Amerikansk doldis tar järngrepp om svensk malm

Det är huggsexa om svensk järnmalm – och det är fler än Harald Mix-utmanaren H2 Green Steel som trängs i kön. Det har amerikanska Cargill insett. På kort tid har doldisjätten lyckats skaffa sig ensamrätt på all produktion från flera järnmalmsgruvor i Norden.
Amerikansk doldis tar järngrepp om svensk malm - cargill-stal
Henrik Henriksson är VD för H2GS, Martin Lindqvist för SSAB. Foto: TT

Kampen om det svenska järnet hårdnar. Harald Mix stålutmanare H2 Green Steel har förgäves försökt köpa sin järnråvara, pellets, från Europas största järnmalmsproducent, LKAB. Allt de kan leverera via Malmbanan går i stället enligt gamla kontrakt till konkurrenten SSAB.

Amerikansk jätte

Snart kommer också norska Blastrs nya stålverket i finska Ingå att behöva järnråvara – och de kommer att ha samma problem som H2GS. Om de två inte kan köpa LKAB-malm via Narvik och skeppa runt Skåne finns närmaste leverantörer i Kanada och Brasilien, förutom några få svenska och norska järnmalmsgruvor.

Det senare har amerikanska Cargill insett. Bolaget har skaffat sig ensamrätt till all den högkvalitativa järnmalm som tas upp från ett par av de få järnmalmsgruvor som finns i Skandinavien vid sidan om jätten LKAB, som står för 80% av all järnmalm som produceras i Europa.

Köper hela produktionen

Med börslistade Nordic Iron Ore har Cargill tecknat avtal om att köpa all framtida produktion från Blötberget, Ludvika, på ca 1,6 miljoner ton järnmalmskoncentrat per år. Detta under gruvans livstid på minst 15 år. Kontraktssumman ligger på totalt 35 miljarder kronor.

Med norska Rana Grubor, listat på Oslobörsen, har Cargill också köpt ensamrätten till hela deras produktion på ca 1,8 miljoner årston höggradig järnmalm anpassad för grönt, koldioxidfritt stål. Avtalet gäller till 2035. Rana Grubor är Norges största järnmalmsproducent. Vid bolagsstämman förra veckan valdes LKAB:s förre VD Lars Eric Aaro in i styrelsen.

Lars-Eric Aaro, från sin tid som VD för LKAB i Kiruna. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Skulle täcka hela H2GS järnbehov

Cargills avtal med Nordic Iron och Rana Grubor skulle räcka för att förse antingen H2GS eller Blastr med hela deras järnbehov för sin planerade stålproduktion på 2,5 miljoner årston vardera. Med Blastr har Cargill dessutom ett avtal att medverka till att lösa såväl deras behov av järnråvara som den slutliga försäljningen av deras fossilfria stål.

För Afv har Blastrs tidigare VD Hans Fredrik Wittusen förklarat att järnråvaran ”kommer att komma lokalt från nordiska gruvor”.

Cargill har också ett avtal med H2GS som ger det amerikanska bolaget rätt att sälja dess gröna stål.

”Cargills globala nätverk kommer att hjälpa H2GS produkter att bli tillgängliga på marknader utanför EU”, förklarade H2GS dåvarande kommersiella chef Mark Bula, numera VD för blivande konkurrenten Blastr.

Cargill är en koncern med tyngdpunkten inom den globala livsmedelsindustrin. Bolaget har över 160 000 anställda. I gruppen finns också Cargill Metals specialiserat på hela värdekedjan inom järn/stål, från att koppla ihop järnmalmsgruvor med stålproducenter, till att ge alla inblandade teknisk support och finansiell hjälp för kundernas utveckling.

Det senare har inneburit att Cargill bland annat gått in med lån och direkt ägande i Blastr. Bolaget har också förbundit sig att investera över 300 Mkr i Nordic Iron. Rana Grubor i Mo i Rana får aktiv hjälp med utvecklingsarbetet för att höja järnhalten i järnkoncentratet från 62 till 65%.

Lämnar Kina – för Norden

Cargill Metals största marknad har hittills varit Kina, men intresset har alltmer fokuserats på Norden.

”Våra kunder har signalerat ett signifikant intresse för stål med låg koldioxid”, förklarade Cargill Metals VD Lee Kirk vid förra sommarens överenskommelse med H2GS, som han beskrev som ”en av de första ut ur startblocken när det kommer till fullskalig produktion av grönt stål.”

Järnmalmen från de nordiska gruvorna är också bland de bästa i världen för att producera stål med lågt eller ingen koldioxidpåverkan.

”Grönt stål är den enda vägen att hantera kolparadoxen i stålindustrin”, framhåller Lee Kirk på Cargill Metals sajt.

Cargill är inte helt ensamma i sitt intresse för den högkvalitativa svenska järnmalmen. Det globala gruvbolaget Anglo American tecknade förra sommaren ett avtal med Grangex om att få ensamrätt till bolagets hela produktion av magnetitkoncentrat från Dannemoragruvan med beräknad produktion på en miljon ton malm per år under gruvans livstid på beräknade elva år. Värdet på det avtalet beräknas till 15 miljarder kronor för Grangex.

Läs också: Grangex: En upphaussad gruvhistoria

Läs ocksåTidigare H2GS-topp ska leda norsk rival

Läs också: Branschen sågar regeringen efter LKAB:s krisbesked: ”Frånvarande”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group