Alla Affärsvärldens analyser vecka 39

Analyser av Bure, Hoist Finance, Kitron, Tradedoubler, Ramlösa Shipping, Obligationer, Stendörren, Itab, Doro, Dala Energi och Diadrom samt Börsgolvet, Afv-portföljen, Krönika Northvolt, Q&A SBB/Sveafastigheter, Investeraren, Råduppföljning, nytt poddavsnitt och rapportkalender vecka 40.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 39 - vecka40.2024

Bure

Investmentbolaget Bure värderas till en substanspremie på runt 20%. Det är ungefär i linje med snittet de senaste åren. Hur ska man se på aktien och hur värderas de underliggande innehaven? Afv har synat Bure.

Hoist Finance

Det köpråd som Afv utfärdade för Hoist i maj 2023 har varit ett av våra bästa. Aktien är upp 240% sedan dess. Finns det mer att hämta i skuldinvesteraren?

Kitron

Efter flera starka år för de nordiska kontraktstillverkarna har nu vinden vänt. I förra veckan vinstvarnade Note och nu kommer även norska Kitron med en prognosnedjustering.

Tradedoubler 

Tradedoubler är ett bolag som växer, tjänar pengar och ser billigt ut på dagens kurs. Majoritetsägaren verkar dock inte värna minoriteten, eller aktiekursen för den delen. Det visar sig i dålig kommunikation och en ogrundad nyemission.

Ramlösa Shipping

Ramlösa Shipping investerar i andelar av fartyg som hyrs ut till rederier. Bolaget siktar nu på notering på First North. Vi är mycket skeptiska till Ramlösa Shipping, då bolagets grundare även är huvudperson i en starkt kritiserad försäkringsförmedlare. Sista teckningsdag 8 oktober.

Kartläggning obligationsmarknaden

Styrräntan sänks med 0,25% och allt fler tecken tyder på att obligationsmarknaden på allvar håller på att vakna till liv. Afv har kartlagt senaste tidens utveckling på obligationsmarknaden.

Stendörren

Stendörren lämnar några tuffa år bakom sig med stigande ränteläge och förlust av viktigaste hyresgästen. Nu är dock dessa utmaningar bakom bolaget som nu åter växlar till expansion.

ITAB

Butiksinredningskoncernen Itab slår till med ett stort förvärv som dubblerar koncernens storlek. Produktportföljen breddas och prislappen är attraktiv. Förvärvet finansieras delvis med en riktad emission. Aktien stiger tvåsiffrigt på beskedet.

Doro

Norska börsbolaget Xplora Technologies lägger ett bud värt drygt 830 Mkr på telefonbolaget Doro, motsvarande 34 kr per aktie. Premien är 38%.

Dala Energi

Dala Energi presenterade nyligen ytterligare detaljer om bolagets pågående strukturaffär. Sammanfattningsvis kommer den efterlängtade exit-möjligheten att dröja ända till nästa år. Prislappen verkar dock bli betydligt bättre än vad vi hade vågat hoppas på.

Diadrom

Teknikkonsulten Diadrom har ett tufft år i ryggen med en svagare marknad. Nu tar bolagets före detta vice VD och försäljningschef över rollen som VD.

Börsgolvet

Hösttempot har skruvats upp så att det bubblar runt Stureplan även på måndagskvällar. Oscar Properties VD försvarar sig med sköld på Riche, en av the Skogman brothers byter bank och Quickbits VD gnäller om palmer. Mindre livat är det inom life science när Ovzon, Moberg Pharma och SmartEye kursdyker.

Afv-portföljen

Portföljen tar hem vinsten i vår hittills största vinnaraktie och plockar in sitt andra Lundin-innehav.

Krönika Northvolt

En konkurs behöver inte vara slutet för Northvolt. Om fordringsägarna vill så kan ett Northvolt 2.0 snabbt komma ur en konkurs. Denna gång inte som ett luftslott utan förankrat i verkligheten och rustat för framgång med bantade kostnader och nystädad balansräkning.

Q&A – SBB/Sveafastigheter 

Noteringen av dotterbolaget Sveafastigheter sker i rätt läge, samtidigt som pengarna inte kommer räcka för att täcka SBB:s skuldförfall. Det menar Afv:s analytiker Daniel Zetterberg. “SBB avvecklar delar av den egna verksamheten för att alltmer bli en ägare av olika fastighetsbolag och fastighetstillgångar”, säger Zetterberg.

Investeraren Carl Armfelt

“Det var nattsvart” säger fondförvaltaren Carl Armfelt om de senaste årens utveckling för börsens bioteknik-bolag. Samtidigt har den egna fonden också haft några tuffa år – men nu börjar han se en ljusning.

Råduppföljning

Med en avkastning på 121% blev vår köprekommendation i Logistea en riktig fullträff. Även köprådet på Inwido föll mycket väl ut. Aktien steg 70%.

Nytt poddavsnitt

Peter Benson, Björn Rydell och Otto Klaar pratar om vinstvarnande bolag. Det pratas också om Kina och hur Kina påverkar Europa. Avslutas med prat om gruvbolag.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 40

Kommande vecka rapporterar SkiStar. Utdelning är att vänta från bland annat Ericsson, Fabege, Thule och Bilia. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 40.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Innehåll från annonsör