Alla springer åt öster igen – ingen vill spräcka bubblan på Moskvabörsen

Rysslandsfonderna fortsätter att rusa. Av de tio fonder som gått bäst i år är sju stycken rysslandsfonder. Moskvabörsen står nu högre än när den ryska finanskrisen bröt ut 1998. Men riskerna är höga. - Jag utesluter inte att Ryssland kommer in i nya svackor, säger Hans Hedström, VD för H&Q Fonder, som nu säljer ryssfonder igen.

– Man kan inte sticka under stol med att den ryska marknaden inte är lika mogen som de i väst, säger Hans Hedström.

Moskvabörsen har hittills i år stigit med 34 procent och är därmed bäst bland världens större börser. På måndagen nådde RTS-index 348. Det är den högsta nivån sedan våren 1998.

Uppgången har gjort Rysslandsfonder till årets stora vinnare med uppgångar på 30 procent eller mer, enligt statistik från Morningstar. Bäst är East Capital Rysslandsfond som stigit med 37 procent sedan årsskiftet. På andra plats hamnar East Capital Russian Blue-Chip Fund och på tredje plats kommer Bancos Rysslandsfond.

Även ifjol var Rysslandsfonder bäst. East Capital steg under 2001 med 114 procent.

Fondbolaget HQ Fonder hänger på trenden och annonserar nu om sin rysslandsfond i dagspressen. Senast fonden var ute i stora kampanjer var under uppgången 1997 och början av 1998, som följdes av den ryska finanskraschen som utraderade 90 procent av börsvärdet på några månader.

En annons från HQ Fonder toppas av rubriken ”Ett stort tack till dig som varit med och delat rysslandsfondens upp- och nedgångar”.

– Vi var med om det branta fallet 1998 och vill peka på att det finns risker med att vara med i en sådan fond. Å andra sidan vill vi peka på att de som månadssparat i fonden under flera år har tjänat mycket pengar, säger Hans Hedström.

Dagens utveckling har också likheter med kraschen 1998 då börsen också steg brant på kort tid. En liknande kollaps tror han dock inte på.

– Det är klart att alla marknader går upp och ner, men att den på nytt skulle gå ner 90 procent är inte särskilt rimligt. Näringslivet har utvecklats och är mer stabilt, marknaden är mycket mer lik den som vi är vana vid att se i väst. Jag utesluter dock inte att Ryssland kommer in i nya svackor, säger Hans Hedström.

Jan-Olov Olsson, förvaltare för Alfred Bergs och Bancos Rysslandsfonder är optimist.

– Trenden bör vara positiv i år, men vinsthemtagningar får man alltid vara beredd på efter starka uppgångar, säger han.

Intresset för ryska börsen hänger ihop med en ökad politisk stabilitet.

– Investerarna inser att risken för att investera i Ryssland avtar hela tiden, säger Jan-Olof Olsson.

Oljeindustrin är en viktig del i den ryska ekonomin. De ryska oljeproducenterna har gått med på en uppgörelse med Opec-länderna samt med Norge och Mexiko att oljepriset ska stabiliseras och följaktligen skära ner i produktionen. Sedan årsskiftet har oljepriset stigit från cirka 20 dollar per fat till 24 dollar per fat.

Men det är också en av riskerna med att investera i Ryssland.

– Det är trots allt inte en så mogen ekonomi. Den är också snäv och har ett fåtal sektorer, bland annat olja, telekomoperatörer, elbolag och metallproducenter, säger Hans Hedström.

Fondvinnarna, kursutveckling i år, 1 år

East Capital Rysslandsfond +37 +133 East Capital Russina Blue Chp. +32 +100 Banco Rysslandsfond +32 +100 Alfred Berg Russia +32 +103 Seligson & Prosperity +31 +131 Prosperity Cap +31 – Brunswick +30 –

Källa: Morningstar

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.