AMF bäst
Fondbolagens Förening har med hjälp av SCB tagit fram fondstatistik som visar att en tredjedel av dem som pensionssparar i fonder, alltså via IPS eller fondförsäkringar, bara sparar i blandfonder. Ungefär en femtedel är motsvarande siffra för »vanligt« fondsparande.
Blandfonder är utmärkta produkter, men de som vill pensionsspara i en blandfond borde istället välja en traditionell pensionsförsäkring hos något av livbolagen. Risknivån är ungefär den samma och produkten är framför allt avsevärt mycket billigare. Därtill har man en garanterad avkastning.
Affärsvärlden har jämfört traditionella pensionsförsäkringar hos livbolagen och funnit att AMF Pension är bäst just nu. Kriterierna vid utvärderingen är avkastning, avgifter och konsolideringsgrad.
Glöm återbäringsräntan
Återbäringsräntan, som används flitigast i annonserna, ger däremot ingen vägledning. Det är bara en administrativ procentsats som visar hur mycket livbolagen flyttar från bolagets gemensamma kapital till ett enskilt konto en viss månad. Återbäringsräntan tenderar att stiga under perioder av kampanjer.
I livbolagen är alltså inte delägarnas avkastning (återbäringsräntan) densamma som den faktiska avkastningen på tillgångarna en viss månad. På så sätt kan ett buffertkapital byggas upp.
Nyckeltalet konsolideringsgrad, som är ett av de kriterier som man ska titta på när man väljer livbolag, visar hur stort buffertkapital livbolaget har. En konsolideringsgrad (marknadsvärde på tillgångarna i förhållande till inbetalade premier plus tilldelad återbäringsränta) som överstiger 100 procent betyder att delägarna har en buffert. Högst konsolideringsgrad har AMF Pension med sina 134 procent. Målet för AMF Pension är också högt, 115 procent att jämföra med exempelvis Skandias 105 procent.
Ju högre konsolideringsgrad, desto bättre när man ska köpa in sig i ett livbolag. För då köper man in sig med rabatt och chanserna ökar för att konsolideringen är lägre när man får ut sina pengar. I så fall har man ju fått del av den buffert som byggts upp innan man själv började spara.
AMF Pension, som förra året startade AMF Privat, låter alltså numera individuella kunder ta del av den buffert som LO-arbetarna byggt upp under åren.
Övriga två kriterier är de samma som man använder när man utvärderar fonder: avkastning och kostnader. Att jämföra livbolag ställer emellertid något högre krav på spararen. Till skillnad mot fonderna räknas avkastningen bara en gång om året och inte dagligen som för fonderna. Dessutom måste spararen själv samla in uppgifterna. Media, som sällan granskar livbolagen, är inte till mycket hjälp. Samtidigt är branschen dålig på att informera.
Historisk vägledning
Eftersom man inte kan spå framtida avkastning får historisk avkastning vara vägledande. I vanlig ordning ska man jämföra så långa perioder som möjligt. I tabellen (se den tryckta tidningen, nummer 45/1999 sidan 38) återfinns snittavkastning de fem senaste åren.
Som synes har alla aktörer vida överträffat den garanterade avkastningen i traditionella pensionsförsäkringar, som för försäkringar tecknade efter halvårsskiftet är tre procent. Äldre försäkringar garanterar fortfarande fyra procent.
AMF har den i särklass bästa genomsnittliga totalavkastningen de senaste fem åren om 15,4 procent.
Det hänger intimt samman med det tredje kriteriet vid utvärderingen: Kostnaderna. Eftersom kapitalet belastas med de faktiska kostnaderna för drift och förvaltning och inte en förutbestämd procentuell andel, som för fonder, slår stordriftsfördelarna som finns i förvaltning igenom fullt ut. Ju större livbolag desto lägre kostnader.
Billigare än fonder
AMF Pension är det näst största livbolaget och har de lägsta kostnaderna. Kostnaderna kan emellertid komma att öka något framöver eftersom AMF Pension i viss mån blivit konkurrensutsatt. De LO-anställdas tjänstepensioner hamnar inte längre med automatik i AMF Pension utan spararna väljer förvaltare. Något kostar väl de omfattande reklamkampanjerna det senaste året.
Skandia är det näst största livbolaget och har totalkostnadsprocenten 0,8 procent, vilket motsvarar halva förvaltningsavgiften i flertalet jämförbara blandfonder.
Notera att avkastningen redovisas före kostnader, vilket betyder att de små livbolagen som presenterat hög totalavkastning ändå inte kan ge lika hög återbäring som ett stort livbolag med samma avkastning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.