Allt svårare att hitta billiga bioteknikaktier
Det brukar heta att bioteknikprojekt är binära, antingen blir de lyckade eller så blir de fiasko. Något mellanläge finns inte. Historiskt har vi sett ganska många exempel på det. Ett rapporterat misslyckande i forskningen kan resultera i kursfall på 70-80 procent på några dagar.
Hela branschen haussades upp under teknikboomen på 1990-talet. I mars 2000 sprack bubblan och drog med sig de flesta bioteknikaktierna. Många har fortfarande inte kommit tillbaka till de nivåer de då hade.
Maxim, som var det högst värderade företaget, hade som mest ett börsvärde på 16 miljarder kronor. I dag är företaget, som heter Epicept efter en fusion, värt drygt 500 miljoner kronor, 97 procent är alltså borta. Även bolag som Active Biotech, Artimplant, Biotage, Biolin, Bioinvent, Karo Bio, Medivir, Oxigene, Probi har tappat 70-90 procent av det värde de en gång hade.
Många har återhämtat sig. Men de flesta har fortfarande aktiekurser som är lägre än vid introduktionen på 1990-talet. I dag är värderingarna mer modesta. Aktiemarknaden har lärt sig att hålla igen. Frågan är rent av om värdena kommit ner alltför mycket? Om vi jämför med amerikanska värderingar är svenska bioteknikaktier billiga. Men i USA finns produktframgångar att visa upp, vilket drar upp kurserna.
I Sverige är det tunnsått med produktframgångar. Få bolag tjänar pengar trots långvarig forskning. Det är bara Biacore, Q-Med och Vitrolife som visar svarta siffror. Några ligger nära vinst, som Biotage och Glycorex. För de flesta dröjer det minst fem år innan vinsterna kommer.
I listan över svenska bioteknikföretag har vi tagit med alla som har någon koppling till forskning och bioteknik. Som framgår är det en blandning av läkemedelsforskning, livsmedelsutveckling, medicinteknik, utrustningsleverantörer och investmentbolag.
Det är inte självklart vad som ska ingå i begreppet bioteknik. Av listan framgår att det är stor spännvidd i värderingen om vi ser till börskursen dividerat med justerat eget kapital. Det är ett grovt mått, men kan fungera som såll för att närmare granska extrema värden.
Glycorex är högst värderat. Företaget har haft en ståtlig kursutveckling, i princip upp hela tiden sedan introduktionen 1999. Glycorex har utvecklat en produkt som underlättar transplantationer över blodgruppsgränserna. Produkten har blivit godkänd och börjat marknadsföras i Europa och Australien, men har ännu inte fått klartecken i USA. Nyligen fick bolaget besked från läkemedelsverket FDA, som kräver mer data för att kunna behandla registreringsansökan. Det väntas företaget kunna presentera i april. Företagsledningen gör bedömningen att det blir vinst i bolaget tidigast fjärde kvartalet i år.
Orexo, som börsintroducerades i november, är ett annat högt värderat företag. Orexo gör kända patentfria läkemedelssubstanser mer patientvänliga. Någon direkt ny information har inte tillkommit som motiverar den kraftiga höjning som plötsligt ägde rum i mitten av december efter en månads harvande kring introduktionskursen. Förklaringen kan vara att investerare vill in i mindre riskfylld forskning än den som forskningsbolagen sysslar med.
Active Biotechs höga värdering avspeglar främst förväntningar om ett positivt utfall för den forskning som bedrivs kring multipel skleros. Israeliska Teva driver projektet. En kompletterande fas II-studie beräknas bli klar i år och följas av en stor fas III-studie. Active Biotech beräknas få en hög royalty på försäljningen, 15-20 procent, om MS-medlet blir en framgång. I det läget är det inte omöjligt att det kommer ett bud från Teva på Active Biotech, som i dag är värt drygt 3 miljarder kronor. “10 miljarder kronor är ingen djärv siffra” säger en av Sveriges kunnigaste bioteknikanalytiker.
Tripep är ett annat högt värderat företag, som misslyckades initialt med sin hiv-forskning men kommit tillbaka på ett anmärkningsvärt sätt. En fas I/II-studie pågår i Thailand och i början av april väntas det komma en redovisning. Om utfallet blir positivt kan vi få se en ordentlig uppgång för kursen. Ett negativt besked innebär ett ras, men inte ned till noll eftersom det finns ett annat intressant projekt i Tripep. Det gäller ett terapeutiskt vaccin mot hepatit C, som väntas gå in i en fas I-studie under andra halvåret i år.
Det finns andra bioteknikföretag som kan ta ett steg uppåt eller neråt i år, kursmässigt. Diamyd Medicial, som tagit fram ett vaccin mot diabetes ska i slutet av augusti presentera en fas II-studie på barn med typ 1-diabetes. Beroende på utfall kan detta komma att få stor betydelse för bolaget, som är engagerat i tre kliniska studier. De övriga två gäller typ 2-diabetes, som främst drabbar äldre.
Utöver forskningsresultat är det avtal med läkemedelsbolag som styr aktiekurserna. Bolag som Bioinvent och Karo Bio skulle få betydande kursuppgångar om de presenterande nya avtal i år, vilket är fullt möjligt.
Kurspotentialen uppåt är sannolikt högst i nämnda bolag, men riskerna är också betydande. Potentialen är inte lika hög i de lågt värderade företagen, men heller inte risken att kursen ska falla ytterligare.
Hebi Health Care, det lägst värderade, har Refaat El-Sayed som huvudägare. Hebi har byggt fabriker i Egypten, bland annat för tillverkning av läkemedelssubstanser. Men försäljningen har inte tagit fart och verksamheten går med förlust. Rabatten på grund av huvudägarens historia är svår att få bort.
Medivir, som är det billigaste forskningsbolaget, har satt sin hiv-forskning på säljlistan och ska koncentrera sig på så kallade proteashämmare mot olika sjukdomar. Längst har företaget kommit med ett medel mot läppherpes. Det drivs i egen regi och väntas gå in i fas III efter sommaren. Intressantast är ett projekt med Johnson & Johnson mot hepatit C, men det har ännu inte kommit in i kliniska prövningar.
Biotage, tillverkare av analytiska system, har nyligen aviserat ett vd-skifte. Jeff Bork har städat, gjort kompletterande köp och omstrukturerat. Nu ska Torben Jörgensen ta över och fokus ska vara på integration och organisk tillväxt. Det bör vara möjligt för Biotage, som gjorde en förlust i fjol på 40 miljoner kronor, att i år för första gången gå med vinst. Sista kvartalet i fjol hamnade på plus. Biotage är den mest köpvärda bioteknikaktien.
Det finns tre investmentbolag med inriktning på bioteknik och medicinteknik. Här kan det finnas dolda värden. Risken är dock att investmentbolagen får svårt att förse sina intressebolag med kapital när de behöver expandera. Därmed späds ägandet ut i de mest spännande företagen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.