Alla Affärsvärldens analyser vecka 40

Analyser av Humble, NCAB, GIG Software, HMS Networks, Nolato, Vertiseit, Traton, Latour, Oneflow, Corem och Fastighetsvärderingar samt Afv-portföljen, Börsgolvet, Insiderkollen, Investeraren, Råduppföljning, IPO-året 2021, Rådgivarnas fiasko, Krönika och Rapportkalender vecka 41.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 40 - Alla analyser 2024-10-04 130759

Humble Group

Konsumentvarubolaget Humble fortsätter att växa i god fart på en avvaktande marknad, vilket bäddar för förbättrad lönsamhet. Kursuppgången på 40% senaste halvåret har dock pressat ut den största undervärderingen ur aktien.

NCAB

Efter vinstvarningarna från bland annat kontraktstillverkarna Note och Kitron kommer nu mönsterkorttillverkaren NCAB ut med preliminära siffror för tredje kvartalet. För ett par veckor sedan sålde en styrelseledamot aktier för 69 Mkr.

GIG Software

GIG Software gör börsdebut efter avknoppningen från Gaming Innovation Group och får initialt ett börsvärde på 700 Mkr. Man behöver bortse från den nuvarande svaga utvecklingen och dela ledningens framtidsoptimism för att se högre värden än så.

HMS Networks

Innan jul ifjol slog HMS till med ett stort förvärv i USA. Vi på Afv säljstämplade då HMS som tappat 25% på börsen sedan dess. Nu gör HMS ytterligare ett större förvärv, denna gång i Tyskland. Det är oväntat då tysk industri går svagt samtidigt som skuldsättningen i HMS redan är hög.

Nolato

Efter ett par tuffa år har kontraktstillverkaren Nolato stabiliserat omsättningen och stärkt marginalerna. Under de senaste veckorna har ett flertal andra kontraktstillverkare vinstvarnat.

Vertiseit

Vertiseit som är verksamma inom digital skyltning förvärvar den svenska konkurrenten Visual Art för 457 Mkr. Affären dubblerar koncernens storlek. Prislappen ligger ungefär i linje med andra tidigare förvärv.

Fastighetsvärderingar

Det finns inom fastighetssektorn stora skillnader mellan vilken direktavkastning värderingsmännen tror att fastighetsbolagen kommer visa, och vad de faktiskt visar här och nu. En handfull bolag sticker ut med särskilt svårförklarade avvikelser.

Traton

Lastbilsjätten Traton är mycket lågt värderad. Värderingen är sannolikt färgad av den knepiga bolagsstyrningen i Tyskland där aktieägarnas intressen prioriteras ganska lågt kontra arbetstagarnas. Trots detta har Traton lyckats prestera stora marginalförbättringar de senaste åren. Om ledningen lyckas fortsätta på den inslagna vägen lär Traton bli en bra aktie att äga.

Latour

Det är en oroande trend att Latour kör sina bolag med hög skuldsättning och aggressiv förvärvsagenda, allt oftare med ganska dåligt resultat. Trots det har nog investmentbolaget en god chans att växa substansvärdet snabbare än börsindex, men substanspremien på 50% undrar vi om aktien förtjänar.

Oneflow

Mjukvarubolaget Oneflow uppvisar stark tillväxt. Bolaget har över 90% bruttomarginal och hög andel återkommande intäkter. Ambitionen framöver är att minska förlusttakten och nå lönsamhet första halvåret 2026.

Corem

Oavsett om uppgiften att Ericsson överväger lämna Kista stämmer, så är det en alarmerande varningssignal att en stadsdel med 1 miljon kvadratmeter kontorsyta upplevs farlig till den gräns att det utgör en konkurrensnackdel för företag i området.

Afv-portföljen

Den dystra inledningen på september vände till sin motsats och månaden blev till sist riktigt bra. Men inte för Afv-portföljen – trots ovanligt hög aktivitet.

Börsgolvet

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. En devis som gäller även på Stureplan, där Fenix Outdoor, Skatteverket och FSN på helt olika vis hamnat i snålblåsten.

Insiderkollen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i SBB, Ework, NP3 Fastigheter, Securitas och Avensia.

Månadens köp- och säljråd

Under september köpstämplade Affärsvärlden 15 aktier och utfärdade säljråd för tre. Vi har även avhandlat fem budsituationer och tre IPO:er.

Investeraren Anna Jakobson

Värmepumpsbolaget Nibes aktie har fallit på börsen det senaste året och frågan är om den nu är ett fynd eller en fallande kniv. I en intervju med Affärsvärlden ger förvaltaren Anna Jakobson sin syn på Nibe och lyfter samtidigt fram ljuspunkter i Saab och Sobi.

Investeraren Mikael Sens

De kinesiska börserna har gått i raketfart efter löften om stimulanspaket. Ändå är Mikael Sens på Handelsbanken inte helt positiv efter uppgången. Från en skakig lina i Taiwan ger han sin syn på uppgången – och pekar ut en favoritaktie. “Det är ett ruggigt starkt företag på alla sätt och vis. Det visste vi redan, men mötet bekräftar det”, säger Asienförvaltaren.

Råduppföljning

Alla aktier som köpstämplades gav en avkastning på minst 20%. Bäst levererade Implantica med en uppgång på 104%.

IPO året 2021

År 2021 blev ett rekord- och katastrofår för svenska IPO:er. Totalt klämtade noteringsklockan in 143 nya bolag på Sveriges börser och handelsplattformar. Affärsvärldens kartläggning visar att över 80% av bolagen som noterades haft en negativ kursresa och flera har gått i konkurs. ”Det ska inte få hända i en noterad miljö oavsett om det är på en huvudlista eller en mindre lista”, säger Andreas Dalhäll, IPO-chef på EY.

Rådgivarnas fiasko

Under rekordåret 2021 rusade 143 bolag till börsen. Sämst har det föga förvånande gått för småbolagen som noterades det året. Men även bolag i miljardklassen har fått se sina kurser haverera – trots rådgivning från välrenommerade aktörer som Carnegie och Pareto. “I efterhand kan man väl säga att de flesta bolagen aldrig borde noterats och definitivt inte till de då rådande värderingarna”, säger chefredaktör Peter Benson.

Krönika

IPO-vågen runt 2021 blev till en finansiellt haveri. Men att skadorna blev så stora i just Sverige kan nog spåras hela vägen tillbaka till finansminister Gunnar Sträng. Vad är lösningen framåt? “Hårdare regler”, är det slentrianmässiga standardsvaret. Ökad regelbörda är dock en “lösning” som mest skapar nya problem utan att uppnå avsedd effekt.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 41

Kommande vecka rapporterar bland annat Atrium Ljungberg, Creades och Öresund. Utdelning är att vänta från Saab. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 41.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.