Alla Affärsvärldens analyser vecka 25

Analyser av Axfood, Lovisagruvan, Karnov, BIMobject, Resurs Holding, Prisma Properties, Hernö Gin, ScandiDos, Transferator, Cinclus Pharma, Jetpak och Bonäsudden samt Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, nytt poddavsnitt och rapportkalender vecka 26.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 25 - Vecka.25.2024

Axfood

Dagligvarukoncernen förvärvar City Gross – som tappat marknadsandelar senaste åren och nu gör förlust. Att stärka City Gross varumärke och positionering blir nog den svåraste nöten att knäcka, men lyckas Axfood finns rejäl vinsttillväxt på kartan.

Lovisagruvan

Lovisagruvan är i ett knepigt läge efter att ha förlorat sin anrikningspartner. Om bolaget hittar en lösning på den svåra situationen är uppsidan i aktien mycket hög. Vi bedömer dock svårighetsgraden som hög.

Karnov

Budet föll liksom aktien, men om ledningen levererar på sina sparmål finns en tydlig chans till revansch.

BIMobject 

Under senaste åren har det skett en hel del uppköp av mjukvarubolag på de nordiska börserna. BIMobject har tagit tydliga kliv mot lönsamhet och har en solid kassaposition. Knappt halva börsvärdet utgörs av nettokassan.

Resurs Holding

Den eviga värdefällan ser ut att avsluta sin börsresa efter ett bud från huvudägaren familjen Bengtsson tillsammans med riskkapitalbolaget CVC. Det sker inte med flaggan i topp – budet motsvarar ungefär 6 gånger vinsten och kommer i ett läge där osäkerheten kring nischbanken är extra stor.

Prisma Properties

Det blev inget förstadagsrally i fastighetsbolaget Prisma vars aktie såg något dyr ut kring teckningskursen. Däremot kan det vara en intressant aktie att bevaka framöver.

Hernö Gin

Aktien tappar en tredjedel av värdet när handeln i det nynoterade destilleriet slås på. De investerare som hjälpt till att finansiera uppbyggnaden av Hernö har fått betala dyrt, samtidigt som grundarna sålt aktier. Den ekonomiska nyttan av bolagets kommande storsatsningar är oklar.

ScandiDos

Medicinteknikbolaget ScandiDos har hankat sig fram med en handfull emissioner senaste åren. Nu under våren tog bolaget in cirka 18 Mkr. Senaste kvartalet var svagt försäljningsmässigt. Kommande år vill det verkligen till att bolaget levererar på sina utfästelser.

Transferator

Efter vår analys för ett år sedan har Transferators aktie rusat på ett helt orimligt sätt. Runt substansvärdet kan aktien vara en intressant investering men på nuvarande kurser är aktien en solklar säljkandidat.

Cinclus Pharma

Läkemedelsutvecklingsbolaget Cinclus Pharma är den tredje noteringen på Stockholmsbörsens huvudlista i år. Aktien får en svag start och faller över 10% i börsdebuten.

Jetpak

Paradigm Capital lade i början av juni ett budpliktsbud på Jetpak uppgående till 93,32 kronor per aktie. Idag den 20 juni lägger Paradigm genom ett nytt konsortium ett sedvanligt bud som är värt 98 kronor per aktie.

Bonäsudden

Investmentbolaget Spiltan har sett köpläge i ett av börsens konsultdrivna fastighetsbolag. Efter att nästan ha dubblat ägandet i slutet av maj kommer nu det väntade budpliktsbudet.

Börsgolvet

Förändringens vindar blåser i bankkorridorerna och inte bara marmorgolv verkar bytas ut. Gräddan hoppas på guldkantad inbjudan till årets mest maxade fest och modebolag närmar sig Stockholmsbörsen.

Investeraren Henrietta Theorell

Det finns köplägen både i både den dissade fastighetssektorn och upphissade försvarssektorn, enligt Swedbank Robur-förvaltaren Henrietta Theorell. Allra störst potential ser hon dock i Torsten Janssons New Wave.

Råduppföljning

Det var helt rätt att köpa ljudboksbolaget Storytel. Aktien var pressad ifjol och steg runt 50% sett över ett år. Det var däremot fel att sälja Hemnet som fortsatt upp. Hemnet återköper aktier samtidigt som insiders säljer.

Nytt poddavsnitt

Peter Benson och Daniel Zetterberg diskuterar följande i veckans avsnitt: AFV-portföljen (1:13), SBB (9:10), JM (18:02), Prisma Properties (28:56) och Axfood (36:37).

Viktigaste bolagshändelserna vecka 26

Kommande vecka rapporterar bland annat H&M, Mag Interactive och Energy Save. Utdelning är att vänta från SBB. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 26.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.