Analys: Bolagen i Europa slår rivalerna i USA

Det går bättre i Europa än i USA. Åtminstone för riskkapitalbolagens medelstora bolag. Det visar en ny analys som investmentbanken Lincoln har gjort.
”Företagstjänster såväl som tech, media och telekommunikation är sektorerna som är i toppen sett till omsättnings- och Ebitda-tillväxt”, säger Richard Olson, chef för värderingsanalys, på Lincoln.
Analys: Bolagen i Europa slår rivalerna i USA - Lincoln midmarket
Richard Olson, chef för värderingsanalys, och Fredrik Bolander, Nordenchef, på Lincoln International. foto: Pressbild

Amerikanska investmentbanken Lincoln International granskar kontinuerligt över 300 europeiska riskkapitalägda midmarket-bolag (företag med mellan 100 Mkr till 1 mdr kr i omsättning). Det är alltså bolag som hade ett median-Ebitda-resultat på 29 miljoner euro, motsvarande 320 Mkr, under de senaste 12 månaderna. Bolagens Ebitda-resultat var motsvarande 320 Mkr i median de senaste 12 månaderna. Bolagen är verksamma inom sektorer som företagstjänster, konsumentvaror, hälsovård, industri och teknik, media och telekommunikation.

Lincolns analys visar att de europeiska medelstora företagen fortsätter vara starka – och slår de amerikanska sett till omsättnings- och Ebitda-tillväxt. Under det fjärde kvartalet förra året var det 65% av de europeiska bolagen som Lincoln värderar som hade Ebitda-tillväxt. I genomsnitt var intäktstillväxten 12,6% och Ebitda-tillväxten 7,1% under fjärde kvartalet för de europeiska bolagen – klart bättre än sina amerikanska konkurrenter där motsvarande siffror var 7,8% respektive 4,8%.

Riskkapitalisterna om M&A-marknaden: ”Dröjer till 2025 innan alla pilar pekar rätt”

”Amerikanska bolag har påverkats av högre inflation och högre ränte- och energikostnader”, säger Richard Olson, chef för värderingsanalys på Lincoln International, till Affärsvärlden.

Han berättar att nordiska bolag tenderar att följa samma trend som övriga Europa och varken överpresterar eller underpresterar vid en jämförelse med de europeiska bolagen.

”Företagstjänster såväl som tech, media och telekommunikation är i toppen sett till omsättnings- och Ebitda-tillväxt. Hälsovård och industri kommer strax därefter, medan konsumentprodukter har det fortsatt tufft nu”, säger Richard Olson.

Färre avtalsbrott

I Lincolns analys framkommer också att antalet avtalsbrott (covenant breaches på engelska) minskade för tredje kvartalet i rad och låg på 3,4% globalt sett för midmarket-bolagen. Som jämförelse var toppen under covidpandemin på 9,4%. Dock bad nästan vart femte bolag som Lincoln värderar om nya lånevillkor under 2023 – där konsumentsektorn stod för den största delen. PE-bolagens europeiska portföljbolag är i större utsträckning finansierade genom lån från privata kreditfonder snarare än banklån.

”De privata kreditfonderna kan röra sig snabbare än bankerna och kan vara mer stöttande sett till låntagarens behov. Även om privata kreditfonder typiskt sett lånar ut med dyrare ränta och ger större lån än bankerna kan låntagare ofta undvika avtalsbrotten genom de proaktiva samtalen mellan långivare och låntagare”, säger Richard Olson.

Stor gruppmentalitet

Med lån på plats är det också enklare för riskkapitalisterna att göra förvärv. 2023 var ett tufft år sett till både värde och volym bland M&A-transaktionerna i Norden. Fredrik Bolander är Nordenchef på Lincoln i Stockholm och ser att mest aktivitet kommer senare under 2024.

”Det har börjat värmas upp helt klart, även om första kvartalet varit relativt lugnt. Vi ser fortsatt att många LP:s (investerare i riskkapitalbolagens fonder, såsom pensionsfonder och försäkringsbolag, reds. anm.) vill ha likviditet och pressar på för att riskkapitalbolagen ska börja sälja av innehav. Men det är också fler bilaterala diskussioner i marknaden än innan”, säger han.

Enligt Fredrik Bolander blir många processer smalare där färre potentiella köpare tillfrågas.

Han beskriver det som att gruppmentaliteten fortsatt är stor för de tillgångar som kommer ut i bredare säljprocesser, där många köpare springer efter samma bolag.

”När räntorna väl börjar gå ner kommer aktiviteten öka, men vi kommer inte få se samma siffror som för 2021”, säger Fredrik Bolander som också lyfter fram att även i Norden kommer tech och affärstjänster vara de hetaste sektorerna framöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.