Amerikanska storbanken: Riksbanken sänker räntan två gånger till i år

Efter räntesänkningen i maj förväntar sig den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley att svenska räntan hålls oförändrad i juni. Men två räntesänkningar är planerade med nästa sänkning i september.
Amerikanska storbanken: Riksbanken sänker räntan två gånger till i år - WEB_INRIKES
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Christine Olsson / TT

Amerikanska storbanken Morgan Stanley förväntar sig att Riksbanken kommer att hålla räntan oförändrad i juni, efter räntesänkningen i maj. Därav tror amerikanska storbanken att mötet i juni kommer att vara en utvärdering av majbeslutet och att Riksbanken fortsatt kommer vara försiktig i sin kommunikation, med två ytterligare räntesänkningar planerade för andra halvåret 2024. Nästa sänkning förväntas ske i september.

Riksbankschefen Erik Thedéen bekräftade på presskonferensen i maj att Riksbankens bedömning då var att det endast blir en sänkning 2Q24, enligt dess styrräntepolicy som publicerades i mars. Genom protokollet från majmötet framgår det att styrelseledamoten Martin Flodén sade att det troligen “inte kommer vara lämpligt att sänka igen så tidigt som juni”, skriver Morgan Stanley i en analys.

Riksbankens strategi

Storbanken konstaterar även att dessa sänkningar är en del av Riksbankens strategi för att stimulera ekonomin och hantera inflationen och svag ekonomisk aktivitet. Vidare tror Morgan Stanley att centralbanken kommer kommunicera beslut med mer försiktighet då ECB troligtvis inte kommer ge en lika tydlig förhandsinformation om sina avsikter som de gjorde i juni. Syftet är att inte skapa onödiga marknadsreaktioner.

Morgan Stanley ser även att internationella faktorer, såsom räntesänkningar av de större centralbankerna ECB och Fed samt valutaförväntningar, påverkar Riksbankens beslut. Svenska kronan har sedan mötet i mars försvagats ytterligare vilket innebär att växelkursen fortsätter att förbli den största inflationsutmaningen för Sverige på kort sikt. Men efter mötet i maj och beslutet om en räntesänkning har utvecklingen varit positiv och balanserat ut svagheten från början av kvartalet.

Läs även: Hushållen och företagen behöver flera sänkningar från Riksbanken

Läs även: Storbankerna: Återuppväckt inflation – Riksbanken sänker först i september

Läs även: Storbankerna räknar med stigande bostadspriser: ”15-25% högre”

Läs även: Manner: Tre teman som kan störa den ekonomiska sommarvärmen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.