har funnits tveksamheter om försvaret ska köpaluftvärnsrobotsystemet Bamse. Går det att exportera Bamse ochhur stor är marknaden?-Köper inte Sverige Bamse finns det ingen exportmarknad. Skäletär att man behöver trovärdighet vid exportaffärer och det finnsinte om det egna landet inte köper. Om det egna landet dessutomhar avbrutit beställningen så är loppet kört. Jag tror Sverigegår vidare med Bamse och då finns en mycket stor exportmarknad.Bamse fyller ett hål i utbudet på världsmarknaden, vi pratarförmodligen om en världsmarknad på 10 miljarder de närmaste tioåren och en total exportvolym på 20-30 miljarder underlivslängden.

Ni förhandlar om att köpa det australiskaförsvarsindustriföretaget ADI. Hur stort är det? Varför vill niköpa och hur går det?-ADI omsätter 3 miljarder svenska kronor. Det innehåller blandannat ett marint skepps-varv som vi redan levererar till. Detmest intressanta är att vi ser synergier mellan den och vår egenubåtstillverkning i Australien Submarine. Det har dragit ut påtiden, men min bedömning är att avgörandet kommer i höst.När Celsius tillverkade högbrodelen till Öresundsbron uppkomfördyringar som ni kräver att Öresundkonsortiet ska bekosta. Nuhar ärendet gått till skiljedom. Där finns väl bara en uppsida?-Vår uppfattning är att vi har väldigt torrt på fötterna. Vi gåröver bron torrskodda. Men skiljedomar tar ju lång tid. Vi harstora krav, det kommer att ta lång tid och jag vill helst intespekulera i hur det slutar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.