Alla Affärsvärldens analyser vecka 26

Analyser av Tietoevry, Kambi, Africa Oil, Dala Energi, Fenix Outdoor, Storskogen, H&M och Lifco, NYAB och Mag Interactive samt Investeraren, Lock-up, Råduppföljning, Insiderkollen, Månadens köp- & säljråd och rapportkalender vecka 27.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 26 - Vecka26.2024.png

Tietoevry

De planerade strukturåtgärderna ser inte ut att skapa de värden i Tietoevry som optimisten kunnat hoppas på. Men kanske skapar kursfallet ett köpläge ändå?

Kambi

Trenden med att allt fler speloperatörer själva vill ha kontroll över sportboken fortsätter. LeoVegas som sedan två år ägs av amerikanska jätten MGM köper nu Tipicos sportbok. Det betyder att Kambi kommer tappa ytterligare en kund.

Africa Oil

Africa Oil presenterade nyligen en storaffär som resulterar i att bolaget blir ensam ägare till bolagets huvudtillgång nigerianska oljebolaget Prime. Affären förenklar strukturen avsevärt. Africa Oil blir i och med affären ett mer attraktivt oljebolag.

Dala Energi

Nu ligger ytterligare ett bud på Dala Energi. Den här gången är sannolikheten hög att bolagets tre kommunala huvudägare ställer sig positiva.

Fenix Outdoor

Branschen har brottats med för stora lager i flera led i över ett års tid. Det, och diverse andra utmaningar, har pressat Fenix Outdoors lönsamhet rejält. Men bolaget har nu bantat kostnaderna samtidigt som det finns små tecken på ljusning i marknaden.

Storskogen

Den forna serieförvärvaren Storskogen säljer nio affärsenheter med svag lönsamhet och gör samtidigt en nedskrivning på 920 Mkr. Kan Storskogen reparera förtroendet så kan aktien få en högre värdering.

H&M

H&M rasade 13% på sämre utsikter. Men kanske är marknaden väl hård givet att mycket av “nyheterna” redan borde varit välkänd materia. Och det lönsamhetsmål som H&M nu ser större risk att bomma var det få som trodde på redan innan.

Lifco

Den organiska tillväxten har bromsat in för serieförvärvaren Lifco senaste året. Ifjol var omsättningen oförändrad organiskt sett och i Q1 var tappet 8%. Bolaget har dock en stark balansräkning och fortsätter att köpa bolag i rask takt. Hur ska man se på aktien?

NYAB

Bygg- och anläggningskoncernen NYAB bytte idag lista till First North i Sverige från finska motsvarigheten. Aktien har sedan listbytet rusat nästan 30%. Även om bolaget framstår som skickligt är nog kursuppgången förhastad.

Mag Interactive

Det verkar aldrig lossna för det lilla mobilspelsbolaget som på 30 kvartal genererat försäljningsintäkter om närmare 2 miljarder kronor, men utan några meningsfulla vinster att tala om.

Lock-up

Grundarna Nyrensten har som väntat sålt aktier efter att deras lock-up löpte ut i slutet av maj. Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i Speqta, Scandinavian Astor Group, Hansa Biopharma och Doxa.

Investeraren (Carl Bennet)

Lifco går starkt och Getinge kämpar i motvind. En av Sveriges mest framgångsrika (och förmögna) affärsmän berättar om läget i hans portföljbolag, men också om: Bråket med Fredrik Karlsson: “Det var oskickligt”, att slopa betyget underkänt: “Människor på alla nivåer behöver känna sitt värde”, att ha röstat fel om euron: “Jag konstaterar bara hur bra det går för Schweiz”, vad han lär sin svärson som ska ta över: “Man kan inte mer än visa”.

Råduppföljning

Det var en fullträff att köpa IAR Systems kring vad som skulle visa sig bli bottennivåer. I övrigt neutrala råd varav två av aktierna utvecklades starkt.

Insiderkollen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i Note, EQL Pharma, BIMobject, Camurus och Bonesupport.

Månadens köp- & säljråd

Under juni har Affärsvärlden köpstämplat elva aktier. Vi har även avhandlat tre budsituationer och IPO:er vardera.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 27

Kommande vecka rapporterar bland annat Dustin, Fabege och Fastpartner. Utdelning är att vänta från Fabege och Bilia. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 27.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.