Amorteringar – det riskfria sparalternativet
Affärsvärlden har vid flera tillfällen hävdat att amorteringar är en underskattad form av sparande. Argumenten kan vara värda en upprepning, nu när börsen sjunkit kraftigt och räntorna är mycket låga.
Spararen med en slant på bankkontot, funderar sannolikt över vad som är bäst att göra härnäst. Är det köpläge på börsen? Vilka är alternativen?
Vad som är bäst beror på hur gott man vill sova om nätterna.
Den som har pengar över att placera bör ta ett helhetsgrepp på sin ekonomi. Äger man samtidigt en villa som är belånad, då bör man överväga om man vill öka tryggheten i sin ekonomi eller spekulera. Att köpa aktier och samtidigt vara belånad är nämligen ett risktagande. Krasst innebär det spekulation med lånade pengar och minskad trygghet.
Klipp på börsen
Men, tänker du nu, räntorna är låga och efter andra halvårets nedjustering på börsen borde det finnas många klipp att göra. Förvisso, men den normala småspararen har sällan analysmöjligheter eller tillgång till heta börstips och då minskar utsikterna att hitta vinnarna.
I ett lite längre perspektiv, under 1990-talet, har Stockholmsbörsen givit en bruttoavkastning på 12 procent per år inklusive utdelningar. Det är inte dåligt, men spararen måste ställa sig frågande till om det blir lika bra i framtiden. Räntorna har ju fallit, vilket har givit kraftiga kurslyft de senaste åren, men samtidigt bör ge lägre avkastning framöver. I Affärsvärldens Sparindikator (senast i nummer 37/1998) räknar vi med en bruttoavkastning på aktieplaceringar på i snitt 8 procent i framtiden.
Amorteringar är därför ett svåröverträffat sparande. För det första är det svårt att få en riskfri ränta som är bättre än den låntagaren själv betalar. Att samtidigt låna och spara ger en rundgång där banker och andra mellanhänder skär emellan. För tillfället är den rörliga villaräntan ungefär 5,5 procent och inlåningsräntan ungefär 2,5 procent hos storbankerna. Differensen på 3 procent går oavkortat till banken.
För det andra minskar risktagandet eftersom både belåningen och den samlade mängden tillgångar (som varierar i värde) minskar.
Det är kanske svårt att se hur man kan spara genom att amortera, men tänk dig ett lån med rörlig ränta som ett omvänt bankkonto. När man amorterar minskar de månatliga ränteutbetalningarna, den ränta man slipper betala utgör avkastningen.
Ett exempel för att förklara. Två låntagare har var sitt amorteringsfritt lån på vardera 600.000 kronor med en rörlig ränta på 5,5 procent. Båda ärver 100.000 kronor vardera.Den förste använder arvet till att amortera lånet och sänker räntekostnaden till 27.500 kronor om året. Den andre som låter bli att amortera har en räntekostnad på 33.000 kronor.
Liten riskpremie
Skillnaden mellan de bådas räntekostnader 5.500 kronor är avkastningen på arvet för den som valde att amortera, det vill säga en riskfri avkastning på 5,5 procent. Inte så illa. Det bästa riskfria alternativet är ett bankkonto hos någon av nischbankerna, som i dag erbjuder en ränta på ungefär fyra procent.
Den andre vill pröva lyckan på börsen och väljer en svensk aktiefond. Affärsvärldens långsiktiga avkastningsantagande är, som sagt, 8 procent för aktier, före avgifter. En svensk aktiefond hos någon av storbankerna kostar i regel 1,5 procent om året, så då återstår 6,5 procents avkastning. Det innebär att det endast ger en procent i riskpremie att låna ut pengar till börsbolag vars framtid bestäms av många osäkra faktorer.
Den som nu tänker att avkastningen på börsen förut varit 12 procent per år ska komma ihåg att utvecklingen till stor del är en funktion av sjunkande marknadsräntor. I början av 1990-talet var den rörliga boräntan tidvis över 15 procent.
Att sälja aktier, i synnerhet sådana som har givit reaförlust, för att amortera lånen är kanske inte det optimala. Men den som står i valet och kvalet om det är dags att investera i aktier och samtidigt har lån bör tänka efter en extra gång.
Ett alternativ med lägre risk är att månadsspara i en aktiefond med de pengar som man slipper att betala i ränta när man amorterat lånet. Det ger bättre kontroll på ekonomin och man sover bättre om nätterna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.