Allt inför veckans tunga rapporter
Bland verkstadsaktier är lagertillverkaren SKF för närvarande något av en analytikerfavorit. Igår höjde Merrill Lynch sin rekommendation till köp. Även Morgan Stanley och Evli Bank tror på bolaget. Förra veckan höjde båda investmentbankerna sina riktkurser till 125 respektive 155 kronor.
När SKF presenterar sitt bokslut på torsdag kommer fokus att ligga på volymutveckling, kommentarer om framtidsutsikter och antingen besked eller signaler om förändringar i kapitalstrukturen, det vill säga eventuella utskiftningar av extra pengar till aktieägare eller signaler om att förvärv är nära förestående, säger en analytiker som Affärsvärlden.se talat med.
Enligt Evli Bank är SKF den attraktivaste verkstadsaktien.
– Om man tittar på värderingen av hela rörelsen som sådan med tillägg för skulder så har SKF en lägre värdering än exempelvis Atlas och Sandvik. Bolaget har förbättrat sin produktmix och levererar nu system snarare än bara kullager, vilket gör att SKF kan växa mer än sin marknad. Det driver både marginal och omsättning. Dessutom har SKF, vilket för övrigt även gäller Atlas Copco, en stark balansräkning och stor förmåga att göra extrautdelningar, säger Magnus Axén, analytiker på Evli bank.
På bilsidan tror Evli på Autoliv, som rapporterar om drygt två veckor. Investmentbankens riktkurs för bildelstillverkaren är 500 kronor.
– Bolaget har haft en bra vinsttillväxt under väldigt många år, men tittar man på värderingen så verkar det som om resultatutveckling hade varit negativ, säger Magnus Axén.
Evli sneglar också på Trelleborg, som presenterar sitt bokslut i mitten på februari.
– Där ser vi en rejäl möjlighet i en ompositionering inom gruppen. Man skulle kunna tänka sig en spin off av Trelleborg Automotive.
Investmentbanken höjde också nyligen sin rekommendation för klädföretaget H&M med två steg till “köp” från tidigare “minska”. Riktkursen sätts upp till 350 kronor (270). Evli räknar med en positiv kvartalsrapport och att fokus under 2006 kommer att ligga på H&M:s tillväxt. Det anser även Anna-Karin Envall, analytiker på Handelsbanken.
– Framför allt är jag intresserad av vad man kommer att säga om 2006 när det gäller expansionstakten på nya marknader. H&M har förstärkt etableringsteamet och frågan är om det bär frukt redan nu. Företaget har ju pengar och en snabbare expansion vore positivt för avkastningen. Men man vill inte att bolaget expanderar snabbare på befintliga marknader om det inte är i de bästa butikslägena.
Vad blir nästa anhalt för H&M?
– Personligen tror jag att Ryssland blir nästa stora marknad, men det kan också bli Kina eller Japan. I Ryssland är det väldigt svårt att hitta bra större butikslägen i framför allt Moskva, och det är nog enklare att rulla ut fler nya butiker i Kina än vad det är i Ryssland för tillfället, säger Anna-Karin Envall.
När det gäller Nokia har kursen gått bra, och mot slutet av 2005 tog den riktig fart. Bland konkurrenterna är det bara Motorola som gick bättre förra året. I ett lite längre perspektiv är volymutvecklingen viktig, men fokus har framför allt legat på ASP, det genomsnittliga försäljningspriset per telefon.
Att Nokia försvarar sina marknadsandelar är också extremt viktig. Mobiltelefoner handlar i princip bara om skalfördelar och om att absorbera fasta kostnader. Det illustreras väl av att Nokia snabbt sänkte priserna när bolaget tappade markandsandelar i början av 2004. Nu ligger Nokia stadigt på cirka 33 procent.
Enligt en telekomanalytiker som Affärsvärlden.se talat med kan rapporten innehålla överraskningar.
– Jag misstänker att det kommer att bli stora utmaningar på nätverkssidan och jag utesluter inte överraskningar, det kan vara både positiva och negativa. När det gäller ASP ligger konsensus på 100 euro. Men de andra spelarna har presenterat bättre ASP är förväntat och det kan Nokia också göra.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.