Amazons seger – domare pausar Microsofts Jedi-kontrakt

Amazon Web Services (AWS) har vunnit en viktig delseger i striden om det så kallade Jedi-kontraktet, rapporterar flera medier.

Jedi-kontraktet är ett avtal på att förse försvarshögkvarteret Pentagon med IT-molntjänster till ett värde av 10 miljarder dollar under vilket det amerikanska försvarets stridskrafter ska effektiviseras med hjälp av artificiell intelligens.

Microsoft får efter ett domslut nu inte utföra några arbeten under kontraktet, efter att AWS, som såg ut att ta hem kontraktet men sedermera föll på målsnöret, överklagat och hävdat att president Donald Trump aktivt motarbetat bolaget i upphandlingen.

AWS är Amazons dotterbolag inom datacenter. Bolaget har bland annat förlagt serverhallar till Sörmlandsregionen.

Donald Trump, som också är överbefälhavare för den amerikanska militären, har länge kritiserat Amazon och dess grundare, vd och ordförande Jeff Bezos. Jeff Bezos äger också Washington Post, en av presidenten ofta bespottad tidning med liberal hållning.

Flera aspekter i utvärderingsprocessen innehöll grava felaktigheter och omisskännligt förutfattade meningar avseende Microsofts tilldelning, hävdade Amazon i överklagan. Bolaget har dock inte velat kommentera utslaget, till skillnad från Microsoft som uttryckt besvikelse över ytterligare försening som nu orsakas.

Stöd för Amazons utgångspunkt har kommit från uppgifter från en talskrivare till den före detta försvarsministern Jim Mattis. Denne har i en bok hävdat att det torde ha varit svårt för en amerikansk myndighet att vara opartisk i tilldelningsprocessen givet presidentens uttryckliga order om att “köra över Amazon” och inte låta bolaget vara med i upphandlingen.

Kontraktet är ett av de största som någonsin delats ut av försvarsdepartementet och tilldelningen har av många branschbedömare tagits som ett kvitto på ett epokskifte, då tidigare dominanter inom IT-infrastruktur som Oracle, Cisco och IBM valts bort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group