M&A
Allt lägre aktivitet på M&A-marknaden – men rådgivare ser ljusglimtar
Det är med viss lättnad som M&A-världen tar emot siffrorna för det tredje kvartalet.
I Sverige sjönk antalet bolagsförvärv under tredje kvartalet med 34%, jämfört med samma period förra året. Sett till värde däremot vände det och ökade istället med 26% under tredje kvartalet, jämfört med Q3 ifjol, enligt färsk statistik från Refinitiv och Baker McKenzie.
De hetaste sektorerna i Sverige under tredje kvartalet var industribolag, högteknologi, konsumentvaror- och tjänster.
”Det är helt klart att värdet på transaktionerna går upp. Känslan i marknaden är också att volymen är på väg att komma tillbaka”, säger advokat Carl Svernlöv, M&A-partner på advokatbyrån Baker McKenzie.
Gapet mellan köpare och säljare har minskat till viss del under det tredje kvartalet, vilket till kan ha att göra med att stabiliseringen kring räntan och att inflationen är på väg ned. Det har även varit fler crossborder-affärer än inhemska transaktioner under kvartalet.
”Det kan vara att den låga kronan attraherat fler utländska köpare. Men det är inte så att Sverige bara säljer ut bolag, 35 av 100 affärer var också svenska köpare som förvärvade bolag utomlands”, säger Carl Svernlöv.
Reglering driver transaktioner
Att IPO-marknaden nästan är helt stängd har också gynnat M&A-marknaden för de bolag som letar nya ägaren. Något som också kan ha drivit på affärerna är Lagen om utländska direktinvesteringar, UDI, som träder i kraft 1 december i år.
”Vi ser nu en rusning mot att göra färdigt deals före 1 december. Ingen vet riktigt hur de här nya reglerna kommer att slå. UDI är en riktig slamkrypare”, säger Carl Svernlöv och fortsätter:
”Det kommer träffa en massa situationer som man kanske inte väntar sig, till exempel även nyemissioner i börsbolag.”
Några av de större affärerna i Sverige under tredje kvartalet var H2 Green Steel, där riskkapitalbolaget Altor och GIC och andra investerare gick in med 18 miljarder kronor. Även investmentbolag Mellby Gårds budpliktsbud på servettbolaget Duni kan räknas in. Budet landade på 4,5 miljarder kronor.
Globalt sett fortsätter även M&A-volymerna att sjunka, ned 21% i tredje kvartalet jämfört med samma period under 2022. Även värdet på affärerna sjönk under samma jämförbara period med 7%.
Färre intressanta processer
Även vad det gäller hetaste sektorerna så följer Sverige den internationella trenden. Globalt sett är det sektorer som högteknologi, industribolag, konsumentvaror, hälsovård och finansbolag som stod för de största sektorerna där affärer gjorts.
”Även om det varit ett starkt år för oss har det varit färre intressanta processer i marknaden under året, det är en konsistent feedback vi får från private equity-världen”, säger Fredrik Bolander, Nordenansvarig på M&A-rådgivaren Lincoln International i Stockholm.
”Senaste tiden har vi dock sett en större optimism. Det är fler processer som förbereds och lanseras, framförallt i mellansegmentet givet att det är där köpare kan hitta bra finansiering”, säger han och förklarar att det då rör sig om bolagstransaktioner på mellan 500 miljoner kronor och 3 miljarder kronor.
Kreditfonder på frammarsch
Fredrik Bolander lyfter också fram att säljare har insett att ränteläget är mer normalt än vad det varit de senaste åren och att inflationsutvecklingen liksom energipriserna stabiliserats. Däremot har kreditfonderna, bankernas konkurrenter, fortsatt att ta allt större del av finansieringskakan på marknaden.
”Kreditfonderna är de som flyttat fram sina positioner ordentligt här i Norden. Bankerna är inte stängda för nya affärer, men den stora förändringen är marknadsandelen som kreditfonderna tagit under det här året”, säger Fredrik Bolander.
Han tror också att riskkapitalbolagen kommer vara viktiga kommande kvartal för att driva på transaktionsmarknaden.
”Riskkapitalbolagen kommer komma mer under press från sina investerare för att göra exit på sina portföljbolag. Det finns många äldre tillgångar i portföljerna som till slut måste säljas. Sen tar processer längre tid i dagens läge, så om det sker i Q4 eller Q1 nästa år återstår att se”, säger Fredrik Bolander.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.