Alla Affärsvärldens analyser vecka 37

Analyser av Tcecur, Sagax D, Stillfront, Xoma, Jetpak, Husqvarna, Vitrolife, Rusta, LVMH, Dustin, Careium och Tethys samt Afv-portföljen, Investeraren, Råduppföljning och rapportkalender vecka 38.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 37 - Loggor vecka 37

Tcecur

Tcecur som säljer säkerhetslösningar har halverats på börsen i år. Tillväxten har varit okej men marginalerna har pressats. Kan bolaget nå historiska marginalnivåer är uppsida fin.

Sagax D

Det finns inget som en helt säker aktieutdelning – men Sagax D är kanske det närmsta vi hittar. Till 6,5% direktavkastning ger aktien betryggande marginal mot nuvarande marknadsräntor.

Stillfront

Aktien lyfter några procent på besked om omorganisering och nya sparåtgärder. Samtidigt befäster det bilden av en riktigt svår mobilspelsmarknad, där det finns fog att fundera kring vad som händer med vinsterna när nya förvärv uteblir och investeringar stryps.

Xoma

Xoma är på väg att notera sig på Spotlight. Bolaget försöker ta in 10 Mkr som ska användas för att kommersialisera bolagets lösning för landbaserad odling av tång. Bolaget räknar med att bli kassaflödesneutrala 2026 men ännu återstår väldigt mycket att göra innan några anläggningar kan levereras.

Jetpak

Huvudägaren Paradigm Capital lägger nu ett tredje bud på logistikbolaget Jetpak värt 104,5 kronor per aktie. Det är 6,6% högre än senaste budet. Nu är också tredje största ägare Peter Lindell med på tåget.

Husqvarna

Husqvarna faller 6% på börsen efter en vinstvarning. Budskapet är att försäljningen minskar 5% organiskt i tredje kvartalet och att resultatet är kring noll.

Vitrolife

Medicinteknikbolaget Vitrolife har uppvisat stark lönsam tillväxt senaste decenniet. Aktien har begåvats med en riktigt hög värdering. Balansräkningen är i bra skick och möjliggör utrymme för förvärv. Men räcker det för att motivera prislappen?

Rusta

Rusta fortsätter växa och stärka marginalerna. Aktien stiger tvåsiffrigt efter att ha presenterat räkenskaperna för bolagets första kvartal. Rusta-aktien värderas till en tydlig premie jämfört med andra liknande bolag.

LVMH

Sedan toppnivåerna i våras har den franska lyxgiganten LVMH rasat 30% på börsen, tillsammans med flera andra lyxbolag. Vikande efterfrågan på den viktiga kinesiska marknaden är ett huvudskäl. Aktiens värdering börjar dock locka.

Dustin

IT-återförsäljaren rasar 16% på börsen efter bolagets varning om att vinsten utraderas i fjärde kvartalet. Dustins budskap om ”gradvis återhämtning” upprepas på nytt – men har hittills mest varit önsketänkande.

Careium

Det sägs att fredagen den trettonde är en otursdag. Det kanske aktieägarna i Careium håller med om. Aktien faller tvåsiffrig på beskedet att bolaget sänker sin helårsprognos. Men kanske skapar kursfallet ett köpläge?

Tethys Oil

Idag presenterades ett bud på Tethys Oil som äger oljetillgångar i Oman. Premien är hela 89% mot gårdagens stängningskurs. För den som ägt aktien i ett år har Tethys trots budet inte varit en bra investering. Oavsett innebär dagens bud att Tethys tidvis skakiga börsresa får ett förhållandevis lyckligt slut för bolagets aktieägare.

Afv-portföljen

Portföljen kunde inte hänga med index som skakade av sig ett par besvärande vinstvarningar och steg.

Krönika

Northvolt är i akut behov av pengar. 15 miljarder kronor, sägs det. Harald Mix, med 7% ägande, vill hjälpa till. Men vem ställer upp med övriga 14 miljarder? Afv har analyserat Northvolts finanser och ser ingen räddning med nuvarande ägarbild. Grundproblemet är att Northvolt uppvisar alla tecken på att vara ett rejält misskött bolag. Balansräkningen är en katastrof och innan vettiga investerare öppnar plånboken så lär de kräva att VD Peter Carlsson sparkas ut.

Investeraren – Thomas Nielsen

Den norska förvaltaren Thomas Nielsen har fått se sin fastighetsfond rusa hela 50% på ett år. För Affärsvärlden berättar förvaltaren om vad hemligheten till de lyckade investeringarna är. “Balder och Sagax är störst och stjärnorna i fastighetsvärlden”, säger han.

Investeraren – Peter Norhammar

I över 20 år har Peter Norhammar förvaltat fastighetsfonder som slagit benchmark. Efter ett skakigt 2023 pekar han nu ut fem fastighetsaktier med stor potential – och berättar vad alla har gemensamt. “Det finns några sköna megatrender som inte kommer gå att stoppa”, säger han till Afv.

Råduppföljning

Det var rätt att sätta köp på Proact som mer än dubblerades. Även säljråden i K2A visade sig vara rätt. Där har preferensaktien tappat 16%. Bland omgångens övriga råd stack Sleep Cycle och Bokusgruppen ut med över 60% uppgång.

Nytt poddavsnitt

Peter Benson, Björn Rydell och Daniel Svensson pratar “magbolag”! Det blir också prat om annonsbolagen Cint och Adtraction. Avslutas med prat om indexfonder.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 38

Kommande vecka väntar utdelning från Axfood och Scandi Standard. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 38.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.