Amerikanskt it-herravälde
I förra veckan flaggade amerikanska Lexmark för att de äger 98 procent i det svenska mjukvarubolaget Readsoft. Sommarens budstrid om Readsoft slutade alltså med att Lexmark drog det längsta strået. Dock pressades prislappen upp rejält, till 1,9 miljarder kronor.
Att ett amerikanskt bolag köper ytterligare ett svenskt mjukvarubolag är inte förvånande. I alla fall om man studerar listan över världens största mjukvaruföretag. Amerikanska bolag dominerar fullständigt med Microsoft i topp. Databasföretaget Oracle är dubbelt så stort som Europas främsta bidrag till mjukvarubranschen, tyska affärssystembolaget SAP.
Bland de större bolagen utanför USA finns israeliska Check Point Software inom it-säkerhet, franska Dassault Systems verksamma inom CAD-mjukvara och brittiska affärssystembolaget Sage Group.
På Stockholmsbörsen finns endast en handfull mjukvarubolag kvar efter en strid ström av uppköp sedan dotcom-bubblan. Sett till börsvärde är det största mjukvarubolaget kasinoleverantören Net Entertainment och sannolikt även ett av börsens mest lönsamma bolag, med en rörelsemarginal kring 30 procent. Affärssystembolaget IFS, det enda kvarvarande av de klassiska I-bolagen, har haft en stabil utveckling de senaste åren. Även de övriga svenska mjukvarubolagen har utvecklats starkt, bland annat på spekulationer om uppköp.
På årets prognoser i databasen Factset värderas medianbolaget i vår lista till p/e 22 och ev/ebit 14 på 2014 års prognoser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.