Amerikaner tror på kursras för Skandia

Amerikanska aktieplacerare går till generalangrepp mot Skandia. Kritiker menar att sparbolaget friserar resultatet med tveksam redovisning. Enligt uppgift ligger åtminstone fyra amerikanska hedgefonder korta i aktien för att tjäna pengar på ytterligare nedgångar.

Det är Wall Street Journal Europe (WSJ) som uppger att fyra amerikanska hedgefonder blankar Skandia, det vill säga lånar och säljer aktier för att efter förutspått kursfall köpa och lämna tillbaka aktien till en lägre kurs. Sedan årsskiftet har Skandia-aktien backat över 30 procent.

Enligt WSJ är de amerikanska hedgefonderna kritiska till Skandias sätt att redovisa sin lönsamhet. Kritiken rör bland annat Skandias beslut att använda så kallad embedded value för att beräkna värdet på framtida intäkter från fondförsäkringar. Kritikerna menar att Skandia därmed tar en viss ström av framtida sparande för given.

De fonder Skandia säljer och förmedlar kan ju sjunka i värde, vilket ger mindre avgifter till Skandia, och det är inte heller givet att kundtillströmningen framöver är lika god som tidigare, menar kritikerna.

Till skillnad från amerikanska konkurrenter som Hartford Life och Nationwide Financial gör Skandia också en uppskattning av hur mycket olika börser framöver kommer att stiga, något som de amerikanska hedgefonderna enligt WSJ inte gillar. När en fondandel säljs uppskattar Skandia alltså hur mycket den kommer att stiga, diskonterar framtida intäkter och bokar dessa i rörelseresultatet.

Skandias metod används av många europeiska livförsäkringsbolag. Det konstaterar även WSJ, och de som gillar metoden kritiserar amerikanska redovisningspriciper för att “kroniskt underskatta värdet av livförsäkringsverksamheter”.

Problemet för Skandia är att bolagets aktie spekulerats upp just för att Skandias ledning lyckats väl med att kommuncera ut budskapet om de tillgångar som ligger fördolda i Skandias livförsäkringsaffär. De som köpte Skandiaaktier, varav en stor del amerikaner, har lyssnat så länge det gått bra för företaget.

“Jag skulle vara extremt nervös om jag köpte aktien på grundval av de uppskattningar Skandia gjort…, speciellt med tanke på den teknologikollaps vi sett på sistone”, säger Parker Quillen på Quilcap Corp, den av WSJ enda namngivna hedgefonden, som blankar Skandia.

Fjolårets resultat från Skandia, som både visade på försämrade tillväxtutsikter, förändrade redovisningsantaganden och förlust i den löpande verksamheten, verkar dock nu få samma amerikanska investerare att tänka i andra mer konservativa amerikanska banor.

Till saken hör att Skandia är ett av Stockholmsbörsens mest utlänningsdominerade bolag. 56 procent av aktierna ligger i utländska händer.

Enligt bokslutet från svensksa Brummer & Partners har också dess hedgefond Zenit “legat kort i”, det vill säga blankat, Skandia.

Också WSJ drar slutsatsen att Skandia-aktien fortfarande är dyr. Konkurrensen ökar, och även om företaget skulle värderas i nivå med motsvarande brittiska livförsäkringsbolag, som använder liknande redovisningsmetoder, skulle aktien vara värd 90 kronor.

Efter att det senaste året ha halverats i värde kostar aktien i dag 108 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.